Connect with us

Primarul Botoșaniului, Cosmin ANDREI: „Îmi doresc să redau centrul istoric botoșănenilor așa cum a fost odată”

Botosani

Primarul Botoșaniului, Cosmin ANDREI: „Îmi doresc să redau centrul istoric botoșănenilor așa cum a fost odată”

În conferința de presă de astăzi, 19.01.2022, primarul Cosmin Andrei, a discutat despre achiziționarea imobilului „Casa Moscovici”, monument istoric situat în centrul municipiului

„Am făcut un raport de evaluare și unul de expertiză tehnică. Raportul de expertiză tehnică este de ordin 2, ceea ce înseamnă că imobilul presupune o reabilitare, iar expertiza financiară pe piață este de 517.000 de euro. Avem o serie de negocieri la nivelul Consiliului local și la nivelul primăriei, iar în urma acestor negocieri, am agreat prețul de 400.000 de euro pentru achiziționarea acestui imobil, preț care va fi plătit în trei rate anuale. Anul acesta avem prima tranșă.”, a declarat primarul Cosmin Andrei. 

Imobiliul are o suprafață construită de 1.744 de metri pătrați și este compus din subsol, parter și etaj, și un teren de 1.098,72 metri pătrați.

„Casa Moscovici” din Botoșani, arhitectură eclectică de factură baroc-palladian

„Casa Moscovici” din Botoșani a fost construită înainte de anul 1872 și refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, cel care i-a dat și actuala „arhitectură eclectică de factură baroc-palladian”.

În prezent, Casa Moscovici este în proprietatea S.C. Nord Proiect Botoșani S.A., iar la parter funcționează 3 secții ale Bibliotecii Județene Mihai Eminescu.

Familia Moscovici fiind mai mult timp plecată a decis să vândă clădirea, ulterior aceasta fiind achiziţionată de Camera de Comerţ, instituţie care a folosit-o între cele două războaie mondiale. La parterul clădirii a funcţionat în 1888 şi o librărie, iar între cele două războaie a avut sediul acolo şi Garda de Fier.

În februarie 1941, la parterul Palatului Camerei s-a cedat o cameră, unde a funcţionat sediul Ajutorului legionar. În Procesul Verbal de Inspecţie din 21 – 24 octombrie 1943, referitor la Palatul Camerei, acesta era văzut ca fiind Cea mai frumoasă, încăpătoare şi mai monumentală Cameră de Comerţ din Regiune.

La 1 Mai 1944, Consiliul de Administraţie a închiriat trei camere pentru Serviciul Sanitar al oraşului, două apartamente pentru Circumscripţia III Poliţie, iar la etaj pentru Instanţa Specială de Judecată, Tribunalul”. Până la urmă, clădirea a fost destinată Bibliotecii Judeţene Botoşani fiind înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2010, potrivit CNIPT Botoșani.

„Chiar  dacă în ultimul timp nu au fost aprobate proiectele de hotărâre ale Consiliului local pentru exercitarea dreptului de restituire în ceea ce privește imobilele din monumentele istorice, sper ca de această dată, consilierii să fie consecvenți și să voteze pentru achiziționarea acestui imobil, mai ales că eu consider că am făcut o negociere bună.”, susține primarul Cosmin Andrei. 

Primarul municipiului Botoșani își dorește o revigorarea a activităților comerciale, iar în acest sens, vor fi scoase la licitație trei spații pe care municipalitatea le deține în centrul istoric, spații situate zona Statuii din Piața 1 decembrie.

  • un spațiu de 75 metri pătrați
  • un spațiu de 73 metri pătrați
  • un spațiu de 50 metri pătrați

Anunțul va fi afișat începând cu 1 februarie, iar licitația în jurul datei de 21 februarie. Prețul de pornire va fi de 1,35 euro pe metru pătrat, respectiv 2,75 euro pe metru pătrat pentru alte activități comerciale. Pe lângă licitație, se fac demersuri și pentru oferirea unor spații cetățenilor care dețin locuințe sociale în centru. Se dorește schimbarea destinației acestor locuințe și în acest sens, s-a demarat o licitație pentru 72 de locuințe sociale.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Botosani

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top