Connect with us

MOLDOVA, o zona binecuvantata de Dumnezeu cu locuri frumoase si oameni primitori! Cum atragem TURISTII?

Actualitatea Europeană

MOLDOVA, o zona binecuvantata de Dumnezeu cu locuri frumoase si oameni primitori! Cum atragem TURISTII?

Problemele importante cu care se confruntă Turismul din regiunea Nord-Est a României au reprezentat o tema incitantă de dezbatere în emisiunea “Actualitatea Europeană”, găzduită de News Moldova și realizată de redactorul-șef, Ion Stefanovici

Invitați au fost reprezentanți de la vârful ADR Nord-Est, directorul general, domnul Vasile Asandei, și respectiv directorul Centrului Regional de Studii Nord-Est, doamna Roxana Șlemco.

Infrastructură rutieră din zone intens căutate de turiști, promovarea insuficientă a obiectelor, precum și nivelul de calificare al personalului din domeniu au fost identificate că fiind principalele provocări ale Turismului din regiune. După ce redactorul-șef News Moldova, Ion Stefanovici, a subliniat importanta unei promovări inclusiv în plan extern ale frumuseților Moldovei, avansând ideea unui târg al Turismului regional, directorul general al ADR Nord-Est, domnul Vasile Asandei, a dezvăluit faptul că instituția pe care o conduce face aceste acțiuni de promovare a Turismului, mai mult că o formă de voluntariat, întrucât ADR Nord-Est nu are alocat un buget în acest sens.

Un parteneriat între ADR Nord-Est și ministerul de resort, în sensul promovării regiunii și dezvoltării Turismului, ar fi un început important, a subliniat domnul Vasile Asandei. Redactorul-șef, Ion Stefanovici, a anunțat că News Moldova intenționează să susțină Turismul din regiune, prin realizarea unor emisiuni în zonele cu un potențial turistic deosebit, împreună cu primăriile și agenții locali, deschiși unei astfel de inițiative.

Înainte de cea de-a șasea Gala a Turismului “Descoperă Nord-Est”, eveniment organizat de ADR Nord-Est, în perioada 8 – 9 decembrie 2021, dezbaterea din emisiunea “Actualitatea Europeană”, găzduită de News Moldova, a conturat în avans câteva teme mari care se vor aborda pe larg în Gala Turismului.

Am participat în ultima perioada la câteva întâlniri legate de Turism, la Suceava, apoi la Iași, în care am văzut care sunt principalele problemele ale operatorilor din Turism. Sunt și probleme de infrastructură. Spre exemplu, cei din Bucovina spun că vara sau în toiul sezonului turistic, Gura Humorului, Câmpulung, Vatra Dornei sunt sufocate de masini și îți trebuie o grămadă de timp să treci dintr-o parte în alta. Deci, spun niște probleme de infrastructură. Sunt niște probleme de calitate a serviciilor și calitatea oamenilor, pregătirea lor profesională. Este nevoie de oameni mai bine pregătiți. Este o nevoie în continuare de promovare și o promovare făcută sub un brand sau o promovare făcută ca la carte, pentru lumea de astăzi. De aceea și filmele (de promovare, n.r.) făcute de noi sunt traduse în limba Engleză, încercând să atingă niște puncte sensibile pentru turist”, a precizat directorul general ADR Nord-Est, domnul Vasile Asandei.

Pandemia, oportunitatea de a dezvolta zonele turistice liniștite, izolate

“Cred că în ideea aceasta, de a crește numărul de înnoptări, perioada aceasta nu neapărat că ne ajuta, dar poate fi o oportunitate. În general, oamenii evita zonele foarte aglomerate, marile aglomerări precum litoralul sau altele, și poate fi o oportunitate să dezvoltăm mai degrabă Turismul de nișă, cu locații mai mici, în zone mai izolate, în care oamenii nu sunt neapărat expuși unui risc de sănătate. Trebuie să valorificăm oportunitățile acestea”, a susținut directorul general al ADR Nord-Est, domnul Vasile Asandei.                 

Jurnalistul Cezar Filip: “Pe turist l-ar interesa, de exemplu, despre sistemul de sănătate din zona”

De asemenea, invitat în emisiunea “Actualitatea Europeană”, jurnalistul News Moldova, domnul Cezar Filip, a punctat situația Turismului din județul Neamț, aducând în discuție un aspect pe care vizitatorii zonei îl doresc luat mai mult în considerație: informațiile utile, precum cele despre unitățile sanitare la care se poate apela în caz de urgență.

Ceea ce mi-a spus un turist venit în Neamț dintr-o altă țară și care a rămas, ca toată lumea, extrem de plăcut impresionat atât de frumusețile naturale, cât și de monumentele istorice pe care a avut ocazia să le vadă, pornind de la lacul Bicaz, la muntele Ceahlău, trecând mai departe către toate celelalte puncte de atracție turistică. Mi-a spus în felul următor: “trebuie și o poveste care să vândă această destinație turistică”. Și eu cred că aici, în ultimii ani, noi am cam avut de suferit.

Un alt lucru pe care mi l-a spus a fost că, pe lângă acele informațîi despre cetatea Neamțului, despre mănăstirile pe care le poate vizata, fiecare cu specificul ei, ar vrea să găsească pe internet mult mai multe informații despre condițiile, să zicem, obișnuite. Pe turist l-ar interesa, de exemplu, sistemul de sănătate. Dacă se urcă pe Ceahlău și pățește ceva, Doamne ferește, să știe cum e cu spitalele din zonă, în cât timp poate ajunge la un spital ca să fie tratat”, a precizat Cezar Filip.

