Connect with us

SPITAL NOU din BOTOȘANI, ținut sub LACĂT în timp ce județul se CONFRUNTĂ cu o lipsă acută de paturi pentru COVID

Botosani

SPITAL NOU din BOTOȘANI, ținut sub LACĂT în timp ce județul se CONFRUNTĂ cu o lipsă acută de paturi pentru COVID

Spitalul de Boli Paliative din Botoșani, investiție de milioane de lei, zace nefolosit

În plină pandemie de coronavirus, cu Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani plin și fără locuri la Terapie Intensivă, o unitate spitalicească nouă din Botoșani zace închisă. Spitalul de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative din municipiu, cu o capacitate de 80 de locuri, nu este folosit.

În municipiul Botoşani, locurile la Terapie Intensivă, dar şi în secţiile destinate tratării bolnavilor de COVID-19 sunt epuizate, iar autoritățile locale caută soluții pentru suplimentarea paturilor și reorganizarea fluxurilor. În tot acest timp, un spital nou-nouţ, modern şi dotat cu aparate de oxigen la fiecare pat stă nefolosit din primăvara trecută.

Unitatea spitalicească nu este racordată la utilități

Deşi constructorul a finalizat lucrările contractate, autorităţile locale nu au reușit nici până acum să asigure utilităţile necesare funcţionării acestui spital destinat iniţial îngrijirii paliative.

La terminarea lucrărilor, spitalul trebuia predat către primăria Botoşani. Potrivit edilului, acest lucru nu s-a întâmplat iar spitalul nu este gata încă, motiv pentru care nu îl poate racorda la utilităţi.

Primarul Cosmin ANDREI: „Nu am primit o adresă oficială de la CNI prin care să ni se transmită că au fost finalizate lucrările”

„Spitalul încă nu este gata. Nu am primit o adresă oficială de la CNI prin care să ni se transmită că au fost finalizate lucrările. În paralel efectuam demersuri pentru efectuarea branşamentelor pentru acest spital. Cel electric este finalizat, iar licitaţia este în curs pentru apă, canal şi energie termică”, a declarat primarul municipiului Botoșani, Cosmin ANDREI.

În paralel, constructorul susține că dacă spitalul ar fi racordat la utilități, acesta poate fi funcțional în 2 zile.

Prefectul Dan NECHIFOR: „Lucrurile se mișcă doar pe hârtie”

În cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Botoșani, Dan NECHIFOR s-a arătat extrem de indignat pe faptul că acel spital nou-nouț stă nefolosit și autoritățile locale nu și-au dat intereseul pentru racordarea la utilități a acestuia.

„Eu, din punctul meu de vedere, am făcut toate demersurile și pot în continuare face demersurile  sau chiar mediere, dacă mi se cere acest lucru, între Compania Națională de Investiții și Primăria Botoșani. Nu mi s-a solicitat, înseamnă că oamenii de acolo știu exact ce au de făcut.

Nu vreau să fac afirmații gratuite. Știți foarte bine că discutăm de reabilitări, înlocuri instalații electrice, proiecte, proceduri de achiziții.. și acum suntem în luna aprilie iar lucrurile s-au mișcat doar pe hârtie”, a declarat prefectul Dan NECHIFOR. 

Lucrările la Spitalul de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative au început în anul 2017. Deși termenul de finalizare a lucrărilor a fost de 24 de luni, unitatea spitalicească a fost finalizată abia în 2020.

Noul spital, care se află în curtea Spitalului de Recuperare “Sf. Gheorghe”, a fost construit la inițiativa medicului Tamara Ciofu, care a făcut solicitarea pentru înființarea acestui spital, cu scopul de a suplimenta numărul de paturi pentru această categorie de bolnavi.

Coordonatorul departamentului ANCHETE din cadrul News Moldova.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top