Connect with us

CLĂDIRILE-MONUMENT ale IAŞULUI îşi recapătă STRĂLUCIREA de altădată datorită finanţărilor din PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL

Actualitatea Europeană

CLĂDIRILE-MONUMENT ale IAŞULUI îşi recapătă STRĂLUCIREA de altădată datorită finanţărilor din PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL

Vasile AsandeiIaşul, fiind şi cel mai mare municipiu, cu cele mai multe oportunităţi, are, evident, şi cele mai multe finanţări pe toate zonele”

In cadrul emisiunii Actualitatea Europeană, difuzată vineri, 27 august, de News Moldova, s-a discutat despre proiectele implementate în judeţul Iaşi prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, acesta fiind unul dintre programele prin care România accesează fondurile europene structurale şi de investiţii.

POR este implementat la nivelul regiunii Nord-Est de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR NE).

Invitaţii ediţiei au fost Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est, Cristian Zamă, Director al Direcţiei Organism Intermediar POR şi Ion Stefanovici, analist politic.

Iaşul, cel mai important pol de dezvoltare din zona Moldovei, are un grad ridicat de absobţie a fondurilor europene

Cristian Zama – Director al Directiei Organism Intermediar POR

În timpul emisiunii, s-a punctat faptul că dezvoltarea Iaşului din perioada 2014-2020 a fost graţie proiectelor demarate prin Programul Operaţional Regional, Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, evidenţiind că oraşul a beneficiat de cea mai mare sumă globală alocată proiectelor propuse, dat fiind că este cel mai mare centru urban al Moldovei şi, de altfel, cel mai important pol de creştere din punct de vedere cultural, economic şi al infrastructurii (de transport în comun, rutieră, educaţională, spitalicească).

Cristian Zamă, director al Direcţiei Organism Intermediar POR din cadrul ADR Nord-Est, îndreptând discuţia înspre unul dintre sectoarele în care Programul Operaţional Regional a adus schimbări majore, şi anume, restaurarea monumentelor şi a clădirilor istorice, a continuat prin a preciza că “sunt foarte multe monumente finanţate în Iaşi, având ca beneficiar atât Primăria, Consiliul Judeţean şi nu numai.”

Casa DOSOFTEI – emblemă cultural-istorică pusă în valoare prin POR

Vasile Asandei – Director General al ADR Nord-Est

Discuţia despre progresele înregistrate în materia restaurării clădirilor istorice a fost deschisă prin prezentarea proiectului Casei Dosoftei, drumul lung de la o stare de degradare vizibilă la una de natură să găzduiască expoziţii în spaţiu expoziţional temporar din interiorul muzeului fiind descris de către Vasile Asandei astfel:

Nu ştiu câţi au văzut că ea a fost refăcută şi nu mai e aproape pe cale să se dărâme…şi multe altele sunt în aceeaşi situaţie.”

În materie de bilanţ al lucrărilor executate la nivelul clădirii Muzeului “Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, sunt relevante precizările Marietei Afilipoaie, Directorul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, mai multe informaţii putând fi accesate pe platforma online a Asociaţiei Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG:

Prin lucrările efectuate, obiectivul a devenit accesibil şi persoanelor cu dizabilităţi, angajaţii muzeului lucrează într-un spaţiu funcţional şi cu dotări moderne şi un număr sporit de vizitatori îi vor trece pragul.

Artişti plastici vor expune lucrările personale în spaţiul expoziţional temporar din interiorul muzeului.

S-au făcut intervenţii la pereţi, atât la interior cât și la exterior, iar structura de rezistență a fost reabilitată. Instalația termică a fost refăcută complet.

Instalația electrică a fost schimbată. Ușile exterioare, din lemn de stejar, au fost restaurate, acestea prezentând semne vizibile ale deteriorării iar ferestrele, înlocuite.

Pentru persoanele cu dizabilități au fost realizate rampe de acces. Exponatele sunt acum puse în lumină la adevărata valoare, cu ajutorul unor vitrine expoziționale noi.”

Vasile Asandei – “Palatul Braunstein, care era o rană în centrul oraşului Iaşi, se reface

O altă clădire-simbol a Iaşului care a beneficiat de lucrări de reabilitare finanţate prin Programul Operaţional Regional este Palatul Braunstein.

Această clădire din Piaţa Unirii a cunoscut o continuă degradare după anul 1990, drept pentru care, încă din octombrie 2018, au fost demarate lucrările de reabilitare.

