Connect with us

Intreprinzătorii privați din MOLDOVA au șansa unor FINANȚĂRI avantajoase, prin ADR Nord Est. Directorul VASILE ASANDEI: ”îmi doresc foarte mult SIMPLIFICAREA procedurilor”

Actualitatea Europeană

Intreprinzătorii privați din MOLDOVA au șansa unor FINANȚĂRI avantajoase, prin ADR Nord Est. Directorul VASILE ASANDEI: ”îmi doresc foarte mult SIMPLIFICAREA procedurilor”

Directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI, a făcut o serie de precizări deosebit de importante, despre finanțările pe care Programul Operațional Regional, în exercițiul financiar 2021 – 2027, se pregătește să le ofere firmelor private, care au nevoie de sprijin, fie pentru a se dezvolta, fie, unele, afectate de situația economică din ultima perioadă, pentru a supraviețui pe piața economică.

Directorul VASILE ASANDEI a susținut, în cadrul emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ, găzduită de NEWS MOLDOVA și realizată de jurnalistul CEZAR FILIP, că se lucrează cu foarte multă atenție la toate detaliile intrumentelor financiare, iar prioritatea o reprezintă simplificarea procedurilor, în așa fel încât potențialii beneficiari să nu mai stea lungi perioade de timp până să afle dacă vor primi sau nu finanțare.  Directorul general al ADR Nord Est a dat și exemplu sugestiv, când, în cadrul unui apel au fost depuse 170 de proiecte și după așteptarea posibililor beneficiari, dar și după munca titanică a echipei ADR Nord Est, doar 9 proiecte au primit finanțare.

 

”Suntem obligați ca cel puțin 25% din resursele Programului Operațional Regional să le ducem către zona asta, de dezvoltare economică”

”În perioada următoare va fi prioritar sprijinul pentru zona de competitivitate. După cum știți, în Regulamentul European există chiar o condiționalitate, există o concentrare tematică, suntem obligați ca cel puțin 25% din resursele Programului Operațional Regional să le ducem către zona asta, de dezvoltare economică. Și din această perspectivă bineînțeles că firmele  private vor fi finanțate și în perioada următoare.  Acum sunt aici câteva nuanțe: va continua să existe zona asta de competitivitate propiu-zisă, în care o firmă își poate achiziționa niște echipamente, utilaje și aăa mai departe…  Dar există și o zonă de cercetare, inovare, transfer tehnologic, care este importantă. Câteodată poate părea o înșiruire de cuvinte fără sens, dar haideți să ne gândim că lumea evoluează foarte rapid, că o companie, o firmă, fie ea și mică, dacă nu își adaptează producția la nevoile actuale, nu are nicio șansă să reziste în piață. Ori, mai ales acolo este nevoie de sprijin, că firma respectivă poate să își finanțeze activitatea cotidiană, ca să spunem, dar ca să investească în inovare, în cercetare, într-un transfer tehnologic e mai dificil. Și acolo vor fi multe finanțări”, a spus directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI.

”Vrem să simplificăm  – și îmi doresc din toată inima ca în anii următori, în exercițiul acesta financiar, să nu mai dureze mult până când un beneficiar privat, să știe dacă  este finanțat sau nu”

”De asemenea, punem un accent foarte mare pe spiritul de inițiativă, pe stimularea tinerilor, a viitorilor antreprenori… Discutam cu doamna ambasador a noastră de la Luxemburg  – avem o relație dezvoltată cu niște structori de acolo, care se ocupă cu așa ceva, House of Startups, este o instituție din Luxemburg care spirijină acest proces de dezvoltare a Startup-urilor. Și dezvoltăm aceste relații internaționale, pentru că vrem să fim ancorați cât mai mult în lumea de astăzi. Mai vreau să subliniez o nuanță: am spus că vrem să simplificăm  – și îmi doresc din toată inima ca în anii următori, în exercițiul acesta financiar, să nu mai dureze mult până când un beneficiar privat, să știe dacă  este finanțat sau nu. Și asta se va întâmpla pe două căi: pe de o parte, vom simplifica procesul, va fi un sistem de depunere continuă, în momentul în care ai depus proiectul, imediat în evaluare, vor ști toți suma alocată, nu vom accepta, decât, să spunem, 150%  proiecte față de suma alocată,  se va intra imediat în evaluare și un proiect care îndeplinește condițiile, nu știu, să fie eligibil, conform și are nivel minim de calitate va intra la contractare, a spus directorul general VASILE ASANDEI. 

Un exemplu care arată că simplificarea procedurilor este mai mult decât necesară: din 170 de proiecte depuse, doar 9 au primit finanțare!

”Am avut un exemplu clar la ultimul apel la proiecte private, 2.2., pentru cei care îl cunosc, am avut 170 de proiecte depuse și am putut finanța  9.Toate acelea 170 au fost evaluate, verificate, toți au depus contestații, că știau că sunt bani puțini și sperau că dacă au 82 de puncte, mai depun o contestație și sperau să mai obțină 3, deci s-a dublat aproape munca noastră, c-au trebuit să se verifice și acele contestații și la final, după un lung efort și după o mare nemulțumire și a lor, că a trebuie să aștepte mult, dar și a noastră, că am muncit cu rezultate mici, au fost finanțate 9 proiecte”, a precizat reprezentantul ADR Nord Est, VASILE ASANDEI.

”Va fi o combinație între un grant, dar care va fi mai mic, trebuie să fie sub 50% grantul din valoarea proiectului și un împrumut care este majoritar”

”Și mai este un aspect: în exercițiu acesta, 2021 – 2027, se vor folosi foarte mult instrumentele financiare. Ce înseamnă asta?! Înseamnă că va fi o combinație între un grant, dar care va fi mai mic, trebuie să fie sub 50% grantul din valoarea proiectului și un împrumut care este majoritar. Acest sistem care este prevăzut și de regulament și cerut de Comisia Europeană. Pe de o parte, sigur, reduce grantul, dar oferă un sprijin mai rapid, pentru că va fi gestional printr-un intermediar financiar, iar pe de altă parte, multiplică efectul. Pentru că, să spunem, din 10 milioane de euro, 4,9 le vom duce în granturi, care se consumă, dar 5,1 se vor duce-n credite, care se rambursează. Și după ce cel care l-a folosit îl restituie, altul îl poate folosi. Și sigur, și creditul va avea niște avantaje, adică va fi cu dobândă redusă…

Sistemul e foarte bine gândit, îți dau, nu știu, un milion de euro, din care 490 mii este grant, deci pe aceștia nu îi mai restitui, 510 mii este credit, dar creditul acela are o dobândă redusă cu 3 – 4 puncte procentuale sau cu o altă dobândă mică. De asemenea, poți să beneficiezi de garanții din partea Fondului de Garantare și din partea instrumentului. Practic, îți oferă mai repede un instrument mai sigur la care poți să apelezi chiar dacă trebuie să dai o parte din banii aceia înapoi. Și discutând cu niște firme private au spus că este de preferat așa ceva. Unul dintre patronii unei firme a spus așa: ”păi, pentru mine este foarte important să primesc și 20% din valoarea unui proiect pe care trebuie să îl dezvolt, darămite 45% și dacă asta se mai întâmplă și repede, e cu atât mai bine.  Încercăm, așadar, să punem aceste mecanisme la punct, cât mai bine și mai eficient”, a precizat directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI.         

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Actualitatea Europeană

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top