fbpx
Connect with us

LDC TRUST CONSTRUCȚII MV SRL, firma fiului lui Victor Mihalachi, patronul fostei VICTOR CONSTRUCT, a solicitat deschiderea procedurii de INSOLVENȚĂ!

LDC TRUST CONSTRUCȚII MV SRL, firma fiului lui Victor Mihalachi, patronul fostei VICTOR CONSTRUCT, a solicitat deschiderea procedurii de INSOLVENȚĂ! - News Moldova

Botosani

LDC TRUST CONSTRUCȚII MV SRL, firma fiului lui Victor Mihalachi, patronul fostei VICTOR CONSTRUCT, a solicitat deschiderea procedurii de INSOLVENȚĂ!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL a depus, la Tribunalul Botoșani, solicitarea de începerea a procedurii de insolvență la cerearea debitorului. La doar 8 ani de la înființare, firma lui Dante Mihalachi, fiul lui Victor Mihalachi, se pare că va avea soarta mult mai cunoscutei Victor Construct. În scurta sa existență, firmei de construcții i-au fost atribuite contracte de lucrări la două obiective cu valoare simbolică pentru Botoșani

LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL a fost înființată pe 24 februarie 2015, având ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, având sediul social pe Strada Mihail Kogălniceanu, nr. 20 din Botoșani. Administratorul firmei este Savin Maria Iuliana și deținută, prin intermediul ACTIV AUTOVIC SERVICE S.R.L., un service auto din Cătămărești-Deal, județul Botoșani, de MIHALACHI DANTE, fiul lui omului de afaceri botoșănean VICTOR MIHALACHI. În 2022,  cifra de afaceri a LDC TRUST CONSTRUCȚII MV SRL a fost de 9.985.860 de lei, cu un profit de 2.009.049 de lei.

LDC TRUST CONSTRUCȚII MV SRL, firma fiului lui Victor Mihalachi, patronul fostei VICTOR CONSTRUCT, a solicitat deschiderea procedurii de INSOLVENȚĂ! - News Moldova

Societății LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL, o firmă cu doar patru ani de activitate, fără nimic spectaculos în portofoliu, i-au fost atribuite lucrări de restaurare la două obiective emblematice pentru Municipiul Botoșani: Teatrul Mihai Eminescu și Biserica „Sfantul Gheorghe”

Pe 14 mai 2019, firmei LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL i-a fost atribuit prin licitație, de Primăria Botoșani, un contract în valoare de 2.871.120,11 de lei pentru consolidarea structurii de rezistență a clădirii Teatrul Mihai Eminescu.

Lucrările la proiectul de restaurare și reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani au fost începute la data de 5 august 2014, de către Societatea Victor Construct din Botoșani, firma lui VICTOR MIHALACHI. Costurile lucrărilor erau estimate la acea dată la 16,5 milioane de lei. Prin intermediul acestui proiect se urmărea refacerea  teatrul şi readucerea acestuia la înfăţişarea sa iniţială din 1914.

La puțin timp, VICTOR CONSTRUCT SRL s-a confruntat cu probleme financiare care au afectat derularea proiectului de restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. Lucrările au stagnat, iar la sfârșitul anului 2014  au fost întrerupte. Timp de 6 ani, autoritățile locale au manifestat dezinteres față de soarta unui edificiu de cultură simbol al municipiului Botoșani. Clădirea a început să se degradeze, costurile de conservare grevau bugetul local.

De abia în octombrie 2022, este încheiat un nou contract pentru ”Consolidare și restaurare a Teatrului ”Mihai Eminescu”. Valoarea totală a lucrărilor era estimată  la 12.200.000 de euro. Prevăzute a fi finalizate la finalul lui 2023, lucrările de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu” vor continua până în decembrie 2024.