Proiectul includea amenajarea Palatului Braunstein sub forma unui centru multifuncţional în care să existe spaţii precum centre culturale, încăperi dedicate expoziţiilor, săli de conferinţă şi alte facilităţi.

În acelaşi proiect, era prevăzută amenajarea, la nivelul subsolului, a unor spaţii-anexă şi a unora rezervate petrecerii timpului liber, la nivelul parterului păstrându-se o galerie de artă.

Curtea interioară fusese concepută astfel încât să comunice cu spaţiul de lectură de presă străină.Alte detalii ale proiectului sunt legate de amenajarea, în spaţiul de la mansardă, a unui auditorium şi a unui spaţiu expoziţional.

Un element spectaculos al proiectului rezida în realizarea unei cupole din sticlă curbată şi oţel care să ofere panorama ideală spre Piaţa Unirii, strada Lăpuşneanu şi Copou.

Nu poate fi ignorată, în acest registru, amenajarea unui punct de belvedere cu un telescop.

Palatul Braunstein aflat in stadiul de finalizare a lucrarilor de reabilitare – vara lui 2021 (foto stanga sus); Cupola din sticla si otel a Palatului Braunstein (foto stanga jos); Palatul Braunstein – Fotografie de epoca, de cand functiona in incaperile sale Magazinul „Victoria” (foto dreapta)

De altfel, în 16 iulie a.c., Mihai Chirică, primarul Iaşului, a anunţat pe contul său de socializare succesul proiectului, prin a aminti drumul sinuos înspre obţinerea acestui rezultat, ce a constat în regândirea proiectului şi refacerea contractului.

Postare Facebook Mihai Chirica, primarul Iasului – 16 iulie 2021

Cristian Zamă – “E puţin cunoscut.E un muzeu deosebit, sunt puţine în Europa…şi eu aş spune că NICIUNUL.În faţa Mitropoliei, în faţa intrării în Mitropolie, la SUBTERAN, e EXTRAORDINAR de FRUMOS

Emisiunea a reprezentat un prilej pentru ca reprezentanţii ADR Nord-Est să atragă atenţia asupra faptului că opţiunile de vizitare a Iaşului sunt variate, unul dintre cele mai importante puncte de pe harta turistică a oraşului fiind Muzeul Mitropolitan, un muzeu organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane.

Trăsătura distinctă a muzeului este autonomia sălilor, acestea comunicând prin culoare, iar expoziţia de bază este organizată tematic, pe săli – Sala Sinaxar, Sala Ofranda, Sala Ctitorilor, Sala Eclesia, Calea Crucii , Sala Istoria duhovnicească a Moldovei şi Sala Baptiseriu.

Muzeul Mitropolitan, inaugurat în 2016 de către Mitropolie, a beneficiat de lucrări de restaurare în cadrul unui proiect amplu prin care mai multe clădiri-istorice din zona Ansamblului Mitropolitan au fost scoase lumină, redându-li-se strălucirea de altădată.

Cateva dintre salile Muzeului Mitropolitan: Sala Baptiseriu (foto stanga sus), Sala Sinaxar (foto dreapta sus), Sala Eclesia (foto stanga jos) si Sala Ctitorilor – detaliu asupra unei opere de colectie (foto dreapta jos)

Cristian Zamă – „Avem acum un proiect foarte interesant, eu zic, unul dintre CELE MAI FRUMOASE pe MONUMENTE ISTORICEEpiscopia ROMANO-CATOLICĂ

Un alt proiect în derulare care vine să întregească imaginea centrului Iaşului este cel denumit „Restaurare, consolidare şi integrare turistică catedrala veche romano-catolică <<Adormirea Maicii Domnului>> din Iaşi”, contractul de finanţare fiind semnat la data de 14 decembrie 2017.

Înaintea semnării contractului, echipele de arheologi medievişti de la Academia Română – Filiala Iaşi, Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană, au scos la iveală absida unei biserici de la 1789, precum şi peste 30 de schelete de persoane înmormântate la diferite adâncimi în ceea ce actualmente este sacristia bisericii.

Monedele descoperite cu aceeaşi ocazie, la începutul anului 2017, fragmentele ceramice şi de teracotă vin să li se alăture mormintelor de sfârşit de secol XIV găsite în curtea catedralei şi ruinelor unei biserici cel puţin la fel de vechi, a cărei locaţie se presupunea la acel moment că ar fi sub catedrală.

