Connect with us

6 MISTREȚI au fost găsiți MORȚI într-o pădure din județul BOTOȘANI

Botosani

6 MISTREȚI au fost găsiți MORȚI într-o pădure din județul BOTOȘANI

În județul Botoșani, au fost descoperite mai multe cadavre de porci mistreți, iar în urma analizelor s-a descoperit că erau infectați cu pestă porcină africană.

Ce este pesta porcină africană ?

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive (inapetență, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee, tahipnee, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii.

Directorul DSVSA confirmă că erau infectați cu PPA

“În ultimele zile ne-au apărut multe cadavre de porci mistreți în zona Flămânzi, Oneaga, unde nu aveam probleme până acum. Ieri au găsit colegii mei șase cadavre, la distanță de 200 de metri unul de altul. În pădure. Au ieșit cu pestă. Am recoltat probe, am trimis la laboratorul de la Suceava… La mistreți focarul durează doi ani de zile. Avem nouă focare cinegetice afectate”, a precizat Mihai Țurcanu.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top