Connect with us

Situație de INCOMPATIBILITATE pentru consilierul județean Andron ȚÂMPĂU, fost primar al orașului BUCECEA din BOTOȘANI

Botosani

Situație de INCOMPATIBILITATE pentru consilierul județean Andron ȚÂMPĂU, fost primar al orașului BUCECEA din BOTOȘANI

Andron ȚÂMPĂU, primar al orașului Bucecea și membru ATOP

Andron ȚÂMPĂU este membru PSD, fost primar al orașului Bucecea în perioada 2004-2020 și actual consilier județean, din partea aceluiași grup politic. În 2016, ȚÂMPĂU, alături de Dumitru ZMĂU și Cezar NICUȚĂ a fost declarat  reprezentant al comunităţii în componenţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). În acest timp, ȚÂMPĂU era și primar la orașului Bucecea, lucru interzis prin lege.

Faptul că ȚÂMPĂU se afla în stare de incompatibilitate a fost scos la suprafață abia la jumătatea anului trecut de un raport al Curții de Conturi întocmit pentru anul financiar trecut. Din acest raport a reieșit faptul că edilul era membru al Autorității Teritoriale pentru Ordine publică (ATOP), funcție incompatibilă cu cea de primar.

În atenția Agenției Naționale de Integritate

În temeiul art. 12 alin. (1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităţilor publice, vă aducem la cunoștință, în vederea dispunerii verificării stării de incompatibilitate în care s-a aflat dl Andron ȚÂMPĂU — Primarul orașului BUCECEA, judeţul Botoşani începând cu data de 24.04.2016.

Atragem atenția asupra faptului că, potrivit Hotărârii Consiliului Judeţean Botoşani nr. 13 adoptată la data de 24.04.2016, sus numitul a fost validat ca membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoşani.

În conformitate cu prevederile art. 19 din H.G. nr. 787/2002 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcţionare a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică „Pentru activitatea desfășurată în plen și în comisii, membrii autorității teritoriale de ordine publică au dreptul la o indemnizație de ședință stabilită de Consiliul General al Municipiului București, respectiv de consiliile judeţene„.

Potrivit art. 2 al Hotărârii Consiliului Judeţean Botoşani nr. 118 adoptată la data de 24.08.2016 „se acordă membrilor Autoritatății Teritoriale de Ordine Publică Boloșani pentru activitățile desfășurată în plen și în comisii o indemnizaţie de şedință în procent de 6% din indemnizația brută lunară a Președintelui Consilului Județean Botoșani”.

Funcţia de primar (…) este incompatibilă cu exercitarea funcții publice sau activilăți remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcțiilor  în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale

Conform prevederilor art. 87 alin. (1) lit. k din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, funcţia de primar şi vireprimar (…) este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi:

k) orice alte funcții publice sau activilăți remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcțiilor  în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale.

Având în vedere aspectele arătate, Agenția Națională de Integritate poate dispune efectuarea verificărilor necesare în vederea constatării existenței stării de incompatibilitate în care s-a aflat dl Andron ȚÂMPĂU — Primarul orașului Săveni, judeţul Botoşani și să dispuneţi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.

ATOP, o structură asimilată politic la BOTOȘANI în vederea controlării instituțiilor de forță

Oficial, ATOP  este o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.

ATOP a fost înregimentată politic la Botoșani în vederea controlării instituțiilor de forță cu prerogative în menținerea ordinii și siguranței publice. În fapt, s-a urmărit controlarea structurilor de conducere ale Poliției Municipale și Județene în vederea blocării unor sesizări și anchete în care sunt vizați membri marcanți ai mediului politico-administrativ din Botoșani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

To Top