Formarea profesională în Turism, un subiect rămas dureros!

Doamna Roxana Slemco, directorul Centrului Regional de Resurse Nord-Est a scos în evidență dificultățile domeniului turistic, atunci când vine vorba despre nivelul de calificare al personalului. “Acest subiect al formării profesionale a resurselor umane din sectorul Turismului a fost dintotdeauna un subiect, spunem noi, spinos.

El a fost discutat permanent și cred că dacă este să ne gândim la numărul de turiști care ne vizitează an de an și care mulți dintre ei revin, înseamnă că o mare parte din ei sunt mulțumiți de aceste servicii. Dar, într-adevăr, vorbim doar de anumite locații în care personalul s-a format, lucru care poate depinde și de zonă, de mândria zonei sau de această perpetuare a unei  meserii din generație în generație.

Într-adevăr, în sectorul resurselor umane din Turism sunt mari probleme, în primul rând, migrarea forței de muncă și în al doilea rând, de competențe și de pregătire profesională. Pentru că dacă ne uităm puțin și în celelalte meserii cuprinse în sistemul de învățământ profesional românesc, ducem lipsa de absolvenți pregătiți care să între în această zonă. Noi credem că sunt semnale bune, pentru că vedem că încet, încet se pun bazele unui sistem dual de formare profesională, prin care elevii sunt încurajați și sprijiniți în același timp, chiar și financiar – există un cadru legal reglementat”, a spus doamna Roxana Șlemco.

“Nu este suficient ca cei care doresc să facă aceste cursuri să meargă în restaurante și să stea pe lângă bucătari”

“Este necesar și la nivel de sistem educațional să se pregătească niște structuri și niște cadre mult mai moderne, care să le oferte mai multe puncte de atractivitate acestor copii. Și aș putea să dau un exemplu, dacă ne gândim chiar la cursurile de bucătar, cursurile de certificare a meseriei, a calificării de bucătar. Și mă refer la absolvenți, nu la elevi care sunt integrați în școli profesionale.

Nu au efectiv vesela necesară, nu au materiile prime, deci școlile nu au buget ca să aloce pentru pregătirea lor. Nu este suficient ca cei care doresc să facă aceste cursuri să meargă în restaurante și să stea pe lângă bucătari și să vadă cum se face. Ei trebuie să lucreze, să pună mâna pe materiile prime și să iasă din mâinile lor acele preparate. Profesorii își dau tot concursul, dar trebuie susținuți și de infrastructură”, este de părere doamna Roxana Șlemco.

 “Noi facem muncă această de promovare a Turismului și de punerea regiunii pe harta Turismului mondial aproape voluntar”

Redactorul-șef News Moldova, Ion Stefanovici, a adus în discuție importanța promovării nu doar în plan regional sau național, ci și în străinătate a comorilor de patrimoniu, deținute de zona Moldovei.

Sugestia lui Ioan Stefanovici pentru un târg al Turismului regional, pentru realizarea de broșuri atractive a fost apreciată de reprezentanțîi ADR Nord-Est, prezenți în emisiunea “Actualitatea Europeană”, însă a dus la o dezvăluire făcută de directorul general, domnul Vasile Asandei. Domnia să a precizat că toate aceste acțiuni dedicate Turismului sunt făcute în cea mai mare parte pe baza unui voluntariat.

Noi facem muncă această de promovare a Turismului și de punerea regiunii pe harta Turismului mondial aproape voluntar. Noi, ADR Nord-Est, nu avem un buget pe care să îl putem dedica promovării și să facem, de exemplu, pliante, etc. Am făcut portalul “Descoperă Nord-Est” pe un proiect, cu o suma foarte mică, am beneficiat de sprijinul unor colaboratori.

Deci, primul lucru important este că noi am încercat să legăm firele acestea, să promovăm regiunea, să facem să se întâlnească actorii și să încercăm să îi punem în legătură unii cu alții. Și am făcut mai mult de atât: am făcut un plan de acțiune în domeniul Turismului, care a fost foarte apreciat la nivel național, dar ca să îl punem în practică nu avem acele resurse de care am avea nevoie.

Și cred că aici Guvernul are rolul cel mai important să se uite mai cu atenție cum sunt distribuite resursele și dacă un parteneriat între noi, spre exemplu, și noul minister care se ocupă și de Turism, ne va ajută să avem și niște resurse un pic mai mari, toate inițiativele vor fi și mai de substanță, a precizat domnul Vasile Asandei.

News Moldova, pregătit să sprijine activ Turismul din regiunea Nord-Est!

 Ion Stefanovici a anunțat faptul că New Moldova intenționează să se alăture celor care sprijină Turismul din regiunea Nord-Est, pregătind o serie de emisiuni, împreună cu mai multe primarii și agenți locali din zone cu potențial turistic dovedit, în care să fie atinse teme precum gastronomia, autenticitatea locurilor, tradiții și frumuseți locale.

Redactorul-sef al News Moldova, Ion Stefanovici, a lansat invitația conducerii ADR Nord-Est de a participa activ la aceste emisiuni. “Sigur că da! Noi iubim oamenii, ne iubim munca, vrem să aducem progres și de aceea facem tot ce ține de noi pentru asta”, a spus directorul general al ADR Nord-Est, domnul Vasile Asandei.       


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Actualitatea Europeană

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top