fbpx
Connect with us

Contribuția proiectului de inspirație națională RO Startup, implementat de ADR Nord Est, recunoscută oficial de Guvern și UE ca o contribuție esențială pentru ”ROMÂNIA VIITORULUI”

WhatsApp Image 2022 09 07 at 17.04.28 - News Moldova

Actualitatea Europeană

Contribuția proiectului de inspirație națională RO Startup, implementat de ADR Nord Est, recunoscută oficial de Guvern și UE ca o contribuție esențială pentru ”ROMÂNIA VIITORULUI”


Reușită de excepție pentru Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est, instituție reprezentativă a regiunii Moldova: RO Startup, un proiect realizat în proporție de 100% cu inspirația, ideile și efortul echipei sale de specialiști, a reușit să își demonstreze relevanța la nivel național, devenind astfel fundația unui eveniment care a reușit, la începutul acestei săptămâni, să reunească cei mai importanți factori de decizie pentru tot ceea ce înseamnă Inovație și Cercetare în România.

Marți, 6 septembrie 202, în Aula Magna din cadrul Universității POLITEHNICA  București a avut loc evenimentul ”România Viitorului”,  un forum care a inclus o expoziție de prezentare a rezultatelor activității de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o sesiune de paneluri și discuții din zona cercetării și antreprenoriatului. Invitații de seamă au arătat nivel ridicat de interes pentru acest domeniu, fără de care nu s-ar putea vorbi despre ”România Viitorului”. 

WhatsApp Image 2022 09 07 at 17.04.28 1 - News Moldova

ANNA AKHALKATSI – manager de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, NORMUNDS POPENS – director general adjunct al DG Regio, SEBASTIAN BURDUJA – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, SORIN CÎMPEANU – ministru Educației, IOAN MARCEL BOLOȘ – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, FLORIN SPĂTARU – ministrul Economiei sunt cei care au onorat invitația de a participa la acest eveniment, considerat nu doar o premieră pentru România, ci și ”un punct de cotitură în paradigma cercetării și inovării românești, precum și o declarație de asumare a unei transformări bazate pe un parteneriat solid între mediul public și sectorul privat, în plan intern și global”. ADR Nord Est a fost reprezentat la acest nivel de directorul general VASILE ASANDEI, dar și de o parte a echipei de specialiști inimoși, care, iată, au văzut cum roadele muncii lor devin baza unui nou drum în Inovație și Cercetare.

NEWS MOLDOVA, reprezentat de redactorul-șef, ION ȘTEFANOVICI, a fost prezent la evenimentul găzduit de Universitatea POLITEHNICA București, reușind să surprindă aspectele importante ale întrunirii, într-o ediție interactivă a emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ.

România Viitorului trebuie să înceapă cu finalizarea procesului de Regionalizare a țării în acord cu principiile europene

news moldova adr nord est - News Moldova

Managerul ADR Nord Est: ”Noi suntem, după cum știți, promotorii proiectului RO Startup. Alături de noi a venit Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, plus alte ministere de la nivel central”

WhatsApp Image 2022 09 07 at 17.04.28 - News Moldova

”Este un eveniment care se referă la viitor, se și cheamă România Viitorului. El a pornit de la faptul că am realizat împreună cu instituții naționale și regionale, cu finanțarea Comisie Europene și cu sprijinul Băncii Mondiale, o strategie, aș spune, de țară, RO Startup, în cadrul căreia am făcut o analiză a ecosistemului antreprenorial, de cercetare, inovare și dezvoltare din România, și Banca Mondială a realizat două rapoarte care, pe de o parte, fac analiza sistemului, pe de altă parte oferă niște soluții.

Astăzi (marți, 6 septembrie, n.r.), în cadrul evenimentului, vor fi prezentate cele două rapoarte și vom încerca, să punem, să spunem, o primă piatră de temelie, pentru a gândi un viitor pentru cercetarea, inovarea și transferul tehnologic din România. Noi suntem, după cum știți, promotorii proiectului RO Startup. Alături de noi a venit Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, plus alte ministere de la nivel central. Astăzi, pe lângă prezentarea rapoartelor, cei care sunt, de fapt, substanța acestui viitor, Startup-urile și zona de cercetare, își prezintă o parte din activitățile lor”, a precizat directorul general VASILE ASANDEI. 

romania viitorului adr nord est - News Moldova

”Totul trebuie să plece de la Educație, de la a înțelege  ce ne așteaptă în viitor”

”Preocuparea în sine pentru inovare, cercetare este lucrul cel mai important. Totul trebuie să plece de la Educație, de la a înțelege  ce ne așteaptă în viitor. Tuturor ne plac lucrurile noi și valoroase. Ne place telefonul smart, mașinile inteligente, ne plac electrocasnicele inteligente, trebuie să facem economie de energie, trebuie să învătăm că suntem în era digitală – toate acestea presupun inovație, presupun foarte multă învățare, iar ceea ce se întâmplă acum, aici, este un pas spre a structura acest proces, și în România, așa cum se întâmplă în alte țări. Și suntem pe un drum bun, a precizat domnul Vasile ASANDEI, Directorul General al ADR Nord Est.

”Nu ne mai putem rezolva problemele, satisface nevoile, cu soluții din trecut. Cine stăpânește inovația, stăpânește viitorul

WhatsApp Image 2022 09 07 at 17.04.29 e1662579208128 - News Moldova

”Trebuie să înțelegem un lucru, că nu e vorba numai de roboți și alte mașinării care, poate, avem sentimentul că nu fac parte din viața noastră. Este vorba și despre lucruri mult mai la îndemâna noastră. De exemplu, aceste tehnologii ne ajută să facem o analiză a solului, a umidității din sol, a dăunătorilor care pot afecta culturile, a modului sau momentului când ar trebui să intervenim, fie cu irigații, fie cu tratamente.

Deci, pentru un simplu fermier, de exemplu, aceste noutăți îl ajută să facă față unei perioade mai complicate în viitor, mai secetoase, cu mai mulți dăunători, în același timp, poate să producă mai mult, căci nevoile vor fi mai mari. Astfel, ajunge în casa și în viața fiecăruia dintre noi inovația. Și vorba cuiva, cine stăpânește inovația, stăpânește viitorul. Nu ne mai putem rezolva problemele, satisface nevoile, cu soluții din trecut”, a spus directorul general VASILE ASANDEI.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top