fbpx
Connect with us

Un adolescent din Botoșani, campion național la jocul intelectual GO

premiu cupa - News Moldova

Botosani

Un adolescent din Botoșani, campion național la jocul intelectual GO


Un adolescent din Botoșani a reușit să obțină încă un titlu de campion național la Go, la categoria juniori

Este vorba de Ștefan Adrian Rotărița, elev la Liceul “Nicolae Iorga”, recunoscut pentru talentul său în comunitatea locală și internațională de Go.

Participând la numeroase turnee, el a obținut rezultate impresionante, contribuind la popularizarea și avansarea jocului de Go în România. Stilul său de joc și abordarea strategică l-au făcut să fie apreciat de către alți jucători din comunitatea globală de Go.

Ștefan Adrian Rotărița a început a practica acest sport intelectual la „Clubul de GO” Botoșani de la Biblioteca Județeană, alături de un mare pasionat de GO.

Scurt istoric

Go, un joc ancestral de strategie și tactică cu origini în China, își are o istorie bogată de peste 4.000 de ani și este recunoscut drept cel mai vechi joc din lume.

Cu o comunitate globală formată din peste 46 de milioane de jucători și 75 de federații sportive naționale, Go ocupă un loc special printre cele mai populare și respectate jocuri de logică și inteligență, fiind deosebit de apreciat în regiunea Asia. În țări precum China, Coreea de Sud sau Japonia, jocul de Go a devenit o componentă integrală a culturii și a sistemului educațional.

În funcție de țară, Go-ul poate fi găsit și ca Weiqi (China), Baduk (Coreea) sau Igo (Japonia).

Tabla de Go, cu cele 19 linii orizontale și 19 linii verticale, reprezintă teritoriul pe care cei doi jucători, unul cu piese negre și celălalt cu piese albe, se luptă să îl cucerească. Toate piesele au aceeași valoare.

Jocul începe cu o tablă goală, iar jucătorii plasează, pe rând, câte o piesă, având ca obiectiv controlul cât mai extins al teritoriului prin diverse strategii și tactici. Câștigătorul va fi acela care reușește să domine cea mai mare suprafață de teritoriu.

Ca exercițiu intelectual, Go-ul reprezintă o provocare semnificativă. Cu toate că regulile sunt simple, încercările de a programa calculatoare să joace Go nu au avut un succes notabil până recent. Chiar și cele mai avansate programe pot comite greșeli elementare.

Fiecare partidă are un caracter distinct și chiar unic, fiind imposibil să existe două jocuri identice. Intuiția, creativitatea, ingeniozitatea, elaborarea unei strategii solide și capacitatea de a lua decizii rapide sunt doar câteva dintre calitățile pe care practicarea Go-ului le dezvoltă și le consolidează. În același timp, jocul cultivă o abordare corectă și eficientă în rezolvarea problemelor și elaborarea soluțiilor.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botosani

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top