fbpx
Connect with us

România Viitorului trebuie să înceapă cu finalizarea procesului de Regionalizare a țării în acord cu principiile europene

romania viitorului ion stefanovici - News Moldova

Editoriale

România Viitorului trebuie să înceapă cu finalizarea procesului de Regionalizare a țării în acord cu principiile europene


Cu siguranță Viitorul României, la fel ca și al celorlalte tari europene depinde fundamental de succesul procesului de regionalizare administrativa

Într-o discuție recentă cu Ambasadorul Poloniei la București, E.S. Maciej Lang, am înțeles mai clar importanța pe care o acordă statul polon procesului administrativ de Regionalizare al Poloniei. Și, în directă dependență de succesul procesului de regionalizare, diplomatul a indicat cum se explică de fapt rezultatele notabile pe care statul polon le-a obținut în materie de atragere a fondurilor europene.
Asumarea politică de răspundere, debirocratizarea și regionalizarea, iată care sunt elementele de bază ale unui sistem politico-administrativ de succes.
E.S. Maciej Lang e1662557544407 - News Moldova

Ion stefanovici, redactor-sef News Moldova

De ce în România lucrurile se întâmplă exact pe dos? Răspunsul este evident și trebuie să începem să spunem lucrurilor pe nume

Mai devreme sau mai târziu regiunile de dezvoltare vor trebui sa capete substanță și sa își determine singure parcursul socio-economic și administrativ. Desigur ca deciziile politice, militare de siguranță naționale etc vor rămâne la București, este firesc și perfect normal.
Din păcate însă, decidenții de la București nu sunt prea încântați de aceasta perspectiva deși Comisia Europeană subliniază, și tușească chiar, că viitorul aparține Regiunilor de Dezvoltare în contextul eficientizării administrațiilor publice locale.
Poziția de jurnalist, complet neangajat politic, este una foarte ofertantă sub aspectul exprimării unor opinii libere și obiective. Îmi pare rău dar trebuie sa o spunem clar si ferm: controlul financiar este explicația pentru care nationalul nu permite încă descentralizarea efectivă a administrației publice!!!
Efectele acestei situatii sunt dintre cele mai grave și voi mai reveni asupra acestui subiect cu exemple concrete!!

Regiunea de Nord Est a României, prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est, un exemplu de succes în paradigma cercetării și inovării românești 

romania viitorului - News Moldova

Marți, 6 septembrie, ADR Nord-Est împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și în parteneriat cu Universitatea POLITEHNICA din București a organizat evenimentul “România Viitorului”, un forum care a inclus o expoziție de prezentare a rezultatelor activității de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o sesiune de paneluri și discuții din zona cercetării și antreprenoriatului.

La eveniment au participat Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă, și reprezentanți din partea Comisiei Europene, Băncii Mondiale și desigur actorii centrali ai evenimentului din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, sub coordonarea Directorului General, Vasile ASANDEI.

News Moldova a reflectat pe larg atât evenimentul cât și efectele benefice care se vor resimți în economia Moldovei ca urmare a implicării tot mai active a acestor tineri cercetători și antreprenori care și-au prezentat activitățile în cadrul evenimentului România Viitorului.

Discuție cu Ministrul Economiei, Florin SPĂTARU, despre companiile care activează în industria Regiunii de Nord Est a României

ministrul economiei florin spataru ion stefanovici - News Moldova

Preocuparea News Moldova pentru susținerea mediului economic din Regiunea Moldovei este concentrată în paginile revistei Moldova Invest. Pe parcursul acestei săptămâni, am realizat un interviu cu Ministrul Economiei, dl Florin SPĂTARU, un exponent al Moldovei, dat fiind că domnia sa provine din județul Galați.
Am trecut împreună cu ministrul Economiei prin diverse subiecte ce țin de industria Moldovei, atât cât mai este. Ne-am referit la industria de apărare analizând situația companiei băcăuane AEROSTAR, industria chimică – prin funcționarea cu dificultate în această perioadă a CHIMCOMPLEX BORZEȘTI, farmaceutică  – cu situația ANTIBIOTICE Iași, etc.
Natura demersului va pune în evidența capacitatea Moldovei de revenire și chiar depășire a îngrijorătoarelor regrese înregistrate în ultimii 32 de ani.
Aceste performanțe economice regionale se vor putea realiza inclusiv prin susținerea venite din partea unei administrații regionale eficiente, capabile să răspundă în timp real necesităților mediului de afaceri: a se vedea aci în primul rând capacitatea de a realiza la timp Autostrada A7!!

Ediția de toamnă a revistei Moldova Invest, bogată în informații, evenimente și analize economice

Ministrul Economiei, dl Florin SPATARU va deschide într-adevăr ediția de toamnă a revistei Moldova Invest. Interviul cu domnia sa va fi publicat înainte de apariția din octobrie a revistei ca o prefațare a conținutului editorial bogat al ediției de toamnă.
În sumarul Moldova Invest din octombrie se vor regăsi interviuri, analize, prezentări de proiecte economice și investiții. În cele peste 70 de pagini ale revistei vin: oameni de afaceri cu rezultate remarcabile, miniștri, secretari de stat din România și Republica Moldova, ambasadori, primari și președinți ai consiliilor județene.

Săptămâna viitoare ne vom afla la Moldova Business Week 2022, la Chișinău

moldova invest - News Moldova

Activitatea News Moldova și Moldova invest nu se rezumă doar la România. Este firesc ca și Republica Moldova să fie surprinsă informațional în activitatea noastră. Din acest motiv vom reflecta împreună cu partenerii noștri din Republica Moldova, evenimentul Moldova Business Week 2022, organizat în zilele de 15-16 septembrie la Palatul Republicii din Chișinău, sub organizarea INVEST MOLDOVA.

Proiectele media News Moldova și Moldova Invest evoluează pe baza unor principii clar enunțate și a unei strategii bine fundamentate

Descentralizare, debirocratizare, regionalizare, transparență / eficiență în actul administrativ, asumarea politică alături de susținerea mediului de afaceri și atragerea investițiilor străine sunt liniile centrale din activitatea noastră.
Aceste activități se transpun într-o corectă și corentă informare publică care în final va conduce la o conștientizare și responsabilizare a cetățenilor în raport cu principiile și acțiunile democrației participative care ne implică și ne responsabilizează pe toți în construcția acestei Românii a Viitorului care începe cu acțiunile noastre prin implicarea de astăzi.
Redactor-șef, News Moldova / Moldova Invest


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Editoriale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top