fbpx
Connect with us

Dosarul penal în care a fost judecată ELSACO ELECTRONIC SRL nu a afectat imaginea firmei. Elsaco a încheiat contracte de atribuire prin licitație în valoare de 270 milioane de lei în acest an

se intampla in 3 - News Moldova

Botosani

Dosarul penal în care a fost judecată ELSACO ELECTRONIC SRL nu a afectat imaginea firmei. Elsaco a încheiat contracte de atribuire prin licitație în valoare de 270 milioane de lei în acest an


În 2023, NEWS MOLDOVA a efectuat o analiză amplă și riguroasă a firmelor care au beneficiat de contracte pe bani publici, relevând detalii esențiale despre cifra lor de afaceri, comportamentul financiar și implicarea în sectorul public. Într-o lume în care transparența și responsabilitatea în utilizarea fondurilor publice au devenit tot mai importante, analizele s-au dovedit esențiale pentru a evidenția aspecte legate de distribuirea și gestionarea acestor resurse. Vă prezentăm o selecție a celor mai relevante materiale jurnalistice realizate


Omul de afaceri Valeriu IFTIME afirma, după pronunțarea soluției de achitare: “Ne bucurăm că adevărul a câștigat în acest caz, deși prejudiciile aduse imaginii noastre, precum și tensiunea creată atât de mult timp în cadrul companiei sunt elemente greu de cuantificat și de reparat”. Totuși, din anul 2018, când a fost deschis dosarul, cifra de afaceri a firmei a crescut în mod substanțial, de la 108.062.919 de lei, la 344.403.264 de lei anul trecut, iar tendința se menține

ELSACO ELECTRONIC SRL a fost înființată în 20 Decembrie 1994, cu sediul pe Strada Pacea, Nr. 41A, Botoșani, Județul Botoșani. Obiectul de activitate al firmei îl reprezintă  lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide. Valeriu IFTIME, patronul Clubului de fotbal F.C. Botoșani deține 40 la sută din părțile sociale ale firmei, 20 la sută revenind lui Ovidiu JITARU, Petru PARFENOV și Doru POPA, respectiv. Din 1995, firma îi are în calitate de administratori pe Valeriu IFTIME și Ovidiu JITARU. Cifra de afaceri a firmei a fost de 344.403.264 de lei pentru 2022, profitul a fost de 21.982.655 de lei.

Valeriu IFTIME este și a fost administrator și asociat  în peste 20 de firme.

Untitled44 - News Moldova

În 2023, ELSACO ELECTRONIC SRL a încheiat contracte atribuite în urma unor licitații în valoare de peste 270.000.000 de lei

Câteva contracte ies în evidență. Astfel, Pe 07.07.2023, Elsaco Electronic SRL câștigă licitația de atribuire pentru reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti (patru obiective însumând o lungime de traseu de 19,861 km), pentru suma de 52.339.511 de lei.

Cu Primăria Timișoara, pe 22.06.2023 este semnat un contract pentru lucrări (proiectare şi execuţie) de reabilitare a reţelei de termoficare pentru o lungime de 20,095 km, în valoare de 67.673.295 de lei. Pe 28.06.2023, este semnat cu Primăria Timișoara un contract de lucrări (proiectare şi execuţie) de reabilitare a reţelei de termoficare pentru același tronson. Valoarea contractului este de 3.971.776 de lei.

Un contract pentru îmbunătățirea infrastructurii de irigații este încheiat cu Agenția Naționlă de Îmbunătățiri Funciare, în valoare de 48.289.863 de lei este semnat pe 26.06.2023. Un al doilea contract pentru lucrări de îmbunătățire a infrastructurii de irigații, în valoare de  48.289.863 de lei este în faza de atribuire.

Două contracte au fost semnate cu Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea, ambele în valoare de 14.376.312 de lei, pe 30.06.2023 și 23.07.2023.

Cele două contracte sunt pentru reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Untitled21313 - News Moldova

Pe 11 ianuarie 2018, SC ELSACO ELECTRONIC SRL a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul

În rechizitoriul întocmit, procurorii constatau următoarea stare de fapt:
La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoșani) și o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat și directorul general al SC Modern Calor SA Botoșani.
Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanță (subcontractantul) era aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activități de service pe teritoriul României.
În același context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații S.F.,  D.I. și A.D.P., deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanță evidentă între perioada prestării serviciilor facturate și data intrării în vigoare a contractului).Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 lei.

După cum am menționat mai sus, SC Elsaco Electronic SRL a fost achitată în acest dosar.

Elsaco a fost amendată în 2017 de Consiliul CONCURENȚEI pentru participare la înțelegere anticoncurențială

Consiliul Concurenţei a impus amenzi în valoare de aproape 800.000 de euro mai multor companii pentru practici anticoncurenţiale în piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire. Printre companiile sancţionate se numără Elsaco Brunata şi Techem Energy Services S.R.L., implicate în instalarea şi citirea repartitoarelor de costuri pentru încălzire în Suceava. Aceste firme au fost implicate în înţelegeri cu alte entităţi pentru a-şi împărţi piaţa, inclusiv localităţile în care furnizau servicii de exploatare a repartitoarelor, stabilind tarifele pentru aceste servicii. Înţelegerile dintre Elsaco şi Terchem au avut ca scop eliminarea competiţiei pe criteriul preţului şi au condus la creşterea tarifelor percepute clienţilor finali.

Elsaco Brunata a recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii de 15%.

La puțin timp(pe 2 martie 2018), după scandalul în care a fost implicată, ELSACO BRUNATA este redenumită ca SMART ECO PLUS SRL. 

În acest an, SMART ECO PLUS a semnat trei contracte prin atribuire pentru furnizare de contoare de apă în valoare de aproape 9.000.000 de lei fiecare cu NOVA APA SERV și APA TÂRNAVEI SA.

Untitled2412 - News Moldova


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top