fbpx
Connect with us

Poziția Ministrului Sănătății în cazul ALEXANDRA IVANOV

Poziția Ministrului Sănătății în cazul ALEXANDRA IVANOV - News Moldova

Botosani

Poziția Ministrului Sănătății în cazul ALEXANDRA IVANOV

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a adus în atenție din nou tragica situație a Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani care a fost lăsată să moară în Maternitatea din Botoșani

În declarațiile sale, ministrul a recunoscut că personalul medical de gardă în acea noapte nu și-a îndeplinit responsabilitățile, însă a subliniat că așteaptă rezultatele anchetelor care sunt în desfășurare.

„La Botoșani era clar, din momentul internării doamnei respective, că sarcina era oprită din evoluție. La o sarcină oprită din evoluție, trebuie să intervii.

La nivelul spitalului din Botoșani nu exista niciun fel de protocol care să explice ce trebuie să faci, dar chiar dacă nu exista acest protocol, care există la maternitățile din București, am verificat ulterior, trebuie să fii sigur că pacienta nu este la risc.

Trebuie să intervii și nu să aștepți până dimineață.

Ulterior, am văzut un alt coleg al medicului de gardă care declara că e normal să dormi în gardă. Dacă nu ai pacienți, poți să te odihnești. Dar nu este normal să dormi când pacienții tăi nu primesc asistență medicală.

O să fie o anchetă a poliției, procuraturii. Am sesizat inclusiv Colegiul Medicilor, care are o responsabilitate față de pacienți. E normal ca această organizație profesională să apere medicii când își fac datoria, dar să ia măsuri când medicii nu-și fac datoria.

Din cauza unei minorități care nu-și face treaba, ajungem să fim cu toții blamați”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce privește eventualele sancțiuni, ministrul Sănătății a precizat că decizia va fi luată de către Colegiul Medicilor din județul Botoșani și că aceasta ar putea include chiar și ridicarea dreptului de a practica medicina în mod independent.

“Toată lumea discută despre pedepse. Orice pedeapsă s-ar da, nu o să o aducă la viață pe Alexandra. Se face o anchetă disciplinară, există o serie întreagă de sancțiuni. Și suspendarea dreptului de practică poate fi una dintre măsuri.

Colegiul județean trebuie să facă lucrul ăsta. Nu vreau să mă antepronunț, ancheta este în desfășurare, dar este o evidență.

În momentul internării Alexandrei în spital, s-a constatat oprirea sarcinii din evoluție. Al doilea element este că șapte ore nu a văzut-o nimeni.

Ea nu trebuia să scrie mesaje. Ai un pacient internat, periodic merge cineva la el, vede care este starea pacientului. Acolo nu a venit la hotel. A venit cu o urgență care era constatată în momentul internării.

Este lipsa de empatie și de interes pentru semenii noștri. Nu pot să înțeleg altceva. Se poate ridica dreptul de liberă practică. Scopul nostru nu este să ridicăm dreptul de liberă practică.

Și așa lipsesc medici în multe locuri. O să-i suspendăm și o să dăm afară 25% din medicii și o să spună lumea că nu avem medici. Trebuie să găsim un mecanism care este inclusiv educativ.

Opinia mea este că medicul de gardă a așteptat să se facă dimineața și să vină medicul curant al gravidei. Ea era îngrijită de altcineva și a spus să vină el, de dimineață, să vadă care este situația. Nu este de acceptat”, a mai spus ministrul Sănătății.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top