Pe 28 iulie 2020 LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL a încheiat cu Municipiul Botoșani contractul pentru “Reabilitarea si dezvoltarea turistica a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Valoarea totală finală a lucrărilor a fost de 10.043.994,28 lei, din care 6.128.297,50 de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).

Printre alte contracte notabile încheiate de LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL sunt: “Construire si dotare camin cultural, sat Vlăsinești, comuna Vlasinești, din județul Botoșani”, pe 4 noiembrie 2021, în valoare de 4.359.763.52 de lei, ”Lucrări de construcții de imobile colective și de case individuale”, cu Agenția Națională pentru Locuințe, în Municipiul Onești, în valoare de 8.806.428.37 de lei sau„Extinderea, modernizarea și dotarea Liceului ”Dimitrie Cantemir”din orașul Darabani, pentru suma de 13.764.825.81 de lei.

Din 2015, anul înființării, până în 2018 inclusiv, cifra de afaceri a LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL a fost insignifiantă. În anul 2019, când  SC VICTOR CONSTRUCT SRL era în procedură de insolvență, cifra de afaceri a firmei fiului lui Victor Mihalachi sare brusc la peste 4.300.000 de lei și se triplează după încă doi ani. Din 2019, pentru LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL încep să curgă contractele cu statul…

În primii patru ani de existență, LDC TRUST CONSTRUCTII MV SRL a avut o cifră de afaceri neglijabilă pentru o firmă de construcții, puțin peste 60.000 de lei. Afacerile firmei capătă un nou suflu în anul în care firma tatălui lui Dante Mihalachi, intră în insolvență. Cu alte cuvinte, firma tatălui mergea cu pași hotărâți spre faliment, în schimb firma fiului realiza o cifră de afaceri de 4.355.395, pentru ca în 2021, cifra de afaceri să depășească 13.000.000 de lei. 

 

LDC TRUST CONSTRUCȚII MV SRL, firma fiului lui Victor Mihalachi, patronul fostei VICTOR CONSTRUCT, a solicitat deschiderea procedurii de INSOLVENȚĂ! - News Moldova

Cu pierderi de peste 17 milioane de lei la nivelul anului 2018, firma lui Victor MIHALACHI se îndrepta cu pași repezi spre insolvență.

Victor Construct SRL și-a declarat insolvența în august 2018, iar la sfârșitul anului 2019 figura cu datorii de aproape 7 milioane de lei la bugetul de stat.

În 2022, Victor Construct SRL întră oficial în faliment.

În iulie 2021, SC VICTOR CONSTRUCT SRL a fost trimisă în judecată pentru fraudă cu fonduri din bugetul general al Uniunii Europene

”SC VICTOR CONSTRUCT SRL Botoșani, (reprezentată în procesul penal prin administrator special MIHALACHI VICTOR), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 52 alin. (3) din Codul penal rap la art. 181 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 modificată prin Legea nr.187/2012, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, (două acte materiale)”, se arată în încheierea de ședință postată joi, 22 iulie, pe portalul instanțelor de judecată.

Potrivit DNA, la data de 15 iunie 2015, între primăria municipiului IAȘI, în calitate de beneficiar şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a fost încheiat un contract de finanţare privind „Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport – Gara Iaşi”.

Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 lei a fost atribuit asocierii din care a făcut parte şi SC Victor Construct SRL.

În cursul anului 2015, un reprezentant al acestei firme a depus la UAT Municipiul Iaşi documente inexacte referitoare la preţul real de achiziţie a unor materiale folosite în cadrul contractului menţionat, astfel încât beneficiarul, în necunoştinţă de cauză, ar fi solicitat şi obţinut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul SC Victor Construct SRL.

„Concret, inculpaţii ar fi declarat preţuri mai mari de achiziţie decât cele reale în cazul stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat şi a coşurilor de gunoi, aceştia urmărind obţinerea unui profit mult superior celui declarat pentru a câştiga licitaţia (de doar 2%)”, se arăta în rechizitoriul DNA.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top