fbpx
Connect with us

Fostul director al DSVSA Botoșani, Mihai ŢURCANU, declară RĂZBOI JURIDIC procurorilor anticorupție

1 grabit sa ii faca loc lui mihai urcanu ludovic orban presedintele ansvsa are zilele numarate - News Moldova

Botosani

Fostul director al DSVSA Botoșani, Mihai ŢURCANU, declară RĂZBOI JURIDIC procurorilor anticorupție


După ce fostul șef al DSVSA Botoșani a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și delapidare, avocații acestuia au depus contestații pentru tot ce a fost posibil, inclusiv controlul judiciar și competențele procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție

În momentul în care dosarul a fost trimis în Camera preliminară, avocații lui Mihai Țurcanu au făcut o serie de contestații. Aceștia au invocat nulitatea absolută a urmăririi penale și a actului de sesizare a instanței, argumentând că DNA nu avea competența de a instrumenta acest caz. În acest sens, ei au solicitat sesizarea Curții Constituționale, contestând legalitatea unor prevederi din actele normative care reglementează competențele DNA.

Excepţii invocate la CCR

Completul de judecată a constatat că, în stabilirea competenței, s-a luat în considerare poziția de director executiv al DSVSA Botoșani pe care Mihai Țurcanu o avea în momentul în care faptele au fost comise, dar și faptul că sesizarea se referă la presupuse infracțiuni de corupție și infracțiuni similare acestora.

Deoarece presupusele infracțiuni vizau o persoană care deținea o funcție de conducere într-o instituție publică de nivel județean, iar alte fapte presupuse erau conexe, competența parchetului specializat era necesară. Cu toate acestea, Tribunalul a hotărât să trimită excepția privind competența pe baza valorii prejudiciului la Curtea Constituțională, la cererea avocaților.

Conform acestei excepții, DNA poate investiga doar dacă prejudiciul este mai mare de un milion de euro, dar atunci când este vorba de o persoană cu funcție de conducere, investigația se poate face indiferent de valoarea prejudiciului. Avocații au susținut că această formulare este neclară și nu oferă previzibilitate.

Avocații lui Țurcanu nu au fost însă pe deplin mulțumiți de Decizia Tribunalului. Astfel, aceștia au făcut contestație la decizia instanței la Curtea de Apel Suceava. În concluzie, lupta pentru legalitatea actelor normative va continua în instanța superioară.

Trimis în judecată sub acuzaţii grave

La sfârșitul anului trecut, Mihai Țurcanu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA sub acuzația că ar fi intervenit ilegal într-o licitație și ar fi evaluat abuziv activitatea a două funcționare care s-au opus demersurilor sale, pentru a le concedia.

Mai precis, în perioada octombrie – decembrie 2021, Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică a unei instituții pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei. El ar fi împiedicat plata către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri pentru a favoriza o altă firmă participantă la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de comisia de evaluare.

În plus, el a fost acuzat de delapidare, după ce ar fi încheiat un contract cu o firmă locală pentru furnizarea de mobilier pentru instituție, în valoare de 130.000 de lei, banii fiind achitați fără ca produsele să fie livrate în totalitate. Mădălina-Raluca Roșu, director al Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, și Bogdan Hapău, administratorul societății M.Design SRL Botoșani, care ar fi sprijinit acțiunile lui Țurcanu, au fost acuzați de complicitate. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Botoșani, iar procurorii DNA au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Spera să revină la conducerea ANSVSA

Se susține că Mihai Țurcanu își dorea să ocupe din nou poziția de conducere în cadrul ANSVSA, potrivit unor informații din dosar. Se pare că insistențele sale pentru a favoriza o anumită firmă în câștigarea licitației din noiembrie 2021 erau legate de faptul că i s-ar fi promis un procent de 15% din valoarea totală a contractului în cauză, în speranța de a-și recâștiga poziția de putere.

Procurorii au și înregistrări audio care sugerează că se făceau aranjamente nelegale în legătură cu achizițiile. Într-o astfel de înregistrare, Țurcanu menționa că firma susținută de el avea un dezavantaj întrucât nu avea experiență anterioară și se ocupa în principal de catering și activități imobiliare. Cu toate acestea, firma urma să primească sprijin din partea unei alte companii specializate în protecție și pază.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top