Connect with us

CUM va continua COOPERAREA României cu Republica MOLDOVA în exercițiul financiar EUROPEAN 2021 – 2027 prin ADR NORD EST

Actualitatea Europeană

CUM va continua COOPERAREA României cu Republica MOLDOVA în exercițiul financiar EUROPEAN 2021 – 2027 prin ADR NORD EST

In emisiunea Actualitatea Europeana transmisa de catre News Moldova a carei invitat a fost Vasile Asandei director ADR Nord-Est, s-a discutat despre Politica Europeana de Vecinanate in ce priveste Republica Moldova si Ucraina. Subiectul a facut parte din tematica Conferintei Internationale “Valorile Europene in Regiunile din Romania“ care a avut loc in data de 28 Septembrie 2021.

La intrebarea adresata de catre redactorul sef al News Moldova, Ion Stefanovici, referitor la programele si Politica de Vecinanatate, Vasile Asandei ne aminteste ca pentru Republica Moldova si Ucraina sunt in derulare programe de cooperare transfrontaliera care sunt gestionate chiar de catre ADR Nord-Est prin intermediul Birourilor de Cooperare Transfrontaliera special infiintate pentru cele doua granite de la Iasi si Suceava.

“Nu sunt sume mari alocate dar ele vor creste in exercitiul financiar 2021-2027. Ceea ce este important este ca Politica de Vecinatate a intrat in zona de dezvoltare regionala, in directoratul de dezvoltare regionala. Exista surse alocate in mod explicit pentru granita cu Ucraina si Republica Moldova, se pot dezvolta proiecte in comun. Pentru Republica Moldova au fost deblocate resurse importante de catre Comisia Europeana, cred ca undeva la 600 de milioane de euro pentru sprijinirea pe diverse proiecte”, declara Vasile Asandei, director ADR Nord-Est.

Directorul ADR Nord-Est informeaza ca la nivel institutional se duc deja discutii de colaborare cu regiunea de sud a Republicei Moldova, urmand ca in viitorul apropiat, intreaga administratie din acesat zona sa se deplaseze in Romania intr-o vizita de lucru si schimb de experinta.

“Exista preocupare pentru a sprijini vecinii nostri Moldova si Ucraina. Depinde si de contextul intern si de contextul politic dupa cum bine stiti. Exista posibilitatea de a dezvolta proiecte impreuna la granite”,  a concluzionat invitatul emisiunii Actualitatea Europeana, directorul ADR Nord-Est Vasile Asandei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Actualitatea Europeană

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top