Connect with us

„Tezele iraniene” ale lui Putin! O nouă abordare asupra lumii oferită de liderul rus la summitul trilateral de la TEHERAN alături de liderii Turciei și Iranului

Editoriale

„Tezele iraniene” ale lui Putin! O nouă abordare asupra lumii oferită de liderul rus la summitul trilateral de la TEHERAN alături de liderii Turciei și Iranului

Vladimir Putin a vorbit cu reporterii la Teheran în urma summitului cu liderii turci și iranieni

Președintele Rusiei a vorbit despre rezultatele discuțiilor tripartite, a evaluat posibilitatea negocierilor cu Ucraina, a comentat problema cerealelor și a glumit despre criza energetică din UE și relațiile netradiționale.

În urma unui summit trilateral de la Teheran cu șefii Turciei și Iranului, președintele rus Vladimir Putin a declarat reporterilor cauza crizei energetice din Europa.

„Țările europene au neglijat importanța tipurilor convenționale de energie și s-au bazat pe cele neconvenționale. Sunt mari experți în domeniul relațiilor netradiționale, așa că în domeniul energiei au decis să se bazeze pe tipuri de energie neconvenționale precum soarele și vântul”, a spus Putin.
Potrivit acestuia, „iarna s-a dovedit a fi lungă, nu a fost vânt, atâta tot”.

Investițiile în forme tradiționale de energie au scăzut din cauza deciziilor politice luate în Uniunea Europeană în ultimul deceniu, a enunțat președintele rus

El a adăugat că politicienii din UE încearcă să-și transfere propriile greșeli asupra Rusiei, asupra Gazprom, dar acest lucru nu ar avea nici un fundament. Lucrătorii ruși din domeniul producerii de gaze își vor îndeplini toate obligațiile, a dat asigurări liderul de la Moscova.

Nord Stream 2 este gata de lansare!?

Putin a subliniat că Gazprom încă nu a primit documente pentru turbina necesară Nord Stream 1, fără de care volumul aprovizionărilor prin această conductă de gaze va scădea la jumătate.

Moscova este pregătită să lanseze Nord Stream 2, dar până la 50% din volumul de gaz destinat gazoductului a trebuit să fie retras „pentru consum intern și procesare”, a explicat Vladimir Putin.

Referitor la negocierile cu Kievul

În ciuda realizării unui acord cu Ucraina la sfârșitul lunii martie, acum Kievul nu este pregătit să îndeplinească acordurile, crede șeful statului rus. „Vedem astăzi că autoritățile de la Kiev nu au o astfel de dorință [de a îndeplini acordurile]”, a spus Putin.

El a adăugat că acordurile de la Istanbul „au rămas doar parafate”. Cu toate acestea, după retragerea trupelor ruse din regiunile centrale ale Ucrainei, autoritățile de la Kiev au refuzat să negocieze.

Referitor la implicarea Turciei, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, Vladimir Putin a transmis că Rusia este recunoscătoare. „Chiar și dorința de a contribui la această cauză nobilă valorează deja mult”, a conchis el.

Rusia insistă asupra agreerii unui pachet în privința reglementării aprovizionării cu cereale

„Inițial, am ridicat problema în așa fel încât <…> să facilităm exportul de cereale ucrainene, dar pornim de la faptul că toate restricțiile legate de posibila aprovizionare cu cereale rusești pentru export vor fi ridicate.” a spus Putin.

Potrivit acestuia, un astfel de acord a fost discutat cu organizațiile internaționale, iar până acum nimeni, inclusiv Statele Unite, nu a avut obiecții. În plus, Washingtonul a ridicat de fapt restricțiile la exportul de îngrășăminte rusești.

„Dacă vor sincer să îmbunătățească situația de pe piețele alimentare internaționale, sper că la fel se va întâmpla și cu exporturile de cereale din Rusia”, a subliniat președintele rus.

După ce s-a întâlnit cu președintele turc Tayyip Erdogan, acesta a mai spus că în chestiunea cerealelor „nu s-a rezolvat totul, dar este bine că există mișcare”.

În context, președintele turc a definit poziția Kremlinului ca fiind „pozitivă și constructivă”.


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Editoriale

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top