Connect with us

LECTIE DE UMANITATE: 3 MAICUTE CATOLICE au devenit INGERII PAZITORI ai copiilor nevoiași din BOTOSANI

Botosani

LECTIE DE UMANITATE: 3 MAICUTE CATOLICE au devenit INGERII PAZITORI ai copiilor nevoiași din BOTOSANI

Dragostea față de semeni a determinat-o pe sora Lucia să se stabilească în Botoșani pentru a-i ajuta pe cei încercați de soartă

În urmă cu 20 de ani, sora Lucia, o călugăriță din Puglia, Italia, ghidată de dorința de a aduce un gram de speranță și bucurie în sufletele celor necăjiți, s-a hotărât să vină în România, mai exact în municipiul Botoşani. După anii ’90, situația defavorabilă din această zonă s-a accentuat, fapt care i-a atras atenția măicuței. Astfel, primul gând al său a fost acela de a le asigura copiilor din familiile nevoiașe o șansă la educație și la la o viaţă decentă. Cu ajutorul surorilor Sunta şi Bianca, membre ale aceluiaşi ordin monastic, alături de sprijinul venit din partea unor italieni cu suflet mare, sora Lucia a reușit să pună bazele unui aşezământ social unicat, relatează Adevărul.ro.

Din anul 2002, călugărița s-a stabilit aici și se dedică aceluiași obiectiv: acela de a-i ajuta pe semenii săi. Împreună cu maicile catolice, sora Lucia coordonează mai multe grupe de grădiniţă, cabinete de terapie psihologică şi pentru copiii cu dizabilităţi, sală de sport, cantină şi sere.

Dragostea faţă de semeni te face să prinzi rădăcini. Şi eu am prins rădăcini aici, la Botoşani, în România”, mărturiseşte maica Lucia.

La început, sora Lucia a oferit sprijin orfelinatului din comuna Pomârla, urmând să se stabilească în municipiul Botoşani după a găsit o bucată de pământ şi o moară veche. Atunci a luat naștere și dorința de a construi un aşezământ social pentru copiii nevoiaşi. Chiar dacă contextul nu a fost unul favorabil, aflându-se singură într-o țară străină, cu neajunsuri și piedici de tot felul, sora Lucia nu s-a dezis scoplui său și a continuat să îi ajute pe ceilalți.

Prima motivaţie a fost iubirea. Misiunea congregaţiei noastre este aceea de a ajuta pe cei nevoiaşi. După căderea dictaturii în România, am văzut imagini cu copiii de aici, cu sărăcia, cum trăiau. Şi atunci mi-am spus că trebuie să ajung aici să dau o mână de ajutor. Am venit şi am văzut situaţia cu ochii mei. Am văzut şi terenul, cu moara şi atunci s-a născut ideea”, spune Sora Lucia.

Asociaţia umanitară Girotondo implicată în susținerea celor nevoiași și în construirea unei grădinițe destinate copiilor nevoiași

Situația famiilor de aici a convins Asociaţia umanitară Girotondo, din Bolzano, Italia, să se implice din ce în ce mai mult în sprijinul celor nevoiași. Astfel, a fost construită grădiniţa Girotondo, care, în urma unei anchete sociale, primește gratuit copiii din familii sărace sau cu grave probleme sociale, din familii consumatoare de alcool sau cu abandonul unuia dintre părinţi.Grădinița este coordonată de maicile catolice, care au angajat educatoare, psiholog, asistent social, potrivit sursei citate.

Copiii beneficiază de condiţii educaţionale de top și alături de părinții lor, au parte de o masă caldă, de igienă şi consiliere. De asemenea, aici a fost deschis şi un cabinet pentru copiii cu dizabilităţi, inclusiv cei cu sindrom down şi autism care beneficiază de o sală de terapie. Ajutorul venit din partea călugărițelor este resimțit puternic de cei necăjiți, acestea fiind implicate atât în educația copiilor, cât și la bucătarie sau la desfășurarea anchetelor sociale.

„Asta este dorinţa noastră de a-i ajuta să-şi schimbe viaţa. Copiii trebuie ajutaţi, pentru că ei sunt viitorul oricărei ţări. Educaţia lor este cea care poate face lucrurile mai bune”, susține sora Lucia. Chiar și pe durata pandemiei, maicile au mers din ușă în ușă pentru a împărți mâncare familiilor nevoiașe. Am avut satisfacţia să vedem cum câteva familii s-au schimbat. Au muncit, şi-au construit o căsuţă, şi-a schimbat viaţa. Misiunea noastră a fost îndeplinită în cazul lor”, mai spune sora Lucia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top