Connect with us

Istoria NEFERICITĂ a celor mai mari PERSONALITĂȚI de STAT care au purtat prenumele “NICOLAE”

Editoriale

Istoria NEFERICITĂ a celor mai mari PERSONALITĂȚI de STAT care au purtat prenumele “NICOLAE”

Sfântul Ierarh Nicolae și poveștile unor personalități din istoria ROMÂNIEI care i-au purtat numele

Data de 6 decembrie este ziua în care creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Ierarh Nicolae. Este data tradițională la care încep sărbătorile religioase de iarnă, în centrul cărora se află Nașterea Domnului, pe 25 decembrie. Sărbătorile se încheie tradițional în 7 ianuarie, o dată cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul.

Nicolae pe drumul desăvârșirii creștine. Primul pas, ajutorarea semenilor

Nicolae (în greacă, numele Nikolaos înseamnă „popor victorios”) s-a născut în Estul Imperiului Roman, în localitatea Myra din Lycia. Regiunea se află în partea asiatică a Republicii Turcia de astăzi. Nu se cunoaște data nașterii lui Nicolae. Experții în Patrologie explică faptul că Nicolae s-a născut la sfârşitul secolului III p.Chr. Familia sa era una bogată, iar micul Nicolae a beneficiat de o educație aleasă.

Grecii vechi aveau un ideal educațional, numit „kalokagathia” (ceea ce este frumos și bun). Evident, micul Nicolae a crescut cu acest ideal.

La vârsta tinereții, Nicolae a primit în vis porunca divină de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu.  Exact ca în Pilda Semănătorului, semințele binelui au găsit teren roditor în inima sa.  După ce  părinţii săi au murit, Nicolae s-a dedicat trup și suflet semenilor săi aflați în nevoie, împărţind toată averea sa nevoiaşilor.

Cunoscând din plin tainele învăţăturii creştine, Nicolae a fost ridicat la rangul de episcop al Mirelor, rămânând cunoscut drept „Nicolae din Myra Lyciei” sau „Nicolae al Mirelor”.

Episcopul Nicolae, teologul dreptei credințe

Evident, epoca în care a trăit Nicolae era una foarte grea. Împăratul Diocleţian (284-305 p.Chr.) a dezlănţuit în 303-304 p.Chr., o puternică prigoană anticreştină. Mulţi creştini au murit ca martiri, mărturisitori ai lui Dumnezeu, inclusiv pe teritoriul României în Dobrogea (martirii de la Niculiţel sunt cei mai cunoscuți).

Adoptarea edictului de la Mediolanum, din 313 p.Chr., de către împăraţii Constantin cel Mare şi Licinius a făcut ca religia creştină să fie recunoscută. Totuşi, până la edictele din 381 p.Chr., date de împăratul Theodosie cel Mare prin care s-au interzis toate cultele păgâne, transformând creştinismul în singura religie acceptată în Imperiul Roman, calea  nu a fost deloc uşoară.

În unele zone au continuat martirizările (Sfântul Sava Gotul de la Buzău, de exemplu, în 372 p.Chr.), în timp ce în rândul creştinilor au apărut ereziile.

Conştient de pericolul fragmentării credinţei, împăratul Constantin cel Mare, dorind să facă din credinţa creştină un aliat în politica statului, a decis organizarea unui sinod ecumenic, primul din seria celor şapte, desfăşurat la Niceea, în 325 p.Chr.

Aici s-a adoptat prima parte a Crezului și a fost combătută erezia episcopului Arie, care susţinea că Iisus Hristos nu este de o fiinţă cu Dumnezeu Tatăl, primind de la acesta puterea sa.

Legenda nuielușei și a darurilor puse în ghetuțe

Episcopul Nicolae s-a ridicat împotriva  arianismului, cu argumente solide. Arie însă a rămas şi el ferm pe poziţii.  Tradiţia spune că Sfântul Nicolae, în timpul lucrărilor Sinodului l-a pălmuit pe Arie, condamnându-i astfel rătăcirea.

Așa a apărut legenda ”nuieluşei” pe care Sfântul Nicolae o aduce azi celor care nu au fost cuminţi.

Episcopul Nicolae a continuat ca binefăcător al săracilor. A aflat  că un om sărăcit avea trei fete cu vârste potrivite pentru a se mărita, dar nu le putea asigura zestrea necesară. Într-o noapte, Nicolae a luat o pungă cu galbeni, s-a îmbrăcat în haine închise, strecurându-se în cartierul unde era casa celor trei fete. El a aruncat pe fereastră punga cu galbeni. Aceasta a ajuns într-un pantof al fetei celei mari. Nimeni nu şi-a putut explica minunea, care s-a repetat şi în cazul fetei mijlocii.

