fbpx
Connect with us

Doi bărbați din Botoșani, diagnosticați cu LEPTOSPIROZĂ la Iași. Avertismentul medicilor

Doi bărbați din Botoșani, diagnosticați cu LEPTOSPIROZĂ la Iași. Avertismentul medicilor - News Moldova

Botosani

Doi bărbați din Botoșani, diagnosticați cu LEPTOSPIROZĂ la Iași. Avertismentul medicilor

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Două cazuri de leptospiroză, o boală rară și gravă, au fost confirmate la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași

Leptospiroza, o infecție cauzată de paraziți purtați de șoareci și șobolani, poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.

Primul caz

Primul pacient, un bărbat de 74 de ani din județul Botoșani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași cu simptome de febră, frisoane și stare generală alterată, care persistau de cinci zile. Starea sa s-a deteriorat rapid, ceea ce a determinat transferul său la Spitalul Clinic „Parhon”. Acesta prezenta insuficiență renală și afectare hepatică, simptome ce au condus la diagnosticul de leptospiroză, confirmat ulterior.

„Pacientul a răspuns bine la tratamentul cu antibiotice și la tratamentul suportiv, recuperându-și funcția renală și hepatică. A fost externat după 10 zile”, a declarat Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Al doilea caz

Al doilea pacient, un bărbat de 41 de ani din Botoșani, care lucrează în agricultură, prezenta febră de două săptămâni. După evaluarea inițială la Unitatea de Primiri Urgențe din Botoșani, acesta a fost transferat la Spitalul Clinic „Parhon” din Iași din cauza insuficienței renale acute și a disfuncției hepatice. Diagnosticul de leptospiroză a fost confirmat și în acest caz.

Pacientul a răspuns pozitiv la tratamentul inițial cu antibioterapie și hidratare și a fost ulterior transferat la Spitalul de Boli Infecțioase.

Un pericol mortal

Leptospiroza este o boală contagioasă care se poate transmite prin contactul cu pielea sau rănile deschise. Este frecventă în rândul persoanelor care lucrează în medii contaminate, precum canalele sau subsolurile blocurilor. Boala poate cauza afectare multiorganică severă, inclusiv insuficiență renală acută, și necesită internare și tratament adecvat.

Dr. Ionuț Nistor avertizează că, dacă tratamentul cu antibiotice este inițiat rapid, evoluția este favorabilă, pacienții recuperându-și complet funcțiile hepatice și renale.

„Ne confruntăm cu astfel de cazuri în mod deosebit în preajma primăverii și toamnei, cu aproximativ 10-20 de cazuri pe an. Colaborăm strâns cu colegii de la Boli Infecțioase într-o abordare multidisciplinară care implică medici infecționiști, gastroenterologi și nefrologi. Unii pacienți pot necesita hemodializă acută sau dializă hepatică din cauza afectării hepatice”, a explicat medicul.

Simptome și prevenție

Simptomele leptospirozei apar la una sau două săptămâni după infecție și includ febră, frisoane și stare generală alterată. Medicii recomandă persoanelor care lucrează în medii unde există risc de contaminare să poarte echipament de protecție adecvat și să se prezinte la evaluare medicală în cazul unei febre persistente și a unor simptome generale alterate.

Această boală, deși rară, poate fi prevenită prin măsuri de protecție și igienă adecvate. Medicul subliniază importanța conștientizării și a tratamentului prompt pentru a evita complicațiile grave și potențial fatale ale leptospirozei.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top