fbpx
Connect with us

Lipsa personalului medical și a dotărilor necesare, OBSTACOLE în tratarea pacienților cu arsuri profunde la Spitalul Județean din Botoșani

Lipsa personalului medical și a dotărilor necesare, OBSTACOLE în tratarea pacienților cu arsuri profunde la Spitalul Județean din Botoșani - News Moldova

Botosani

Lipsa personalului medical și a dotărilor necesare, OBSTACOLE în tratarea pacienților cu arsuri profunde la Spitalul Județean din Botoșani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


 La Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, tratarea pacienților care suferă arsuri profunde este o adevărată provocare. În cadrul instituției nu pot fi tratați și nu se găsesc locuri disponibile în centrele specializate din orașele mari din țară

Dr. Tudor Sîrbu, medicul șef de pe Secția de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Județean „Mavromati”, a subliniat într-o conferință de presă că această problemă devine din ce în ce mai acută.

Conform doctorului Sîrbu, la Botoșani, pacienții cu arsuri profunde nu pot fi tratați în mod corespunzător din cauza lipsei personalului medical specializat și a dotărilor necesare.

Ca spital noi nu putem trata mari arși din punct de vedere al personalului, al dotărilor. Mai vorbim și de o Bancă de Țesuturi pe care nu o avem. Nici măcar toate centrele astea mari nu cred că au.

Foarte frecvent. Deci, personal, eu încep prima dată să sun la Iași pentru că e cel mai apropiat centru de tratament al arsurilor. Dacă nu găsesc la Iași, atunci apelez la nivel național.

Oricum trebuie să anunțăm și la nivel național. Dar foarte frecvent nu găsim locuri să transferăm pacienții.

Noi sunăm în fiecare zi de la internarea pacientului în spital. Nu așteptăm să ne sune ei, îi sunăm noi și îi întrebăm dacă s-au mai eliberat locuri”, a declarat dr. Tudor Sîrbu.

Dr. Sîrbu a menționat că prima opțiune de transfer este de obicei la Iași, care se află în apropierea Botoșaniului și are un centru specializat în tratarea arsurilor.

Cu toate acestea, chiar și în Iași este dificil să se găsească locuri disponibile pentru pacienți. În cazuri extreme, se apelează la centre de tratament din întreaga țară.

Pentru a face față acestei situații, personalul medical de la Spitalul Județean „Mavromati” menține un contact permanent cu centrele specializate și sună zilnic pentru a verifica disponibilitatea de locuri pentru pacienții cu arsuri profunde.

Cu toate acestea, există situații în care pur și simplu nu se găsesc locuri potrivite.

Compartimentul de Arși din cadrul Secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani a fost înființat în 2019, dar este conceput pentru tratamentul pacienților cu arsuri ușoare.

Cu doar patru paturi alocate acestui compartiment, tratamentul pacienților cu arsuri grave devine o provocare semnificativă.

Potrivit medicului Tudor Sîrbu, la Botoșani pot fi tratați doar pacienți tineri cu arsuri care afectează mai puțin de 20% din suprafața corpului și care se încadrează în gradul II A de arsură.

Pacienții cu arsuri mai grave, ce depășesc acest prag sau care au și alte probleme medicale, în special cei în vârstă de peste 50 de ani, trebuie transferați la unități sanitare specializate din țară, chiar dacă arsurile sunt încadrate în gradul II.

Pacienții cu arsuri profunde, de 10 până la 15%, încadrați în gradul III, necesită transferul la centre de tratament din orașele mari.

„Arsurile s-au tratat tot timpul la Botoșani, dar abia din 2019 am pus problema înființării compartimentului și s-a aprobat. De atunci funcționează legal, cum s-ar zice, dar mereu s-au tratat arsuri la noi”, a declarat dr. Tudor Sîrbu.

Cu toate eforturile și resursele limitate, medicii botoșăneni își asumă provocările tratării pacienților cu arsuri și continuă să facă tot posibilul pentru a oferi îngrijirea medicală necesară.

În trei, patru zile pacientul este în șoc postcombustional, deci necesită staționare pe ATI și acolo i se face tratamentul specific pentru prima perioadă a bolii arsului și tratamentul chirurgical în funcție de profunzimea și gradul arsurii. Astea sunt provocările noastre și din păcate nu avem ce face. Este o provocare.

O arsură este mereu o provocare, deoarece necesită foarte multă atenție, ca și consum, materiale, personal”, a precizat medicul.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top