fbpx
Connect with us

Olimpiada națională de limba și literatura ucraineană maternă va avea loc la Botoșani

Olimpiada națională de limba și literatura ucraineană maternă va avea loc la Botoșani - News Moldova

Botosani

Olimpiada națională de limba și literatura ucraineană maternă va avea loc la Botoșani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Între 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura cea de-a treizecea ediție a Olimpiadei naționale de Limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, eveniment care își propune să promoveze și să susțină limba și cultura ucraineană.

„Olimpiadele școlare naționale sunt evenimente importante în calendarul Ministerului Educației, acestea încurajând elevii să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele în diverse domenii, însă reprezintă și o recunoaștere a competențelor excepționale ale elevilor și profesorilor implicați. Participarea la o astfel de olimpiadă nu doar că stimulează excelența, dar contribuie și la păstrarea și cultivarea identității culturale într-un context educațional diversificat”, a declarat prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.

Deschiderea oficială a Olimpiadei este programată pentru data de 22 aprilie 2024, cu începere de la ora 16.00, și va avea loc în Sala de conferințe „Mihai Eminescu” din Complexul hotelier „Rapsodia City Center” din municipiul Botoșani. Acest complex va furniza și serviciile de cazare și masă pentru elevii participanți și profesorii însoțitori pe întreaga durată a competiției.

Probele scrise vor fi organizate marți, pe data de 23 aprilie 2024, la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani, în intervalul orar 9.00-12.00. Ceremonia de premiere este planificată să aibă loc în data de 25 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe „Mihai Eminescu” din complexul hotelier „Rapsodia City Center”.

La nivel național, la această etapă a Olimpiadei, vor participa 68 de elevi și 8 profesori însoțitori din județele Arad, Botoșani, Caraș-Severin, Maramureș, Satu-Mare, Suceava, Timiș și Tulcea. Acești elevi sunt atât de nivel gimnazial, cât și de nivel liceal și studiază limba ucraineană ca limbă maternă, aceasta fiind inclusă în programa școlară. De menționat că o parte dintre acești elevi provin din licee cu predare în limba ucraineană maternă, situate în județele Maramureș, Timiș și Suceava. Comisia centrală responsabilă de desfășurarea competiției va fi compusă din 13 membri.

„Organizarea olimpiadei este coordonată de Direcția Minorități și Relația cu Parlamentul din Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în conformitate cu prevederile OMECTS nr. 3035/2012 – Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare și ale OME nr. 25333/14.02.2023 – Regulamentul specific privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei de Limbă și literatură maternă ucraineană. Olimpiada este inclusă în Calendarul Olimpiadelor Naționale Școlare – 2024, aprobat cu OM nr.25221/08.02.2024”, a subliniat prof.Paul Bilocopetiuc, inspector școlar pentru minoritatea ucraineană.

Partenerul principal al Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în organizarea evenimentului este Uniunea Ucrainenilor din România, organizație reprezentativă a comunității ucrainene, care reprezintă comunitatea în parlament.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top