Connect with us

Gabriela MACOVEIU, ADR Nord Est: „Suntem membrii unei ORGANIZAȚII, care poate contribui, prin exemplul personal, la reducerea POLUĂRII”

Actualitatea Europeană

Gabriela MACOVEIU, ADR Nord Est: „Suntem membrii unei ORGANIZAȚII, care poate contribui, prin exemplul personal, la reducerea POLUĂRII”

GABRIELA MACOVEIU, director Comunicare, Inovare și Cooperare Externă, din cadrul ADR Nord Est, a fost invitata celei mai recente ediții a emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ, moderată de jurnalistul CEZAR FILIP și găzduită de NEWS MOLDOVA.

Discuția a vizat cele mai interesante și mai noi proiecte ale ADR Nord Est, unul dintre ele fiind chiar unic la nivel de țară. Este vorba despre un proiect de mobilitate urbană, o inițiativă prin care cei 200 de angajați ai ADR Nord Est au acceptat ei înșiși să renunțe pe cât posibil la mașinile personale, alegând pentru transportul la serviciu mijloace care poluează mult mai puțin sau deloc mediul înconjurător. Directorul GABRIELA MACOVEIU a precizat că, proiectul implementat în primele 6 luni, a reușit deja să înregistreze echivalentul unei suprafețe împădurite cu suprafața a 15 terenuri de tenis. 

”Am pornit de la niște evidențe foarte clare și anume că toți cei care locuim într-un oraș suntem responsabili de poluarea pe care o generează activitatea urbană. Practic, în orașe se concentrează cea mai mare parte a emisiilor de carbon, 70% din emisiile de carbon fiind generate în special de transportul în comun. De altfel, trebuie să recunoaștem, infrastructura de la nivelul regiunii Nord Est nu este la nivelul celei din alte orașe europene… Cu toate acestea, prin inițiativă și prin dorința de schimbare putem contribui și noi, fiecare, pentru că suntem, pe de o parte, cetățeni ai orașului și, pe de altă parte, că suntem membrii unei organizații, care poate contribui prin schimbare, la reducerea emisiilor de carbon din oraș, a spus  Gabriela Macoveiu, director Comunicare, Inovare și Cooperare Externă, din cadrul ADR Nord Est.  

Cei 200 de angajați ai ADR Nord Est, primii care oferă exemplul personal pentru un comportament responsabil față de mediu, printr-un proiect unic la nivel de țară

În 2018, echipa ADR Nord Est a fost implicată într-un proiect internațional alături de alte state membre din America Latină și a putut observa o inițiativă aplicată la nivelul unui oraș din Columbia, unde autoritățile urbane nu doar că au acordat atenție traficului și soluțiilor de îmbunătățire a calității aerului, ci au căutat să centreze toate inițiativele pe cetățeni, cei care de fiecare dată când, de pildă, folosesc mașinile personale, trebuie să știe că fiecare contribuie la poluarea zonei. Și au inițiat un proiect prin care toate organizațiile cu cel puțin 200 de angajați, să își stimuleze personalul să folosească mijloace de transport mai prietenoase cu mediul. Inspirați de inițiativă, echipa ADR Nord Est a decis să aplice un asemenea proiect și la nivelul instituției din Piatra Neamț. 

”Totul a început în 2021 (…) Am măsurat concret care este emisia de CO2 pe care noi o producem, ca organizație, prin flota noastră de vehicule și am aflat că este în jur de 70 de tone de CO2 în fiecare an. Ambiția noastră este să reducem emisiile cu cel puțin 10% în următorii 2 ani. Vom face asta fiecare, prin renunțarea la schimbarea modalității de transport, să schimbăm gradual flota de mașini, cu mașini hibrid, mașini electrice”, a spus Gabriela Macoveiu, director Comunicare, Inovare și Comunicare Externă, din cadrul ADR Nord Est, care a făcut referire și la conceptul de ”Vinerea Verde”, rezultat din tot acest demers prin care echipa ADR Nord Est caută, prin exemplul personal, să îi determine pe locuitorii orașului Piatra Neamț să conștientizeze importanța reducerii poluării.

