Connect with us

PROBLEME în LANȚ la groapa de gunoi de la STĂUCENI! Costel ȘOPTICĂ: „Există RISCUL ca această groapă de gunoi să fie ÎNCHISĂ”

Botosani

PROBLEME în LANȚ la groapa de gunoi de la STĂUCENI! Costel ȘOPTICĂ: „Există RISCUL ca această groapă de gunoi să fie ÎNCHISĂ”

Probleme în lanţ la depozitul ecologic de colectare a deşeurilor din satul Victoria, comuna Stăuceni, administrat de societatea suceveană DIASIL SERVICE SRL

Groapa amenajată din bani europeni se află în proces de reautorizare, după ce administratorul acesteia a primit mai multe sancțiuni. La sfârștiul anului trecut, în urma unui control laborios a Gărzii Naționale de Mediu, societatea suceveană DIASIL a fost amendată cu 100.000 de lei pentru multiple disfuncționalități constatate.

Potrivit unei note de constatare încheiată de Garda Națională de Mediu,  Centrul Integrat de Management al deșeurilor – CMID Stăuceni nu funcționează  conform cu prevederile legale și normativele de mediu.

Prezent în emisiunea „Retrospectiva Săptămânii” de la News Moldova, deputatul botoșănean, Costel ȘOPTICĂ a explicat pe larg situația gravă cu care se confruntă groapa de gunoi de la Stăuceni. Potrivit acestuia, există riscul iminent ca Centrul Integrat de Management al deșeurilor – CMID Stăuceni să se închidă.

„Întra-adevăr, groapa de gunoi de la Stăuceni este și ea într-o situație foarte critică deoarece după ultimul control al Gărzii Naționale de Mediu li s-au trasat vreo 14 puncte de a fi rezolvate în procesul verbal. Bineînțeles că din cele 14 puncte o parte revin companiei care operează groapa de gunoi, respectiv DIASIL din Suceava, alte puncte revin CJ Botoșani. Punctele care îi aparțin companiei DIASIL din SUCEAVA, în subsidiar ajung tot la Consiliul Județean Botoșani pentru că așa au făcut dumnealor contractul la momentul respectiv.

Acolo cea mai mare problemă pe care o are compania este legată de modul defectuos de umplere a gropii, în sensul că ei trebuiau să respecte un anume proces tehnologic și nu au făcut acest lucru, astfel că s-a ajuns în situația în care atunci când plouă abundent pur și simplu apa din groapă creează acel levigat care ar trebui să fie procesat de o stație de iepurare.

CMID Stăuceni nu are capacitatea tehnică de a procesa acel levigat și se ajunge în situația în care pur și simplu se deversează acel levigat în barajul acumulării Sulițoaia”, explică Costel ȘOPTICĂ.

Costel ȘOPTICĂ: „La groapa de gunoi de la Stăuceni sunt probleme foarte foarte grave”

Din raportul întocmit de Garda de Mediu după controlul de la groapa de gunoi de la Stăuceni, s-a constat și faptul că digul perimetral din partea de nord est a depozitului de deșeuri prezintă deformații și deteriorări, ceea ce înseamnă că levigatul poate ajunge inclusiv în pânza freatică de medie și mare adâncime.

„O parte de câteva sute de metri, efectiv din acel dig care înconjoară groapa s-a surpat, trăgând după el și membrana de protecție. Nimeni nu poate să explice dacă membrana de protecție, cumva odată cu această surpare s-a rupt și astfel ajunge levigat în pânza freatică de medie adâncime și implicit în pânza freatică de mare adâncime”, mai adaugă deputatul botoșănean Costel ȘOPTICĂ. 

Potrivit oficialului, la groapa de gunoi de la Stăuceni sunt atât probleme foarte mari pe de o parte de operare actuală, și pe de alta parte de operare permanentă a gropii, în sensul că acolo trebuia să se facă o selectare a gunoiului menajer și o parte din el să fie valorificat, dar acest lucru nu se face.

Groapa de gunoi de la Stăuceni nu sunt deține nici măcar echipamentele necesare pentru monitorizarea radioactivității

„Suntem într-o situație în care noi suntem în anul 2021 și niciodată nu s-a colectat selectiv, și în urma activității gropii de gunoi de la Stăuceni nu s-a obținut, să zicem 1 ron, din vânzarea de plastic, a fierului sau a sticlei care se adună pe acea groapă de gunoi, ori noi trebuie să intrăm. Vom plăti drastic pentru asta, cel puțin la nivelul unor taxe, ca și corecție, spun cei de la UE. 

Situația este una alarmantă. Cred că cei de la APM ar trebui să revizuiască inclusiv autorizația care a fost dată la momentul respectiv acolo, pentru că din informațiile mele, acesta nu mai este valabilă”, susține Costel ȘOPTICĂ.

Cu grave probleme de funcționalitatea, groapa de gunoi de la STĂUCENI riscă să fie ÎNCHISĂ, susține deputatul botoșănean, Costel ȘOPTICĂ. Potrivit acestuia, s-a încercat de către consilierii județeni o redresare, o vizită în teren, dar conducerea CJ a interzis acest lucru, mușamalizând totul.

Costel ȘOPTICĂ: „Există riscul ca această groapă de gunoi să fie închisă”

„Noi am încercat și pe mandatului dl. Macaleți și acum, ca un grup de consilieri județeni, o comisie, să aibă acces să meargă să facă o vizită în teren la groapa de gunoi de la Stăuceni și niciodată nu a fost acceptată. 

Toți se ascund și spun că este în regulă, dar noi știm că nu este în regulă, iar amenda primită a fost una mare. 

Pentru toate cele 14 puncte din procesul verbal, au termene pentru fiecare și vara aceasta termenele expiră, riscul fiind ca această groapă să fie închisă”, mai explică ȘOPTICĂ. 

Ce înseamnă închiderea gropii de gunoi de la Stăuceni?

„Și așa tariful pentru gunoi s-a mărit, închiderea gropii de gunoi de la Stăuceni ar însemna transportul de gunoi într-o altă groapă de gunoi dintr-un județ apropiat, iar transportul respectiv ar ajunge să se răsfrângă tot asupra cetățenilor, ei fiind nevoiți să plătească tarife mai mari. 

Pentru CJ, la modul cum pune problema, cum vede doamna Federovici situația, strict politic, nu reprezintă un punct fierbinte. Deocamdată dumneai tratează foarte relaxat aceste probleme, și groapa de gunoi, și Nova Apa Serv și drumul strategic”, încheie Costel ȘOPTICĂ. 

 Staţie de tratare a levigatului prin osmoză, la groapa de gunoi de la STĂUCENI

Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean Botoșani, pare se că s-a găsit soluția pentru tehnică pentru tratarea levigatului, astfel că la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Stăuceni a ajuns o staţie de tratare a levigatului prin osmoză inversă în două trepte.

Noua instalație va avea o capacitate de tratare a levigatului de 150 mc/zi și va funcţiona împreună cu staţia existentă. Ea poate funcţiona şi independent, asigurând tratarea levigatului şi în perioadele în care staţia actuală este în revizie sau reparaţii.

Însă, există în continuare probleme de mediu la depozitul ecologic de colectare a deşeurilor din satul Victoria, comuna Stăuceni, probleme foarte grave și repercursiunile urmează să apară în perioada imediat următoare chiar dacă peste acest subiect domnește o tăcere complice.

Emisiunea integrală poate fi urmărită și pe pagina de FB a News Moldova.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Botosani

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top