fbpx
Connect with us

ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef NEWS MOLDOVA: „avem o brumă de industrie, trebuie sprijinită”

644 e1643743107992 - News Moldova

Actualitatea Europeană

ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef NEWS MOLDOVA: „avem o brumă de industrie, trebuie sprijinită”


În cadrul emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ, găzduită de NEWS MOLDOVA, în care invitat a fost directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI, analistul politic, ION ȘTEFANOVICI, redactor-șef NEWS MOLDOVA, a pus în discuție faptul că la această dată încă nu sunt cunoscute așa cum ar trebui, detaliile relevante despre PNRR, la nivel de ghiduri, implementare, direcții.

De aceea sunt necesare cât mai multe și mai consistente discuții publice, dezbateri și informări, pentru ca potențialii beneficiari să înteleagă din timp întreg mecanismul. De asemenea, ION ȘTEFANOVICI a anunțat că NEWS MOLDOVA intenționează să tipărească primul număr al revistei MOLDOVA INVEST, o publicație rezervată cu precădere investițiilor din sectorul public și privat.

ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef, NEWS MOLDOVA: ”Astăzi trebuie să discutăm mai mult decât oricând despre aceste impact, despre PNRR-uri, să vedem efectiv acest program  care va fi implementat la nivel de Regiune și, mai departe, la nivel local, de ADR-uri”

”E un debut de an furtunos, economic și administrativ vorbind. Și dacă în 2021, în cadrul colaborării News Moldova – ADR Nord Est am pus un accent foarte important pe cunoașterea instituției, cu departamentele specifice. Anul acesta avem un an dificil, cu un impact al facturilor la gaze și la energie devastator pentru mediul de afaceri și chiar pentru instituțiile publice. Au fost nu puține cazuri, dar unele chiar flagrante la început de an. La Bârlad, spre exemplu, o școală sau o grădiniță a plătit o factură, de fapt, i-a venit să o plătească, în valoare de peste 50 mii de euro. Asta, bineînțeles, dintr-o eroare locală, pentru că nu s-a depus acea cerere  plafonare. Asta contează, totuși, mai puțin, că a fost o neglijență. Până la urma urmei, avem cazuri – în Suceava sunt câteva de răsunet, să sputem așa – a unor firme care au disponibilizat până la 600 de angajați, 300 într-un oraș și 300 într-un al doilea oraș al Sucevei.  Și, iată, au lăsat 600 de familii fără un venit, acum în pragul iernii, la început de an.

Astăzi trebuie să discutăm mai mult decât oricând despre aceste impact, despre PNRR-uri, să vedem efectiv acest program  care va fi implementat la nivel de Regiune și, mai departe, la nivel local, de ADR-uri. Și iată că ADR-urile joacă un rol suplimentar , mult mai important față de cel care de anul trecut a fost anul trecut reglementat sub aspectul faptului că nu veți mai fi un organism intermediar. Să vedem dacă până la acest moment să vedem dacă s-a discutat până la acest moment despre ce înseamnă implementarea PNRR-urilor, continuarea și pregătirea exercițiului financiar 2021 – 2027 și așa mai departe”, a spus ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef al NEWS MOLOVA.

gffffg - News Moldova

”NEWS MOLDOVA va lansa primul număr al revistei MOLDOVA INVEST, o revistă economică de investiții”

”Preocuparea noastră la început de an, la NEWS MOLDOVA este de a realiza primul număr al revistei MOLDOVA INVEST, o revistă economică de investiții, care tratează și analizează foarte atent pe o parte cadrul acesta al sectorului privat, dar și al sectorului public. Apoi, mai avem o brumă de industrie, trebuie sprijinită. Are mare nevoie și este aducătoare de mari beneficii. Companii mari, în fiecare județ, care trebuie într-adevăr, susținute, așa cum se întâmplă și în afară, Germania și în Franța, ca să iau niște vârfuri etalon. Iar în sectorul public, la fel. Cu rigurozitate trebuie urmărite investițiile din infrastructură, rutieră, medicală, educațională, etc. Și noi vom face asta în primul număr și eu vă invit să ne fiți alături, pentru a discuta inclusiv despre perspectivele atragerii fondurilor și gestionării lor, atât prin programe și proiecte europene, cât și cele prin PNRR. Și acum vă spun cu toată sinceritatea și foarte franc: nu se cunoaște nimic de detaliu, la nivel de ghiduri, implementare, direcții”, a precizat ION ȘTEFANOVICI, redactor-șef NEWS MOLDOVA. 

”Punem la punct aceste lucruri împreună cu Ministerele implicate, pentru ca în foarte scurt timp  să trecem efectiv la execuție”

”Cu privire la PNRR nu pot decât să confirm că lucrurile sunt la un stadiu incipient. De pildă, noi suntem puși acolo în Ordonanță ca responsabili din zona Sănătate, Educația și Social, dar abia săptămâna viitoare , luni, vom avea prima întâlnire la Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Trebuie să știm:  există clar liste de proiecte, vor fi selecții de proiecte, cum procedăm în mod concret, ce fel de decontări vor avea loc, etc. Și sper ca începând de luni să punem la punct aceste lucruri împreună cu Ministerele implicate, pentru ca în foarte scurt timp  să trecem efectiv la execuție”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.   

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top