Connect with us

DE CE, după 18 ani de aport teritorial, uman și financiar la NATO, românii între 20 – 63 de ani, vor fi înrolați OBLIGATORIU in caz de RAZBOI

Editoriale

DE CE, după 18 ani de aport teritorial, uman și financiar la NATO, românii între 20 – 63 de ani, vor fi înrolați OBLIGATORIU in caz de RAZBOI

În atenția mediului politic românesc:

ANUNȚ al Ministerului Apărării Naționale (MApN)

“Reiterăm faptul că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, când executarea serviciului militar devine obligatorie (art. 3 din legea menționată)”

Invazia militară a Rusiei în Ucraina stimulează bugetul statelor europene alocat apărării !!!

Războiul iniţiat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie 2022, a cauzat decizia creşterea bugetului alocat apărării pentru un număr semnificativ dintre statele Europei. Oficial, aceste realocări financiare destinate înarmării au scopul de a pregăti respectivele țări pentru un potențială confruntare cu Federația Rusă.

Cancelarul german Olaf Scholz a transmis, pe 27 februarie, că au fost luate o serie de măsuri în contextul situaţiei de securitate din Ucraina, acestea incluzând un buget pentru apărare de 113 miliarde de dolari pentru modernizarea armatei germane şi o creştere anuală a bugetului de apărare la peste 2% din PIB.

Aceasta reprezintă o creştere semnificativă, scrie Washington Post, având în vedere că, în prezent, Germania alocă 1.5% din PIB pentru apărare, iar, în ultimii ani, media a fost de 1.3% din PIB. Prin urmare, această creştere reprezintă un buget anual dedicat apărării de 71 de miliarde de euro, o creştere enormă de la 47 de miliarde de euro alocaţi în prezent.

Polonii optează pentru creșterea efectivelor militare de la 143.500 la 300.000

Bugetul anual al Poloniei alocat apărării era de 2% din PIB, aliniat, astfel, cerinţelor NATO.

Polonia plănuise, anul trecut în octombrie, o creştere a acestui buget la 2.5% din PIB, începând cu 2024. Potrivit acestei legi, numărul militarilor polonezi va creşte la 300.000 de la 143.500 câţi sunt în prezent. Planul Poloniei este să devină „una dintre cele mai puternice armate ale NATO”, după cum chiar ministrul polonez al apărării a anunţat.

„Se va face o modificare la planul apărării: 3% din PIB pentru apărare începând cu anul viitor, apoi îl vom mai creşte”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist Lege şi Justiţie.

Şi oficialii români au anunţat o creştere a bugetului dedicat apărării, dar civilii vor fi oricum mobilizați obligatoriu pe timpul stării de asediu

Potrivit lui Florin Cîţu, România va aloca, în 2023, 2.5% din PIB pentru apărare, o creştere semnificativă de la 2% cât alocă în prezent.

“Partidul Naţional Liberal susţine această majorare a bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. A fost o discuţie cu preşedintele României, bineînţeles, cred că ar fi bine să spunem de la început cât, şi un procent cât mai mare din această cifră să fie alocată pentru partea de investiţii sau de achiziţii de echipament militar, ca să fie clar pentru ce sunt alocaţi aceşti bani. Înţeleg că va fi, şi cred că aşa este normal, având în vedere că pentru anul acesta bugetul este făcut, începem cu 2023 această măsură”, a declarat acesta, Florin Citu.

De ce, în eventualitatea producerii unui conflict armat care ar implica România, bărbății cu vârsta cuprinsă între 20 și 63 de ani vor fi MOBILIZAȚI OBLIGATORIU ??

Pe fondul contribuțiilor României la NATO, a participării militarilor români în toate teatrele de operațiuni militare ale NATO, a disponibilizării teritoriului românesc pentru complexele tehnico-militare ale NATO, totuși , civilii români vor fi mobilizați din primul moment al DECRETĂRII STĂRII DE ASEDIU !!

Se ridică întrebarea firească: ideea inițială a aderării României la NATO nu a fost aceea a integrării securității naționale a României în umbrela de securitate a NATO, cu toate variabilele umane și materiale incluse acestui TRATATA de SECURITATE??

De ce acum, după 18 ani de contribuții materiale, umane și teritoriale suplimentăm diagrama de securitate și cu VIEȚILE a milioane de civili ROMÂNI ??

Ca un bărbat care și-a satisfăcut SERVICIUL MILITAR, LA CERERE, fiind ultima generație 2004, în cadrul Regimentului 30 Gardă și Protocol “Mihai Viteazul” București, iubindu-mi țara mai presus de orice, nu consider totuși justa și nici de acceptat această viitoare ipoteza care se prefigurează deja în care tinerii români să fie măcelăriți pe post de carne de tun. 

Ion ȘTEFANOVICI,

Redactor – șef, News Moldova

Guvernul pregătește un proiect de lege care vizează gestionarea rapidă a situațiilor de criză, în contextul conflictului din Ucraina

Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, care a spus că „starea de criză” nu este prevăzută în constituție, dar că guvernul va face „niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu lucruri care țin și de dezvoltările care vin din Ucraina, managementul refugiaților”, potrivit Europa FM.

Acest proiect prevede că, în funcție de manifestarea situațiilor de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, la propunerea ministrului apărării și cu avizul premierului, Consiliul Suprem de Apărare a Țării poate emite o hotărâre privind declararea stării de criză.

Situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Editoriale

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top