fbpx
Connect with us

ODISEEA reabilitării TEATRULUI ”M. Eminescu” din BOTOȘANI, departe de final! Directorul VASILE ASANDEI: ”Valoarea este foarte mare. Limita proiectului nu permite rezolvarea întregii problematici”

Actualitatea Europeană

ODISEEA reabilitării TEATRULUI ”M. Eminescu” din BOTOȘANI, departe de final! Directorul VASILE ASANDEI: ”Valoarea este foarte mare. Limita proiectului nu permite rezolvarea întregii problematici”


În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ, găzduită de NEWS MOLDOVA, unde invitat a fost directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI, dezbaterea despre noul exercițiu financiar 2021 – 2027 și oportunitățile de atragere banilor europeni în comunitățile locale a vizat și un exemplu concret de obiectiv important, care, deși are mare nevoie de reabilitare, decamdată soluții  în acest sens se lasă așteptate.

Este vorba despre Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, iar problema lui a fost adusă în discuția de ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef NEWS MOLDOVA, care a vrut să afle de la directorul general, VASILE ASANDEI, dacă, în ultimă instanță, pentru acest obiectiv nu s-ar putea recurge la un demers făcut direct la Bruxelles, unde să fie expusă problema acestui monument istoric important.

”A ajuns în prezent clădirea într-un anumit stadiu de degradare. trebuie găsită o soluție”

”Sunt situații unde, din diverse motive, nu are sens să mai intrăm în detalii, lucrurile nu au mers foarte bine pe partea de finanțări europene. Iau și câteva exemple concrete cum ar fi la Botoșani, Teatrul ”Mihai Eminescu”. M-am uitat cu atenție la problematica de acolo. Ea vine din vechime deja. A ajuns în prezent clădirea într-un anumit stadiu de degradare. trebuie găsită o soluție. A fost și un ministru recent, am înteles că nu s-a găsit nimic palpabil. Acum stau și mă gândesc dacă nu se poate merge efectiv într-o formulă, nu știu, o delegație să meargă la Bruxelles și să explice că suntem într-o anumită situație, dați-ne niște posibilități reale prin care să înaintăm. Și vă spun un singur lucru în completare: vin probleme din urmă!

Adică, economia reală, că nu mai suntem în cea planificată, determină aceste probleme, cum ar fi scumpirile la materiale, forța de muncă volatilă, aș spune eu, facturi, impactul la facturile la energie și la gaz, toate vor determina scumpiri, creșteri, pe care bineînțeles că agenții economici care prestează servicii pentru instituțiile în cauză, la care facem referire, vor veni și vor spune: nu vă așteptați să vin cu bani de acasă! Avem proiectul, ne-am luat un angajament, dar economia îmi dictează altceva. Ce facem cu ei? Adică, vă întreb: pentru problematică de genul acesta,  se are în vedere un plan de a răspunde la aceste realități curente?”, a întrebat analistul politic ION ȘTEFANOVIOVICI, redactor-șef NEWS MOLDOVA. 

News Moldova îți recomandă și ...   Un proiectil din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit în zona turistică de la Ipoteşti

”În momentul în care a început lucrul s-a constatat că are probleme de rezistență foarte mari. Și că proiectul tehnic nu rezolvă acele probleme”

”Ați dat exemplul Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani. Și-acolo, pe scurt, istoria este așa: s-a depus un proiect pentru finanțare în exercițiul anterior, în exercițiul 2007 – 2013.  Acel proiecte tehnic nu a reușit să surprindă toate problemele acelei clădiri. Am semnat contractul de finanțare și trebuia să înceapă reconstrucția, refacerea lui. În momentul în care a început lucrul efectiv s-a constatat că are probleme de structură, de rezistență foarte mari. Și că proiectul tehnic nu rezolvă acele probleme de rezistență. Și nu avea evident niciun rost să ne apucăm să îl refacem, dacă nu rezolvam problemele de rezistență. A fost făcută o nouă evaluare și un nou proiect tehnic, care a crescut mult valoarea investiției inițiale. Timpul a trecut, s-a încheiat exercițiul financiar respectiv, nu a putut fi finalizat proiectul. A fost reziliat contractul de finanțare, s-a reluat pe noul exercițiu, valoarea este în continuare foarte mare. Limita proiectului nu permite să rezolve întreaga problematică. Și acolo trebuie găsită o soluție”, a explicat directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.     

News Moldova îți recomandă și ...   CONFLICT între DSP și Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botosani, pe tema antibioticelor

De la Bruxelles nu poate veni decât un singur răspuns: ”Vor spune dacă un monument istoric poate fi finanțat sau nu, scrie în Regulament”

”Din păcate, nu. Pentru că la Bruxelles poți să discuți foarte multe probleme, în perioada de programare… Cu oricine ai discuta, cu comisarul sau președintele Comisiei Europene, el nu poate face rabat de la reguli. Va spune dacă un monument istoric poate fi finanțat sau nu, scrie în Regulament. Sau cum vă prioritizați voi investițiile la nivel de țară este treaba voastră. Ce să facă comisarul european sau un director din orice direcție de acolo? Banii sunt la dispoziția statului național, cu niște prevederi din Regulament destul de generale. De exemplu, noi am stabilit în exercițiul anterior o valoare maximă a proiectului pe monumente istorice de 5 milioane de euro. Ulterior, valoarea respectivă a crescut la 10 milioane de euro. Păi, dacă aceea ar fi fost o regulă europeană, nimeni nu o poate schimba.

Ce poți să faci și au fost niște exemple în  exercițiul 2007 – 2013, când, din banii neconsumați, nu știu, trei-patru ani dintr-un exercițiu, s-a creat un fond care e tot pentru diverse cheltuieli eligibile, a fost adăugat bugetului inițial și lucrurile s-au mai putut… Vedeți, fac o comparație și spun așa: e ca și cum noi suntem într-un punct, vedem poienița unde trebuie să ajungem, dar trebuie să trecem printr-o mlaștină, printr-o chestiune foarte complicată. Și această bucată complicată este această înțelegere: cum îți programezi banii, cum îți pregătești implementarea și cum poți să corelezi diverse surse de finanțare? Cu oricine te-ai duce să discuți la Comisie va spune că nu are cu ce să te ajute cu Teatrul (”Mihai Eminescu” din Botoșani, n.r.)”, a explicat directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.     

News Moldova îți recomandă și ...   O femeie din Botoșani a ajuns la URGENȚE după ce a fost atacată în plină stradă


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Forumul economic regional

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top