fbpx
Connect with us

Două funcționare de la DSVSA Botoșani au denunțat că au luat calificativ anual de 2.25 pentru că au refuzat să dedice o licitație unei „firme de partid” la insistențele directorului Mihai ȚURCANU

mihai turcanu - News Moldova

Botosani

Două funcționare de la DSVSA Botoșani au denunțat că au luat calificativ anual de 2.25 pentru că au refuzat să dedice o licitație unei „firme de partid” la insistențele directorului Mihai ȚURCANU


Mihai Țurcanu, fostul europarlamentar PNL și director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), este acuzat de DNA că a susținut o firmă de partid să câștige o licitație de peste 500.000 de euro, dar și pentru faptul că s-ar fi răzbunat pe 2 funcționare

Reamintim faptul că în 2021, DSVSA Botoșani a inițiat demersurile pentru achiziționarea a 100.000 de truse pentru recoltarea de trunchi cerebral din țesuturile nervoase la ovine și bovine.

La licitația în care s-au pus la bătaie 600.000 de euro, s-au înscris două firme din județul Ilfov: Eurovet Lab și Global One Management, iar în comisia de evaluare se aflau șefa Serviciului economic și administrativ, consiliera responsabilă de achiziții și un medic veterinar din cadrul Serviciului de catagrafiere, înregistrare și evidență informatizată.

Potrivit legii, directorul instituției nu poate face parte din comisia de evaluare, fiind considerat conflict de interese

„Directorul executiv Țurcanu i-a mărturisit martorei (una dintre denunțătoare – n.r.) că i s-a promis un procent de 15% din valoarea totală a contractului (2.974.405 lei cu TVA) pentru atribuirea preferențială a acestuia, întrucât «oamenii doresc să intre pe piață», menționând că denunțătoarei nu trebuie să-i fie frică, întrucât este o firmă «de partid», iar el este susținut de mai mulți lideri de partid de la nivel central.

Cu această ocazie, Țurcanu Mihai a mai precizat că suma de bani pe care o va primi în urma atribuirii contractului îl va ajuta să acceadă în funcția de președinte al ANSVSA, promițându-i denunțătoarei că o va sprijini să ocupe funcția de director economic în cadrul ANSVSA pentru ajutorul acordat, pentru «a face echipă cu el»”, scrie în extrasul hotărârii de respingere a plângerii controlului judiciar de la Tribunalul Botoșani.

News Moldova îți recomandă și ...   Investiție de peste 40 de milioane de lei pentru modernizarea drumurilor pavate cu piatră din județul Botoșani

1 procurorii dna suceava s au intors la sediul dsvsa pentru cumparaturile facute de mihai urcanu - News Moldova

Potrivit DNA, în momentul care au simțit presiunile directorului, șefa serviciului economic și consiliera responsabilă de achiziții au decis să-l înregistreze cu telefoanele mobile, pentru a se proteja.

Se pare că directorul Țurcanu încerca să o atragă pe șefa serviciului economic de partea lui, la un moment dat întrebând-o pe aceasta dacă este obligatoriu ca din comisie să facă parte consiliera responsabilă cu achizițiile, pe care o considera ostilă, dacă poate fi „înlocuită”, pentru a putea „merge la sigur”. Schimbarea nu a fost posibilă.

News Moldova îți recomandă și ...   HIDROPLASTO finalizează instalarea dispozitivelor pe Drumul Bistriței, Transilvania Nord

„Se înțelegea cu claritatea că era animat de un interes, la un moment dat, chiar unul din membrii comisiei întrebându-l în mod direct dacă are pe cineva interesat de câștigarea licitației, având în vedere modul în care adresa întrebări în legătură cu caracteristicile pe care trebuia să le aibă trusa prezentată cu titlu de mostră de către ofertanți. De asemenea, era vizibil faptul că președinta comisiei susținea interesele directorului executiv, având aceleași «nelămuriri», deși condițiile referitoare la trusele prezentate de ofertanți erau stipulate foarte clar în caietul de sarcini”, a declarat la audieri consiliera responsabilă cu achizițiile.

În urma evaluării celor două oferte, comisia a declarat câștigătoare societatea Eurovet Lab, cealaltă firmă fiind descalificată pentruneîndeplinirea unor criterii obligatorii prevăzute în caietul de sarcini”, precum și pentru „neconformități constatate în ceea ce privește mostrele de produse prezentate”.

După adjudecarea licitației de către firma Eurovet Lab, potrivit funcționarelor denunțătoare, atitudinea directorului Mihai Țurcanu s-a schimbat radical, dorind cu orice preț anularea licitației. 

Mihai Turcanu 1 - News Moldova

Potrivit DNA, după ce a ratat această „oportunitate”, directorul Țurcanu a recurs la o ultimă „stratagemă” pentru atingerea scopului său: „invocarea formală a unor motive de pretinsă neconformitate a produselor ce urmau a fi livrate de societatea care a adjudecat în mod legal licitația, cu scopul de a împiedica executarea contractului astfel obținut”.

Pe 10 decembrie 2021, societatea care a câștigat licitația a livrat cele 100.000 de truse de prelevare probe la DSVSA Botoșani, dar directorul Țurcanu era în concediu de odihnă.

News Moldova îți recomandă și ...   Răsturnare de situație în cazul dublei crime de la Manoleasa. Autorul, care nu este soțul femeii, a fost REȚINUT

Când a revenit în instituție, directorul Mihai Țurcanu a înființat o nouă comisie, de verificare privind recepția finală (calitativă) din care făcea parte. Invocând o serie de neconformități calitative, a refuzat confirmarea produselor furnizate și a plății.

Cele două funcționare care nu au cedat presiunilor au depus denunțuri la DNA, reclamând abuzurile directorului.

Reamintim faptul că în luna mai 2022, Mihai Țurcanu a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat de abuz în serviciu, delapidare și fals intelectual. 

Pe lângă presiunile legate de licitația de 600.000 de euro, Mihai Țurcanu este acuzat și că a plătit 130.000 de lei societății fostei soții a liderului PNL Botoșani, deputatul Costel Șoptică, pentru o achiziție de mobilier, însă banii au fost plătiți fără a fi livrate toate produsele.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top