fbpx
Connect with us

Directorul ADR Nord Est, Vasile ASANDEI, în perspectiva implementării celor 3 componente din PNRR: ”șansa de a face proiecte de CALITATE este să avem echipe profesioniste”

Directorul ADR Nord Est, Vasile ASANDEI, în perspectiva implementării celor 3 componente din PNRR: ”șansa de a face proiecte de CALITATE este să avem echipe profesioniste” - News Moldova

Actualitatea Europeană

Directorul ADR Nord Est, Vasile ASANDEI, în perspectiva implementării celor 3 componente din PNRR: ”șansa de a face proiecte de CALITATE este să avem echipe profesioniste”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Vestea că ADR Nord Est va fi cel care va implementa PNRR-ul, pe trei dintre componentele sale, mai exact ”Sănătate”, ”Social” și ”Educație” a fost bine primită de majoritatea beneficiarilor din regiunea Moldovei, întrucât profesionalismul demonstrat în timp de echipa condusă de directorul general, domnul VASILE ASANDEI este și el o garanție că cele mai bune și viabile proiecte vor fi finațate și duse la îndeplinire

Numai că, de la Ordonanța care dă ADR-urilor sarcina implementării celor trei componente din PNRR și până când specialiștii în finanțări europene se pot apuca de treabă, e cale lungă, întrucât lucrurile mișcă greu la nivel de documente semnate între Ministerul Investițiilor ăi Proiectelor Europene și celelalte Ministere, iar lipsa oamenilor specializați în asemenea programe face ca procedurile să se deruleze anevoios. Directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI, nu s-a ferit să spună că asemenea echipe cu expertiză în noianul de documente, de cifre, de aspecte de natură juridică și nu numai, care trebuie puse temeinic la punct, în momentul unor asemenea transferuri de responsabilitate, nu se fac din senin, iar salarizarea nesatisfăcătoare nu îi încurajează pe cei care se pricep cu adevărat, să meargă să ajute la la urgentarea procedurilor. În tot acest timp, potențialii beneficiari, care stau cu proiectele creionate, în speranța obținerii de finanțări, suna la ADR Nord Est și întreabă când se poate trece la treabă.

Directorul ADR Nord Est, Vasile ASANDEI, în perspectiva implementării celor 3 componente din PNRR: ”șansa de a face proiecte de CALITATE este să avem echipe profesioniste” - News Moldova

”Eu tot spun de foarte mult timp că esența șansei noastre de a face proiecte de calitate este ca să avem echipe profesioniste. Și trebuie să construim echipele astea, că nu apar din senin”

”Din păcate, nu am făcut foarte mari progrese nici aici. Și vreau să recapitulez foarte scurt. Într-o ordonanță de urgență, ADR-urile au fost precizate ca instituții de implementare a acestor trei componente – Sănătate, Educație și Social. În următoarea zi,noi am transmis către Ministerele implicate și am zis, bun, hai să vedem ce facem. Am avut niște întrâlniri cu reprezentanții acestor Ministere, am convenit un protocol prin care trebuie să ne predea bucățile respective din PNRR de implementat, însă din păcate lucrurile merg foarte greu. Nu am ajuns să semnăm acele protocoale sau acele acorduri de implementare cu Ministerele și nici un plan mai detaliat de implementare. 

Mă sună potențialii beneficiari de pe aceste componente și mă întreabă când pornim la proiecte. Iar eu nu știu ce să le spun, că încă nu am semnat documentele respective. Am văzut că zilele trecute au fost semnate niște acorduri de implementare între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și o parte din Ministerele de linie. Deci, prima verigă este aceasta, că MIPE este coordonatorul național, trebuie să semneze un protocol, un acord de implementare cu Ministerul și după aceea, Ministerul cu ADR-ul pentru componentele care sunt. Eu sper din toată inima că – și sigur, am lucrat cu colegii de la Ministere, am schimbat informații, din păcate, înțeleg că sunt probleme și acolo, cu echipele, că nu sunt echipe pricepute în a gestional proiecte. Eu tot spun de foarte mult timp că esența șansei noastre de a face proiecte de calitate este ca să avem echipe profesioniste. Și trebuie să construim echipele astea, că nu apar din senin. Deci, sunt ceva probleme și acolo, dar sper că într-un timp scurt de aici încolo,vom avea aceste acorduri de implementare semnate cu Ministerele și acele planuri de implementare”, a spus directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI. 

”Noi trebuie să știm foarte clar, cum sunt selectate, care e procedura, ce drepturi, ce obligații avem noi, ce au ei. Nu suntem în această etapă, din păcate”

”Dacă trebuie să facem 3000 de cabinete medicale, de exemplu, au posibilitatea să se doteze, să se reabiliteze, să 3000 de cabinete medicale la nivel național. Păi, noi trebuie să știm foarte clar, cum sunt selectate acele cabinete, care e procedura, ce drepturi, ce obligații avem noi, ce au ei. Nu suntem încă în acea etapă, din păcate, dar sper că lucrurile acestea se vor rezolva foarte curând”, a spus directorul general VASILE ASANDEI.  

Jurnalistul CEZAR FILIP, cel care a fost realizatorul emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ, găzduită de NEWS MOLDOVA, nu a insistat pe problematica echipelor de specialiști, atâît de necesare într-un program de anvergura aceasta, întrebând dacă ADR Nord Est nu ar putea ajuta Ministerele cu specialiști, măcar o perioadă, cât sunt în derulare aceste proceduri de predare a celor trei componente din PNRR. Directorul VASILE ASANDEI a avut astfelprilejul de a dezvălui câteva aspecte foarte interesante, din culisele instituțiilor care muncesc la astfel de programe.

”Într-adevăr, am fost solicitați de către unele Ministere să îi ajutăm cu oameni și cât s-a putut noi am delegat niște oameni, care să-i ajute, pentru că sunt oameni care cunosc sistemul, care știu cum să lucreze. Am delegat niște oameni care să dezvolte echipe acolo, la Minister. Dar apar și aspecte de altă natură. Oamenii aceștia au o profesie, o specializare, un nivel de venit, că nu vreau să spun că salariile de la ADR sunt mai mari decât la Minister... Pentru că în grila de salarizare a unui Minister sunt considerați specialiști cei de specialitate, medicii,profesorii, etc. Cei care se duc să lucreze pe proiecte sunt considerați personal auxiliar și sunt plătiți precum administratorii. Păi, totuși… Iar asta poate fi o problemă! Pe de altă parte, sigur că este nevoie să ne întărim și noi echipa, că toate atribuțiile acestea în plus presupun muncă în plus.

Însă după cum știți și am spus de multe ori, nici resursele noastre nu sunt foarte mari, noi suntem finanțați din asistența aceea tehnică, adică, practic, avem un contract încheiat cu cel care gestionează programul la nivel național și vă asigur că banii aceia nu ajung pentru a gestiona programul. Și mai avem o contribuție din partea Consiliilor Județene, din care trebuie să avem posibilitatea, atunci când nu încasăm de la Ministere banii pe implementarea programelor să putem să funționa.

Și asta ne face – și mai spun o dată lucrul acesta – ca noi să lucrăm ca privații, adică, în general, în instituțiile publice, banii sunt alocați prin bugetul de stat, ai un număr de funcționari acolo, salariile sunt trecute într-o grilă națională și vin. Păi la noi nu e așa. Că dacă Ministerul nu are buget pentru asistență tehnică, iată, banii nu vin. Dacă nu implementăm cum trebuie programul sau apar probleme la beneficiar deci noi gestionăm cu foarte mare atenție resursele”, a spus directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI.     


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top