”Ne bucurăm să vă putem spune că, față de prima ediție, am inclus în program mai multe universități din regiune – am putut aduce în față și Universitatea din Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie,  Universitatea de Științele Vieții din Iași, precum și ”Gh. Asachi”, ”A. I. Cuza”, cele consacrate”

 ”O altă preocupare a noastră a fost aceea de a sprijini ecosistemul de cercetare și inovare al regiunii. Pentru că, știm, regiunea noastră, din punct de vedere competitiv și al rezultatelor economice nu se situează pe un loc fruntaș. Și-atunci unul din elementele care ar putea să ne sprijine este acela de a valorifica rezultatele cercetării cât mai bine, încât industria, preluând rezultatele, să poată să avanseze și să se mențină într-o piață cu adevărat concurențială. (…) Inițiativa aceasta a luat act odată cu un program pe care l-am implementat împreună cu Banca Mondială, un program de asistență tehnică.             

Noi, practic, am rulat două runde de apeluri prin care am identificat astfel de echipe de cercetători și anul acesta s-a încheiat a doua rundă și ne bucurăm să vă putem spune că, față de prima ediție, am inclus în program mai multe universități din regiune – am putut aduce în față și Universitatea din Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie,  Universitatea de Științele Vieții din Iași, precum și ”Gh. Asachi”, ”A. I. Cuza”, cele consacrate. Ideea care a fost să creăm un mecanism prin care aceste idei valoroase chiar să poată fi identificate și cunoscute la nivelul instituției academice, dar și la nivel regional”, a spus Gabriela Macoveiu, director Comunicare, Inovare și Cooperare Externă, din cadrul ADR Nord Est. 

Suntem prima organizație din țară, care am implementat un plan de mobilitate urbană a angajaților și, concret, contribuția noastră, prin ceea ce am făcut în primele șanse luni, echivalează cu împădurirea a 15 terenuri de tenis. Deci, am redus emisiile de dioxid de carbon cu 15 terenuri de tenis împădurite. Mie mi se pare că este foarte sugestiv. (…) Sunt convinsă că vom avea chiar începând de la sfârșitul acestui an sau anul viitor, cel puțin unul, două exemple de organizații care ne vor urma exemplul”, a spus GABRIELA MACOVEIU, director Comunicare, Inovare și Cooperare Externă, din cadrul ADR Nord Est. 

Împreună putem să depășim această ”vale a plângerii” și împreună putem să avansăm! Foarte greu realizăm ceea ce nu știm, ceea ce ne dorim mai departe să facem și, apoi, este foarte important acest angajament față de proces, față de idee”, a concluzionat directorul Gabriela Macoveiu. 

”Producția ecologică de hrană poate juca un rol esențial în abordarea provocărilor cu care se confruntă teritoriile montane”

De asemenea, directorul Gabriela Macoveiu a prezentat proiectul ”TeRRItoria”. Această inițiativă pornește de la premisa că abordările, politicile și practicile RRI dezvoltate până în prezent la nivelul instituțiilor de cercetare pot fi adaptate sistemelor de guvernanță regională și teritorială, pentru a răspunde mai bine nevoilor reale ale comunităților. Adoptarea RRI la nivel teritorial reprezintă o zonă puțin explorată: încercările de a dezvoltă o astfel de abordare au fost puține, iar modelele de bune practici nu sunt disponibile în prezent. Din acest motiv, TeRRItoria va avea la bază o abordare selectivă și experimentală în sinergie cu alte inițiative similare aflate deja în desfășurare. Astfel, proiectul va conecta cercetarea și inovarea responsabilă la strategiile de specializare inteligență a regiunilor (S3 sau RIS3), presupunând că o creștere a responsabilității sociale în sistemele de cercetare și inovare, va atrage după sine și o creștere a competitivității teritoriilor europene.

În Regiunea de Nord-Est a României, experimentul va viza comunitățile din zona montană – mai exact două microregiuni pilot: Țară Dornelor și zona Ceahlău-Damuc – și va aborda problematica sectorului agroalimentar, în special produsul montan, ca modalitate de contracarare a dezavantajelor sociale și economice. Producția ecologică de hrană poate juca un rol esențial în abordarea provocărilor cu care se confruntă teritoriile montane, iar sectorul agroalimentar și sub-sectoarele sale se regăsesc între domeniile prioritare de intervenție ale Strategiei pentru Cercetare și Inovare Regională prin Specializare Inteligență – RIS3 Nord-Est.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Actualitatea Europeană

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top