fbpx
Connect with us

Budapesta a promis că îi va proteja pe maghiari din Transcarpatia ucraineană cu forța

transcarpatia ungaria ucraina - News Moldova

Editoriale

Budapesta a promis că îi va proteja pe maghiari din Transcarpatia ucraineană cu forța


Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat că Budapesta este capabilă să implementeze un plan de „urgență militară” pentru a-i proteja pe cei 150.000 de maghiari care se află în regiunea transcarpatică a Ucrainei

„Țara noastră a pregătit scenarii militare de urgență… Suntem interesați să stabilim cât mai curând pacea în est pentru a evita opțiuni periculoase”, a subliniat șeful ministerului de externe ungar, potrivit Index .

Anterior s-a raportat că autoritățile maghiare au declarat stare de urgență în domeniul energiei. Oficialii se așteaptă la lipsuri de gaze , a declarat Gergely Guiyash, reprezentant al biroului primului ministru al țării.

maghiari transcarpatia ucraina - News Moldova

Tensiuni vechi între Ungaria și Ucraina pe tema comunității maghiare din Transcarpatia

Miniștrii de externe ai Ungarei și Ucrainei reușit să aplaneze neînțelegerile între țările lor din regiunea ucraineană Transcarpatia, unde locuiește o mare comunitate de etnici maghiari. Motivele sunt similare cu cele pe care le regăsim și în România.

Intonarea imnului național al Ungariei de către aleșii locali ai unei comune din vestul Ucrainei în 2020 a exacerbat tensiunile existente timp de decenii între cele două țări în legătură cu drepturile minorității maghiare.

maghiari transcarpatia 1 - News Moldova

În Transcarpatia rămasă Ucrainei de la Imperiul Austro-Ungar, locuiește o comunicate de aproximativ 150 de mii de etnici maghiari.

În alegerile locale din octombrie 2020, Ucraina a acuzat Ungaria de amestec în campania din Transcarpatia, a interzis accesul unor oficiali ai guvernului ungar pe teritoriul său, iar Serviciului de Securitate ucrainean a percheziționat fundații ale etnicilor maghiari. Ungaria, la rândul său, a acuzat Ucraina că atentează la drepturile culturale ale minorității maghiare, mai ales din cauza unei legi din 2018 care introduce predarea obligatorie în limba ucraineană în școli.

Pe acest fundal au intonat imnul Ungariei consilierii din comuna Siurte reuniți la prima lor ședință de după alegerile locale, în luna noiembrie. Consilierii au spus că de fapt au intonat o veche rugăciune pe care este bazat imnul, dar explicația nu a putut stăvili creșterea tensiunilor.

zakarpattia 19378400 - News Moldova

Un alt conflict proeminent datează din 2017 și a fost generat de  legea “Despre educatie”

Conflictul generat de legea “Despre educatie” a fost declanșat în septembrie 2017. Adoptata de Rada Suprema, legea prevede ca numai copiii de varsta pre-scolara si primara pot invata in limbile minoritatilor nationale. In acelasi timp, ei trebuie sa inceapa sa studieze obligatoriu limba ucraineana. De la gimnaziu, se introduce predarea in limba de stat, este prevazuta predarea catorva discipline in limbile minoritatilor nationale.

Budapesta, spre deosebire de România a urmărit foarte atent situația minorității maghiare din Ucraina reacționând ferm și vehement. Ungaria a pus accentul pe faptul ca autoritatile de la Kiev incalca drepturile minoritatilor maghiare, care traiesc compact in Transcarpatia.


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Editoriale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top