fbpx
Connect with us

PROIECT pentru REDUCEREA preţului la CĂLDURĂ, la Botoşani

botosani generica - News Moldova

Botosani

PROIECT pentru REDUCEREA preţului la CĂLDURĂ, la Botoşani


Modern Calor Botoşani intenţionează să implementeze un proiect ce presupune mărirea capacităţii de de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, fapt ce va duce în final la un preţ mai mic plătit de botoşăneni pentru căldură şi apă caldă

Societatea a demarat demersurile în acest sens şi a scos la licitaţie studiul de fezabilitate pentru respectivul proiect, punând la bătaie suma de 135.000 de lei.

Mai multe informaţii au fost oferite de Bogdan Cătălin Varasciuc, director general Modern Calor Botoşani:

„Noi ne dorim să atingem ţinta de a produce prin cogenerare 75% din energia termică. În acest sens ne dorim să achiziţionăm încă un modul de cogenerare sau, să vedem, o turbină, în funcţie de soluţia tehnică ce ne va fi propusă prin studiul de fezabilitate.

Noi ne-am dori un motor pentru că avem deja două motoare şi ar fi mai uşor de operat. Avem şi operatori autorizaţi, personal instruit. Dimensiunea motorului va fi în funcţie de doi parametri. Ne dorim atingerea acelui procent de 75%, dar nu în măsura în care sunt necesare investiţii în amonte în staţia Delgaz-ului de preluare întrucât din informaţiile noastre staţia are o capacitate limitată de preluare a energiei electrice, sens în care am corelat şi cu posibilităţile de preluare în staţie, astfel încât să nu fie necesare investiţii de echipare a staţiei Delgaz.

Urmează ca proiectantul care va adjudeca lucrarea să stabilească exact prin studiul de fezabilitate despre ce echipament va fi vorba, de ce putere, cum se va face descărcarea în staţie şi toate detaliile tehnice”.

Dorinţa celor de la Modern Calor este să obţină o finanţare de la Ministerul Dezvoltării, iar proiectul să fie finalizat la jumătatea anului viitor.

News Moldova îți recomandă și ...   AGREMIN TRANS SRL a încheiat în acest an aproape 80 de contracte cu încredințare directă. Prestațiile sunt diverse: de la furnizarea de pietriș la repararea tahometrelor

„Cât priveşte fondurile, noi ne propunem ca prin intermediul Primăriei Botoşani, să depunem un proiect prin Programul Guvernamental de Termoficare.

În acest moment noi am scos la licitaţie studiul de fezabilitate, estimăm că anul acesta vom depune proiectul la Ministerul Dezvoltării, iar în cazul în care va fi admis şi vom semna un contract de finanţare, cel mai probabil anul viitor va fi şi implementat. Speram că anul viitor, pe vremea aceasta, să avem deja în funcţiune al treilea motor”, a mai declarat Bogdan Cătălin Varasciuc.

News Moldova îți recomandă și ...   Zona de agrement Polonic din DOROHOI, investiție de peste 600 de mii de lei în echipamentele de sonorizare

Avantajele sunt evidente: costuri mai mici, eficienţă sporită, preţuri mai mici pentru botoşăneni.

„Cât priveşte avantajele, în primul rând vedeţi şi dumneavoastră că este penurie de energie electrică şi noi ne-am mări capacitatea de producţie a energiei electrice cu circa jumătate din producţia actuală dacă nu şi mai mult în funcţie de puterea pe care o va stabili proiectantul prin studiul de fezabilitate.

Acest lucru se va reflecta în veniturile noastre, vom deveni mai eficienţi pentru că în loc să producem doar energie termică cu instalaţii şi echipamente convenţionale, vom produce în cogenerare, iar costurile noastre vor fi mult mai mici, prin urmare şi preţul pe care îl va plăti fiecare botoşănean va fi diminuat cu aceste performanţe mai bune ale noastre ale operatorului de termoficare”, a conchis directorul general al Modern Calor.

News Moldova îți recomandă și ...   Investiție de 28 milioane de lei pentru înființarea centrelor de zi pentru copii în județul Botoșani


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top