Tatăl celor trei fete a înţeles că acesta e un semn de la Dumnezeu şi în noaptea următoare, a aşteptat momentul în care trebuia să se producă minunea, descoperind că episcopul Nicolae era binefăcătorul familiei sale.

Episcopul Nicolae protector al celor abuzați în Justiție și al marinarilor

Episcopul Nicolae a făcut minuni încă din timpul vieții. El a  salvat de la moarte trei oameni condamnaţi pe nedrept. Așadar, Sfântul Nicolae este protector al celor abuzați de justiția lumească. Sfântul Mina îi ajută pe păgubiți să își afle lucrurile furate.

Sfântul Nicolae, aflat pe mare, în timpul unei furtuni, s-a rugat, oprind vijelia şi ar fi înviat din morţi un marinar, care în timpul luptei cu valurile şi vântul ar fi căzut de pe catarg.

Moartea Episcopului Nicolae a însemnat „nașterea în Hristos”

Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice, la 6 decembrie, cel mai probabil în 346 p.Chr., în timpul Dinastiei Constantiniene. Moaştele lui sunt păstrate azi la Basilica San Nicola din localitatea italiană Bari, care îi poartă numele.

Pentru creștini, moartea unui om care devine sfânt este văzută ca „nașterea în Hristos”. De aceea, se cunoaște data morții pentru toți sfinții, această dată fiind cea din calendar. Numai Mântuitorul Hristos, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul sunt celebrați și la data nașterii, precum și la alte momente ale vieții.

Minunile Sfântului Nicolae după moarte

După moarte, Sfântul Nicolae a continuat să facă minuni. El a salvat miraculos de la înec un călător care, într-o noapte a căzut de pe corabie în mare, fiind lovit din greşeală de marinarii care manevrau pânzele pentru a le poziţiona pe direcţia vântului. Naufragiatul s-a rugat la Sfântul Nicolae să fie salvat. Sfântul Nicolae l-a ascultat şi călătorul s-a trezit strigând în casa lui, dar cu hainele ude, răspândind în jur mirosul apei sărate de mare. Călătorul a mărturisit minunea în faţa autorităţilor religioase.

Trei oameni aflaţi în închisoare pe nedrept, urmând a fi executaţi, s-au rugat Sfântului Nicolae, care a apărut în visul reprezentanţilor puterii, spunând să revină asupra deciziei pentru că osândiseră trei nevinovaţi. Aşadar, Sfântul Nicolae este considerat, cum am arătat mai sus, protector al copiilor, săracilor, călătorilor, marinarilor.

Marca destinului asupra unor personalități botezate cu numele Sfântului Nicolae

Scriam mai sus că numele său, în limba greacă înseamnă ”popor victorios”. Mulţi creştini au fost botezaţi cu acest nume sau cu variante ale sale. Datorită semnificației numelui, în lumea ortodoxă,  mulți conducători, fie ei împăraţi, regi, preşedinţi, demnitari  au purtat acest nume.

Unii dintre ei au avut un destin plin de încercări dificile, uneori chiar tragic. Ne vom referi la câteva nume din spațiul românesc dar și din Europa.

Nicolae Pătraşcu

Nicolae Pătraşcu, fiul lui Mihai Viteazul, a căzut victimă jocurilor de interese internaţionale, după moartea tatălui său. Deşi s-a bucurat inițial de protecţia împăratului Rudolf al II-lea, după ce a încercat să recapete tronul Ţării Româneşti, a fost trimis de principele Transilvaniei Gabriel Bethlen în Ţara Românească, la voievodul Radu Şerban, care l-a mutilat (prin crestarea nasului), ca prizonier. A reuşit să se împace cu Radu Şerban, însoţindu-l în exil la Viena. A murit grav bolnav şi sărac, la Viena în 1627.

Ţarul Rusiei, Nicolae al II-lea

Ţarul Rusiei, Nicolae al II-lea, ultimul împărat al Rusiei și ultimul împărat al Dinastiei Romanov, veche de secole,  a fost executat de bolşevici  la Ekaterinburg, în 1918 împreună cu întreaga sa familie.

Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria

Principele Regent Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria,  a condus Regenţa în numele Regelui Mihai I, minor, între 1927-1930   după ce fratele său mai mare, Principele Carol a renunţat la prerogativele sale, schimbându-şi numele în Carol Caraiman. În 1930,  Carol s-a proclamat rege sub numele de Carol al II-lea. Treptat, relaţiile dintre cei doi fraţi au început să se deterioreze. Apogeul a fost reprezentat de anul 1931, când contrar voinţei Regelui Carol al II-lea, Principele Nicolae  s-a căsătorit la Tohani cu Ioana Doletti, fiind ulterior exclus din Casa Regală, purtând numele Nicolae Brana. După câţiva ani, a plecat în exil, murind în 1978, la Lausanne, în Elveţia.

Istoricul Nicolae Iorga

Istoricul Nicolae Iorga, cu o operă istorică impresionantă, devenit om politic, a fost susţinător al Regelui Carol al II-lea. Nicolae Iorga l-a acţionat în judecată pe Corneliu Zelea Codreanu pentru ultraj, fapt care l-a transformat în inamic al Mişcării Legionare. Nicolae Iorga fost împuşcat în toamna anului 1940 de o echipă de legionari în Pădurea Strejnic.

Zeci de universități din întreaga lume au coborât în bernă drapelul țării unde funcționau, în semn de respect, în ziua înmormântării sale. Rectorul Universității din București, Petre P. Panaitescu a interzis acest fapt. Niciun oficial guvernamental român nu a participat la funeralii. Toți s-au dus la ceremonia reînhumării trupurilor lui Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorilor și Decemvirilor, executați în 1938 din ordinul lui Carol al II-lea. Nicolae Iorga a fost considerat de legionari ca responsabil moral de asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu.

Nicolae Titulescu

Nicolae Titulescu a rămas în conștiința românească drept un diplomat de calibru greu și chiar un vizionar. Încercările sale supraomenești de a păstra garanțiile securității colective impuse de Pacea de la Paris-Versailles din 1919-1920, dorința lui de a proteja România, printr-un tratat de reglementare a frontierei cu URSS, voința sa de a salva Societatea Națiunilor de la drumul spre dispariție (a fost președinte al celei de a XII-a Sesiuni a Adunării acesteia, ceea ce a fost un record egalat mai târziu de Corneliu Mănescu, demnitar care a avut aceeași demnitate dar la ONU) i-au atras antipatii în rândul camarilei regelui Carol al II-lea dar și chiar în rândurile extremei drepte.

Remaniat în 1936, la 29 august, din postul de Ministru de Externe al României Nicolae Titulescu a plecat în exil. A murit la 17 martie 1941, la Cannes, luptându-se cu o boală necruțătoare. Știrea morții sale a apărut în presa românească undeva pe ultimele pagini, la rubrici precum „știri diverse din lume”. S-a scris în epocă faptul că și el ar fi fost pe lista neagră a legionarilor fiind acuzat pe nedrept de simpatii comuniste.

Remanierea sa a fost considerată de URSS drept un abandon al negocierilor privind frontiera comună care se anunțaseră rodnice la Conferința de la Montreux unde Nicolae Titulescu și Maksim Litvinov (șeful diplomației sovietice) încheiaseră la 21 iulie 1936 Protocolul conținând principiile de bază ale unui viitor tratat de asistență mutuală cu URSS.

Nicolae Ceauşescu

Nicolae Ceauşescu, devenit lider politic al României în 1965 (Preşedinte al Republicii  din 1974) a devenit impopular după 1980, prin introducerea unui sistem sever de austeritate economică, a unui regim politic represiv, crearea unui plan de sistematizare forţată a localităţilor. A fost executat la Târgovişte, în data de 25 decembrie 1989, alături de soţia sa, Elena Ceauşescu.

Se poate vedea că Sfântul Nicolae este unul din marii sfinți ai calendarului ortodox. Numele și faptele sale impun o responsabilitate aparte și o încărcătură simbolică celor care îl poartă.

Am descris aici cele mai cunoscute exemple ale celor care au purtat acest nume și au avut un destin tragic, murind în condiții extreme. Sunt multe personalități din sfera politicii naționale și internaționale care poartă forme ale numelui Nicolae care sunt în viață, dar care și-au sfârșit cariera politică în condiții deloc liniștite.

Nicolae CIUCĂ

Cum se va termina povestea actualului Prim-Ministru al României, Nicolae CIUCĂ, rămâne de văzut!

Nicolae Ionel Ciucă (n. , Plenița, Oltenia, România) este un general român în rezervă și politician care, din 25 noiembrie 2021, a devenit prim-ministrul României. A ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Editoriale

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top