În opinia arheologilor, în zona catedralei s-ar afla cel mai vechi nucleu al oraşului Iaşi.

Despre acest proiect şi despre migala cu care a trebuit să se acţioneze în lucrările de restaurare şi consolidare, în virtutea descoperirilor arheologice, Cristian Zamă a susţinut următoarele:

A fost o lucrare extraordinar de grea.Au descoperit întemeietorii, fondatorii Episcopiei, înmormântaţi acolo.Proiectul se va termina anul ăsta şi e ceva cu totul şi cu totul deosebit şi întregeşte centrul Iaşului, pe lângă multe alte monumente.”

Episcopia Romano-Catolica Iasi (foto stanga sus); Sapaturi arheologice in catedrala veche a Episcopiei (foto dreapta sus), Descoperirea arheologica a celor peste 30 de schelete ingropate in sacristie (foto stanga jos) si unul dintre mormintele preotilor ce au slujit lacasele de cult ale caror ruine se afla sub catedrala (foto dreapta jos)

Cristian Zamă – „Baia turcească (…) va fi transformată într-un centru de artă, o colaborare cu Universitatea de Arte <<George Enescu>>(…) Iaşul îşi va spori zona de atractivitate.”

Atrage atenţia şi proiectul viitorului Centru Internaţional de Artă Contemporană, care va fi înfiinţat la fosta Baie Turcească, lucrările de reabilitare, consolidare şi refuncţionalizare a clădirii de secol XIX începând în septembrie 2018.

În proiect era prevăzută recompartimentarea clădirii, astfel încât aceasta să poată găzdui manifestări de tip performance, dar şi expoziţii de artă vizuală şi artă de obiect.

Baia Turceasca din Iasi, cladire de secol XIX (foto stanga sus); Detaliu fatada in stil oriental (foto dreapta sus); Detaliu din interiorul cladirii Baii Turcesti – arcade si ferestre (foto jos)

Făcând referire la dispunerea încăperilor, fostele vestiare suferă transformări de natură să se creeze un coridor între acestea şi spaţiile expoziţionale destinate fotografiei, picturii, sculpturii sau filmului, precum şi între fostele vestiare şi zona teatrului contemporan, pe de altă parte.

Dintre dotările anexe, amintim foaierul, garderoba, cabinele pentru actori, chiar şi un lift pentru persoanele cu dizabilităţi.

Demisolul este gândit ca o zonă de socializare între artişti şi public, alte spaţii fiind amenajate astfel încât să poată găzdui proiecţii video, cinema şi teatru experimental.

Despre colaborarea binevenită cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Cristian Zamă a făcut următoarele precizări:

Schita proiectului de reabilitare a cladirii Baii Turcesti

Dumnealor sunt foarte pregătiţi să-şi expună realizările studenţilor şi vor avea loc şi spectacole (…), teatru vivant.”

Vasile Asandei – „Aş mai aminti doar CASA MUZEELOR pe care am inaugurat-o în urmă cu puţin timp, fosta CHESTURĂ (…) A fost refăcut tot prin POR şi care are CINCI MUZEE în interior

Din seria clădirilor-monument reabilitate prin Programul Operaţional Regional, s-a făcut trimitere şi la fosta Chestură, clădirea găzduind în trecut Revista „Viaţa Românească, ulterior, servind ca sediu al Chesturii de Poliţie din Iaşi.

Deşi începutul reabilitării clădirii a fost controversat, întrucât se urmărea refuncţionalizarea clădirii pentru a o transforma în sediul Consiliului Judeţean, în 2017, a fost anunţat faptul că spaţiul va găzdui primul muzeu din ţară în care vor fi expuse cercetările privitoare la ororile Holocaustului.

Prin aceasta, se face trimitere la Pogromul de la Iaşi (27-30 iunie 1941), un atac masiv împotriva cetăţenilor de etnie evreiască din oraşul Iaşi.În masacrul de la Chestură, victime au fost aproximativ 500 de oameni.

Prin proiectul finanţat prin POR, se execută lucrări de consolidare, refuncţionalizare şi mansardare a clădirii, în vederea respectării cu acurateţe a reperelor arhitecturale originale lucrându-se îndeaproape cu echipe de specialişti, în speţă, istorici.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top