Connect with us

În SFÂRȘIT! Lucrările de REABILITARE la Teatrul „Mihai Eminescu” din BOTOȘANI ar putea fi reluate anul acesta

Botosani

În SFÂRȘIT! Lucrările de REABILITARE la Teatrul „Mihai Eminescu” din BOTOȘANI ar putea fi reluate anul acesta

Ieri ( n.r. 4.01.2022 ) primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a declarat că în luna februarie va anunța firma care va reabilita Teatrul „Mihai Eminescu”. În prezent sunt analizate ofertele financiare, iar lucrările vor fi demarate după semnarea contractului, dat fiind faptul că proiectul tehnic este finalizat.

„Această aplicare a intrat în supervizarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care a presupus transmiterea unor documente, dar ceea ce a fost mai greu a trecut. Am parcurs cea mai grea etapă, care a presupus analiza a mii de documente, a  mii de pagini, lucru pe care l-au făcut atât colegii din unitatea de implementare a unui proiect, cât și specialiști pe care i-am angajat pentru această funcție.  verificarea financiară, acolo unde avem mai mulți operatori și am certitudinea că vom avea un câștigător (…) Îmi doresc să avem un câștigător înainte de acest termen, luna februarie. Vom începe lucrările pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” la începutul acestui an, chiar și dacă vor fi contestații, pentru că legislația a fost modificată”, a precizat Primarul Cosmin Andrei.

Reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani este un proiect care nu mai reușește să fie dus la bun sfârșit

La momentul actual, edificiul cultural poziționat în centrul orașului arată ca o ruină și este o pată pe „obrazul” Botoșaniului. Autoritățile locale promit încă din 2014 reabilitarea clădirii și repunerea în circuit cultural al municipiului, cu toate acestea, lucrările de reabilitare nu stau să înceapă.

În 2013, a fost semnat contractul de finanțare pentru Consolidarea, reabilitarea și modernizarea edificiului cultural al municipiului Botoșani, Teatru „Mihai Eminescu”. Proiectul a fost început în vara anului 2014 și de atunci au urmat o serie de sistări și stagnări a lucrărilor.

În 2015 lucrările au fost oprite, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. La acel moment, din cele 5 milioane de euro s-au folosit aproximativ 4.000.000 RON.

Contructorul desemnat pentru lucrările la Teatrul „Mihai Eminescu” a fost Victor CONSTRUCT. În august 2014 au demarat lucrările, iar spre finalul anului, din cauza unor neconformități semnalate de constructor, lucrările s-au sistat.

Prejudiciu de aproape 7 milioane RON creat de Mihalachi statului român

Raportările financiare al Victor Construct SRL pentru anul 2018, indicau o situație realmente dezastruoasă. Cu pierderi de peste 17 milioane RON la nivelul anului 2018, Victor MIHALACHI asociat unic in Victor Construct SRL dă semne clare că nu mai reușește să redreseze firma pe care o conduce. Victor Construct SRL și-a declarat insolvența iar la sfârșitul anului 2019, mai exact în data de 31.12.2019 figura cu datorii de aproape 7 milioane RON la bugetul de stat.

Lucrările au fost abandonate! 70% din lucrările prevăzute în proiectul general au rămas suspendate

După schimbările survenite în septembrie 2020, când primar al municipului Botoșani a fost declarat Cosmin ANDREI, reabilitarea Teatrului a ajuns din nou în atenția municipalității.

Amplul proiect de reabilitare se ridica la valoarea de 5.000.000 de euro. După schimbarea de la vârful primăriei Botoșani, valoarea proiectului a ajuns la 8.000.000 de euro. Potrivit lui ANDREI, valoarea proiectului de reabilitare a fost suplimentată de la 5.000.000 la 8.000.000 de euro deoarece în proiectul inițial nu erau prinse și cheltuielile cu dotările care trebuiesc făcute.

După reproiectare, valoarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu a ajuns la peste 12.200.000 de euro

După reproiectare, valoarea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” au ajuns la peste 12.200.000 de euro. Potrivit primarului Cosmin ANDREI, pentru a nu pierde finanțarea europeană din nou, proiectul trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2023.

Reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” este un subiect sensibil pentru botoșănenii care așteaptă finalizarea acestui proiect de foarte mulți ani. În repetate rânduri aceștia au reproșat conducerii municipiului că nu a reușit să repună în valoare o clădire emblematică aflată în patrimoniul municipiului Botoșani.

În luna august 2021 au fost depuse trei oferte pentru REABILITAREA Teatrului „Mihai Eminescu” din BOTOȘANI

Pe data de 16 august 2021 s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Cosmin ANDREI anunțase că sunt depuse 3 oferte.

„Pentru reabilitarea acestui edificiu am parcurs o etapă foarte importantă și avem oferte depuse la licitația care s-a încheiat ieri, la ora 15:00. Am o veste bună pentru botoșăneni. Au fost înregistrate 3 oferte.  Aceste firme au depus oferte sub valoarea estimată, care a fost transmisă, astfel încât putem demara următoarele etape, care privesc evaluarea din punct de vedere tehnic și din punct de vedere financiar.

Vor fi parcurse etapele următoare și, dacă nu vor fi probleme, vom putea semna ordinul de începere a lucrărilor spre sfârșitul acestui an, cu termen de execuție 24 de luni”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Perioada de execuție pentru reabilitarea teatrului este de 24 de luni, iar contractul de finanțare cu fonduri europene are termen final luna decembrie a anului 2023.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top