Connect with us

De ce stă Ankara în calea Suediei și Finlandei pe drumul către NATO

de-ce-sta-ankara-in-calea-suediei-si-finlandei-pe-drumul-catre-nato

Editoriale

De ce stă Ankara în calea Suediei și Finlandei pe drumul către NATO

Turcia nu a susținut aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, ceea ce a devenit o provocare comună pentru statele nordice în drumul spre Alianța Nord Atlantică

Președintele finlandez Sauli Niinistö a spus că Helsinki și Stockholm s-au confruntat cu o provocare comună în fața Turciei, din cauza opoziției Ankarei cu privire la problema aderării Finlandei și Suediei la NATO .

Vorbind în fața parlamentului, liderul finlandez a menționat separat că mizează pe soluționarea disputelor cu partea turcă.

„Declarațiile din Turcia s-au schimbat foarte repede și au devenit mai dure în ultimele zile, dar sunt sigur că vom rezolva situația prin negocieri constructive <…> Suedia și Finlanda fac împreună pași istorici. Apartenența Suediei și Finlandei la NATO va consolida securitatea și va consolida regiunea scandinavă responsabilă, puternică și stabilă”, a spus Niinistö.

Suedia și Finlanda au decis să se alăture alianței pe fondul unei operațiuni militare rusești în Ucraina, în ciuda avertismentelor Moscovei privind o reacție împotriva extinderii infrastructurii militare a alianței

Autoritățile suedeze au luat deja decizia corespunzătoare, iar la Helsinki promit să finalizeze toate discuțiile necesare în viitorul apropiat.

În NATO, aspirațiile celor două state sunt susținute, statele cheie ale alianței – Statele Unite și Marea Britanie – le-au promis chiar protecție în perioada de tranziție, care ar putea dura aproximativ un an. De fapt, doar un membru al alianței, Turcia, s-a opus direct aderării Suediei și Finlandei.

Abordările lui Erdogan sunt dominate de un vector multiplu

„În cazul Finlandei și al Suediei, revendicările Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) joacă cu siguranță un rol.

Cu toate acestea, Ankara urmărește și o serie de alte obiective – încearcă să sublinieze independența sa relativă în cadrul NATO, precum și dorința sa de a urma o politică externă independentă.

În plus, este posibil ca Turcia să dorească să accelereze procesul asupra avioanelor americane F-35, a căror aprovizionare a fost întreruptă de Statele Unite ca răspuns la achiziționarea de S-400 rusești de partea turcă.

Problema kurzilor este de interes deosebit pentru Turcia

Este important ca Erdogan să facă pași reali pentru extrădarea persoanelor kurde, dar este interesat și de organizația FETO,


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...

Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Editoriale

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top