fbpx
Connect with us

CE rol va juca ADR Nord Est in implementarea proiectelor finantate prin PNRR în Regiunea Moldovei

Actualitatea Europeană

CE rol va juca ADR Nord Est in implementarea proiectelor finantate prin PNRR în Regiunea Moldovei


ADR Nord Est, instituția care reprezintă motorul dezvoltării regiunii Moldova, prin asigurarea finanțărilor necesare celor mai importante și ambițioase proiecte locale, va continua să aibă rolul hotărâtor în procesul de evoluție al acestei zone a României, care, din păcate,  în ciuda numeroaselor sale oportunități, continuă să fie regiunea cu un volum foarte mic de investiții, în jur de numai  3% din totalul investițiilor de la nivel național.

Director general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI, în întâlnirea pe care a avut-o acum, la început de an, cu echipa NEWS MOLDOVA, a dezvăluit în cadrul emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ o serie de lucruri de mare importanță pentru toți posibilii beneficiari ai fondurilor europene oferite în cadrul exercițiului bugetar 2021 – 2027 și, respectiv, prin PNRR. Analistul politic, ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef NEWS MOLDOVA,  împreună cu jurnalistul CEZAR FILIP au pus în discuția cu directorul general al ADR Nord Est atât aspectele care îi interesează cel mai mult pe potențialii beneficiari ai finanțărilor pentru proiectele de dezvoltare locală și regională, cât și problemele generate de vremurile  destul de tulburi, cu scumpiri bruște, cu provocări de natură economică și socială, și chiar cu o situație geopolitică destul de tensionată la granița României.

ADR Nord Est concetrează în responsabilitățile sale atât întreg exercițiul financiar 2021 – 2027, cît și implementarea PNRR-ului, sub trei aspecte de mare importanță

Un an hotărâtor pentru următorii 10 ani, din cel puțin trei perspective: prima, avem de finalizat și de implementat un mare număr de proiecte din programul 2014 – 2020, mai avem sume mari de bani de dat către beneficiarii noștri, desigur, dacă se execută lucrări și se ating niște ținte.

A doua, în acest an  începe, practic, exercițiu financiar 2021 – 2027, pentru că ne așteptăm să avem aprobat Programul Operațional Regional Nord Est pentru această perioadă, să avem sistemul de control și management pus la punct și să putem face apeluri efective de proiecte.

Dintr-o altă perspectivă, în acest an va începe, efectiv, implementarea PNRR, în care, de asemeni vom avea un rol, cel puțin pe trei paliere,  Sănătate, Social și Educație. Și aș mai adăuga o perspectivă, în acest an avem și noi proiecte în care suntem noi înșine beneficiari sau participanți, proiecte importante la care vrem să participăm cu parteneri din prin toată Europa.

Deci, iată, avem deja patru zone de  maxim interes, în care trebuie să performăm”, a spus domnul VASILE ASANDEI, directorul general al ADR Nord Est.  

”Directorul general, VASILE ASANDEI: trebuie să fim capabili să fim rezilienți”!

Redactorul-șef, NEWS MOLDOVA, ION ȘTEFANOVICI a adus în discuție situația dificilă prin care trebuie să treacă în prezent mediul economic și, de altfel, întreaga societate, ca urmare a scumpirilor bruște și adesea mult peste posibilitățile financiare ale populației, la energie electrică și la gazele naturale.

”Sigur, la provocările importante din acest an, se adaugă și aceste situații de criză, determinate odată de pandemie, care în continuare are efect, și pe de altă parte, această situație cu energia, cu scumpirea materialelor de construcții care, de asemenea, are impact asupra investițiilor, apoi cu forța de muncă, unde și acolo sunt probleme, deci suntem într-o situație destul de complicată. Și situația de acum ne demonstrează un singur lucru: trebuie să fim capabili să fim rezilienți! Dacă nu reușim să dezvoltăm în timp acele capacități, fie capacități de producție, fie capacități instituționale, care fac posibilă trecerea peste situații de criză, crizele ne vor lovi devastator.

Deja suntem în întârziere, pentru că dacă ne referim la energie, de exemplu, am văzut niște statistici care arată că, din păcate, țara noastră nu a dezvoltat capacități de producție a energiei în ultimii 30 de ani aproape deloc. Ori, evident că consumul de energie a crescut, pe de altă parte intervine și această problemă a climei și nevoia de a renunța la sursele de energie cu combustibil fosil, deci se accentuează problema. Și iată că mai intervine și o situație tensionată internațional, cum este criza Rusia – Ucraina. Și în asemenea contexte, dacă nu ești pregătit sau nu ai niște instrumente cu care să poți face față, e o mare problemă. Suntem în interiorul crizei, dar încă ne putem pregăti pentru ce va urma”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.

MOLDOVA, regiunea cu doar 3% din totalul investițiilor de la nivel național

”Este foarte cunoscut faptul că regiunea noastră beneficiază de un volum foarte redus de investiții, în jur de 3% din totalul investițiilor la nivel național și l-au rugat pe domnul ministru Ioan Marcel Cadar (Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, sucevean de loc, n.r.), iar dumnealui a fost cu totul de acord, să vedem ce putem face, ca să  direcționăm mult mai multe investiții către această regiune, care este o regiune cât o țară”, a spus directorul general, VASILE ASANDEI.

PNRR-ul, etapa stabilirii concrete a modului de implementare

”Cu privire la PNRR nu pot decât să confirm că lucrurile sunt la un stadiu incipient. De pildă, noi suntem puși acolo în Ordonanță ca responsabili din zona Sănătate, Educația și Social, dar abia săptămâna viitoare , luni, vom avea prima întâlnire la Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Trebuie să știm:  există clar liste de proiecte, vor fi selecții de proiecte, cum procedăm în mod concret, ce fel de decontări vor avea loc, etc. Și sper ca începând de luni să punem la punct aceste lucruri împreună cu Ministerele implicate, pentru ca în foarte scurt timp  să trecem efectiv la execuție”, a spus directorul general, domnul VASILE ASANDEI.   

ADR Nord Est: ”noi trebuie să fim parte a unui sistem, că nu putem fi 8 ADR-uri cu 8 modele de lucru”

Noi vom fi autorități de management, această schimbare de putere de decizie, de mod de organizare, presupune asumarea unui rol în comun. Aici e un aspect care trebuie înțeles. Pe de o parte, programele regionale analizează situația din teritoriu, încearcă să fie adaptate acestor nevoie.

Pe de altă parte, noi trebuie să fim parte a unui sistem, că nu putem fi 8 ADR-uri cu 8 modele de lucru. Și de aceea din când trebuie să ne întâlnim să ne punem de acord. Și principalele subiecte de discuție la întâlnirea noastră sunt legate de acest sistem de management și control.

Și o să vă dau un exemplu: v-am tot povestit anul trecut felul în care administrațiile publice vor veni cu proiecte la program. Și noi am zis că mergem pe fișă de proiect, să spună mai întâi ce vor să facă, după care selectăm la nivel de fișă, după care să facă documentația, după care să ajungem la contract.

Dar acest sistem pe care l-am gândit noi la Nord Est, s-ar putea să fie exact ce își doresc și cei de la Nord Vest, dar avem o bază comună”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Forumul economic regional

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top