Connect with us

Cum își fidelizează ORBAN diaspora maghiară și de ce Grupul de la VISEGRAD este tot mai ostil față de Viktor Orban!

Editoriale

Cum își fidelizează ORBAN diaspora maghiară și de ce Grupul de la VISEGRAD este tot mai ostil față de Viktor Orban!

Ultimele alegeri de la Budapesta au confirmat vârful de popularitate a premierului ungar Viktor Orban, liderul FIDESZ

Analiștii politici din statele UE au considerat că Budapesta în era Orban va continua să fie o aliată a Federației Ruse, un fel de pion avansat al Moscovei în NATO și în UE.

Faptul că Ungaria nu dorește să renunțe la gazele și la petrolul din Rusia au determinat Polonia și Cehia să își anuleze participarea la întrunirea Grupului de la Vișegrad care trebuia să aibă loc în Ungaria la 31 martie 2022 (Vișegrad este de altfel o veche cetate maghiară, care are și celebra temniță unde regele maghiar Matei Corvin l-a ținut prizonier pe domnitorul Munteniei Vlad Țepeș, până când Ștefan cel Mare, domnul Moldovei a mijlocit eliberarea lui și repunerea pe tron pentru câteva luni în 1476).

Și Ministerul slovac al Apărării a confirmat anularea întâlnirii printr-un comunicat. Polonia, Cehia și Slovacia au taxat dur opoziția lui Viktor Orban de permite tranzitul armelor NATO spre Ucraina. În plus, premierul de la Budapesta a declarat că acceptarea condițiilor UE de sancționare a Rusiei ar însemna ca economia ungară să se închidă.

Viktor Orban a respins și apelul președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski: „Ungaria… vreau să mă opresc aici și să fiu sincer odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Sunteți un stat suveran. Am văzut acest memorial (la Budapesta, n.a), despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea.

Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi. Adulți și copii. Bunicii. Mii. Aceste mii de oameni nu mai sunt. Nu este timp să eziți. Este momentul să te hotărăști deja. Noi credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în poporul tău. Credem în Uniunea Europeană”.

Motivația seacă a lui Viktor Orban a fost aceea că solicitările lui Zelenski nu corespund intereselor Ungariei.

Ce este Grupul de la Vișegrad și de ce Ungaria joacă „la două capete”?

Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia fac parte dintr-un grup numit „Grupul de la Vișegrad” care vrea să refacă o alianță medievală a secolului al XIV-lea, prăbușită după ce aceste state au dispărut de pe hartă fiind înglobate de puterile vecine (otomani, habsburgi, ruși) începând cu secolul al XVI-lea.

Ungaria lui Viktor Orban joacă mereu „la două capete”. Ungaria a beneficiat de sprijin al Comunității Europene prin celebrele programe PHARE (alături de Polonia, P și H din sigla PHARE reprezentând numele Poloniei și Ungariei) de preaderare folosite și în cazul României înainte de 2007, alături de ISPA și SAPARD.

Ungaria nu a renunțat niciodată la ideea revizionistă a „Ungariei Mari” și nici la proiectul „confederației danubiene” patronat după Primul Război Mondial chiar de Franța care, ca și SUA nu ar fi dorit dispariția Austro-Ungariei

În spiritul acestor proiecte, Viktor Orban (sau Orban Viktor dacă este să respectăm principiul de prezentare a numelor maghiare, cu numele înaintea prenumelor) a continuat să susțină Diaspora maghiară din România, Slovacia, oferind etnicilor maghiari din aceste state cetățenia maghiară. Evident, aceștia au contribuit la zestrea de voturi a premierului maghiar.

În ultimii ani, Viktor Orban primește mulțumiri la scenă deschisă pentru că Guvernul de la Budapesta a asigurat refacerea unor clădiri de patrimoniu din Ardeal. Se cuvine să spunem că Guvernul de la Budapesta a cumpărat prin intermediari numeroase proprietăți imobiliare în Transilvania, afirmându-se chiar în mass-media (cu titlul de zvon) că SEPSI Sfântu Gheorghe, echipa de fotbal din Liga I a României ar fi sponsorizată de Budapesta.

De ce aleg investitorii Ungaria în ciuda simpatiilor pro-ruse ale Budapestei?

Premierul Ungariei a avut poziții critice la adresa UE dar nu este un suveranist cum sunt cei de la Jobbik de exemplu. Ungaria a atras masiv fonduri europene este traversată de autostrăzi. Cu ani în urmă, Oldsmobile, BMW, Daimler-Mercedes au decis să construiască structuri gigant de producție în Ungaria pentru că existau autostrăzi, chiar dacă trebuiau să plătească salarii mai mari, abandonând planul inițial de a funcționa în România, unde mâna de lucru ar fi fost mai ieftină.

Să nu uităm că Diaspora maghiară este o forță în SUA, Canada și în Vestul  Europei. Numeroși politicieni de top din SUA au origini maghiare, precum Tom Lantoș. George Soroș, etnic maghiar chiar dacă nu este agreat de Viktor Orban a avut ani la rând Universitatea Central-Europeană din Budapesta, unde inclusiv românii au fost atrași cu burse, această instituție fiind un vector  de transmitere inclusiv a nostalgiilor grandorii maghiare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Editoriale

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top