Connect with us

Sisteme de ALARMARE la INCENDIU, cumpărate pentru doua SECŢII ale Spitalului „Mavromati” BOTOŞANI

Botosani

Sisteme de ALARMARE la INCENDIU, cumpărate pentru doua SECŢII ale Spitalului „Mavromati” BOTOŞANI

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani a demarat o procedură de achiziţie pentru sisteme de alarmare la incendiu pentru două secţii din unitatea sanitară

Este vorba despre Secţia Boli Infecţioase Adulţi şi Secţia Boli Infecţioase Pediatrie, iar suma estimată este de 99.159,66 lei. Licitaţia urmează a fi finalizată pe data de 14.04.2022, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Decizia reprezentanţilor unităţii sanitare este, în mod evident, una mai mult decât necesară, în memoria colectivă fiind încă vii imaginile incendiilor ce au cuprins secţii medicale în multe spitale din ţară, soldate cu mulţi pacienţi care au murit arşi de vii.

Un prim şi poate cel mai tragic astfel de eveniment s-a produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în noiembrie 2020, în Secţia ATI.

10 persoane au murit pe loc, iar din şase pacienţi cu arsuri transferaţi în alte spitale, a supravieţuit doar unul. Ancheta declanşată de Parchetul General s-a soldat, deocamdată, cu punerea sub acuzare a zece persoane, dintre care şase foşti manageri ai spitalului.

Din păcate, astfel de tragedii s-au produs apoi şi în alte spitale din ţară, iar la nivel naţional a fost dispusă o verificare, din punct de vedere al securităţii la incendii, a tuturor unităţilor sanitare.

În general, concluziile controalelor dispuse au fost… catastrofale, în sensul că s-a descoperit, cum de nu se ştia?!, că multe dintre spitalele din ţară nu îndeplinesc nici condiţii minime de securitate la incendii, că au instalaţii electrice învechite şi în majoritatea cazurilor suprasolicitate şi în marea lor majoritate nu au sisteme funcţionale de alarmare în caz de incendiu.

Revenind la spitalul din Botoşani, în noiembrie 2020 a fost panică după ce un incendiu a izbucnit la etajul al şaselea al clădirii.

Din fericire, atunci, după cum a relatat presa, nu s-a impus evacuarea pacienţilor şi nu a fost vorba decât de faptul că baia unui salon s-a umplut de fum din cauza unui ventilator care s-a supraîncălzit.

Norocul a făcut ca incendiul să fie depistat imediat, în fază incipientă, de o asistentă, care a alertat restul personalului şi s-a intervenit în scurt timp cu un stingător.

În contextul achiziţiei recent iniţiate, cum e şi normal, „locul” acelei asistente se doreşte a fi luat de sisteme de alarmare la incendiu care să permită o intervenţie cât mai rapidă.


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Botosani

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top