fbpx
Connect with us

După 80 de ani Screaming Eagles revin în Europa. Implicațiile debarcării în România în perspectiva operațiunilor militare din Ucraina

operatiuni speciale armata romania sua ucraina rusia - News Moldova

Editoriale

După 80 de ani Screaming Eagles revin în Europa. Implicațiile debarcării în România în perspectiva operațiunilor militare din Ucraina


Unitățile militare de elită ale SUA, Screaming Eagles se apropie de teatrul de operații din Ucraina

Recent, în România a sosit primul grup din divizia 101 a trupelor aeriene americane. Aceasta este o unitate americană de elită. În logica militară apariția acestor parașutiști americani prevestește operațiuni aeropurtate de amploare cu impact devastator.

 

screaming eagles romania - News Moldova

Obiectivele militare ale acestei structuri rezultă din modul de acțiune și rezultatele diviziei 101

Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, această unitate a fost întotdeauna în fruntea operațiunilor militare expediționare ale SUA.

Una dintre primele unități ale acestei divizii a intrat în Irak în 1991, în timpul Operațiunii Desert Storm.

10 ani mai târziu, divizia a fost remarcată în Afganistan în cadrul operațiunii „Anaconda”. În 2003, Divizia 101 a revenit în Irak, eliberând Mosul și Karbala.

Această divizie nu are tancuri, nici vehicule de luptă de infanterie, nici vehicule blindate de transport de trupe

Specialitatea ei sunt operațiunile rapide cu mijloace aeropurtate divizia dispunând de o întreagă brigadă de aviație a armatei, de 500 elicoptere. Este clar că acum vorbim, cel mai probabil, despre transferul exclusiv de personal, dar, evoluția situație va fi adaptată nevoilor frontului.

Potrivit declarațiilor oficiale, unități ale diviziei 101 vor fi desfășurate nu numai în România, ci și în Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria

Numărul total al acestui contingent va fi de aproximativ 2400 de persoane. Pentru referință: personalul întregii divizii 101 numără aproximativ 16 mii de oameni.

Transferul unui alt grup de parașutiști americani este legat de deciziile ultimului summit NATO de la Madrid. Occidentul continuă să construiască forțe de reacție rapidă în Europa de Est  pe fondul presupusei amenințări militare în creștere din partea Rusiei în cadrul Misiunii NATO Enhanced Forward Presence. 

Referințe privind prezența acestor forțe încă din mai 2019, la centrul de pregătire militară Yavorov, lângă Lvov

Surse deschide indică ca aproximativ 150 de militari ai acestei formațiuni de elită americane au ajuns pe teritoriul Ucrainei încă din 2019.

Centrul de pregătire militară Yavorov s-a remarcat pentru rezultatele obținute în conflictul militar aflat în desfășurare pe teritoriul ucrainean. Site-urile de profil indică posibilitatea ca încă din 2019 parașutiștii americani ar fi efectuat antrenamente comune cu partea ucraineană în contextul unor operațiuni speciale comune.

Aceste antrenamente comune de formare s-ar fi derulat într-o misiune militară executată pe perioada a 9 luni de zile.

Prezența oficială a acestei divizii în România va avea cu siguranță un rol decisiv în evoluția conflictului din țara vecină.


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Editoriale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top