fbpx
Connect with us

Pericol iminent de inundații în localitatea botoșăneană Costești! Un iaz ABANDONAT amenință sute de familii

Pericol iminent de inundații în localitatea botoșăneană Costești! Un iaz ABANDONAT amenință sute de familii - News Moldova

Botosani

Pericol iminent de inundații în localitatea botoșăneană Costești! Un iaz ABANDONAT amenință sute de familii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Autoritățile din Botoșani sunt în alertă, în contextul în care există riscul ca un iaz abandonat să inunde întregul sat Costești

Sute de familii din localitate se confruntă cu o amenințare iminentă de inundații, din cauza unui iaz abandonat aflat în apropiere. Situația a fost semnalată de specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor, care avertizează că topirea zăpezii ar putea duce la debordarea iazului și inundații în zonă.

Costeștiul, un sat cu aproximativ 1500 de locuitori, este situat în comuna Răchiți, la doar 12 kilometri de municipiul Botoșani. În prezent, satul se confruntă cu riscul ca un iaz de mari dimensiuni, folosit în trecut ca fermă piscicolă și important din punct de vedere acvafaunistic, să devină o amenințare serioasă pentru locuitori.

Specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor au atras atenția asupra stării tehnice precare a barajului iazului, afirmând că există riscul de rupere și afectare a localității Costești și a altor așezări din aval. Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, Cătălin Zaharia, a declarat că barajul a fost abandonat și s-a colmatat în timp, iar golirea acumulării de apă este îngreunată de debrisuri și moloz.

Autoritățile caută soluții urgente pentru evitarea unei catastrofe. Una dintre opțiuni este identificarea unei breșe pentru golirea controlată a iazului, însă aceasta ar putea genera un pericol suplimentar de secetă în zonă în timpul sezonului cald.

Reprezentanții Prefecturii au convocat specialiști din diverse instituții publice pentru a găsi o soluție viabilă care să protejeze comunitatea locală fără a crea probleme majore în ceea ce privește resursele de apă. Autoritățile monitorizează cu atenție evoluția situației și iau măsuri pentru prevenirea unei posibile tragedii în satul Costești.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top