fbpx
Connect with us

Parcursul României depinde de capacitatea de ADAPTARE și RASPUNS a UE la crizele existente în EUROPA

Actualitatea Europeană

Parcursul României depinde de capacitatea de ADAPTARE și RASPUNS a UE la crizele existente în EUROPA


Invitat în emisiunea ACTUALITATEA EUROPEANĂ, găzduită de NEWS MOLDOVA, directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI, a adus in atenția publică o serie de informații extrem de importante, atât în ceea ce privește stadiul implementării POR 2014 – 2020, program care a susținut realizarea unui număr impresionant de investiții locale din zona Moldovei, cât și stadiul pregătirii implementării POR 2021 – 2027

 

Pe fondul tulbure al evenimentelor din Ucraina, dar și al efectelor în lanț generate de acest conflict militar care, iată, a luat prin surprindere, inclusiv din punct de vedere economic, o lume întreagă, jurnalistul CEZAR FILIP, gazda emisiunii, a ținut să afle de la directorul VASILE ASANDEI, aspecte esențiale legate de stadiul proiectelor finanțate de instituția pe care o conduce, în exercițiul financiar 2014 – 2020, dar și despre noutățile din următorul exercițiu financiar. De asemenea, referitor la PNRR, directorul VASILE ASANDEI nu s-a ferit să spună că, după trei luni, ADR-urile încă nu și-au preluat, în detaliu, partea din acest program (cele trei segmente, respectiv Sănătate, Educație, Reformă Socială) care îi revin pentru coordonare, deși potențialii beneficiari deja sună, interesându-se de aceste finanțări.

Provocarea războiului din Ucraina poate veni cu lecții necesare: ”Poate că acum vom fi mai atenți cu resursele noastre, cum ne chivernisim banii”

”Este o situație pe care cu toții o vom suporta. Vor fi costuri, e clar, la noi, în toată lumea civilizate, vor fi costuri enorme în Ucraina și sunt costuri și în Rusia.  Primul lucru pe care trebuie să în înțelegem este că avem costuri. Trebuie să acceptă că este o situație ieșită din comun și că avem niște costuri. Viața noastră, probabil, nu va mai fi la același nivel. Trebuie să ne reglăm un pic comportamentul. Poate că acum vom reușit să fim mai economisitori, poate că acum vom fi mai atenți cu resursele noastre, poate vom înțelege cum anume să ne chivernisim, banii, resursele. Și asta este un lucru câștigat”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.

News Moldova îți recomandă și ...   Descoperire macabră într-o localitate din Piatra-Neamț. Un bărbat și-a pus capăt zilelor

Stadiul implementării POR 2014 – 2020: ”Ar putea să se extindă perioada de implementare, adică proiectele să poată fi implementate până la finele anului 2024. Eu sper să se confirme”

”Încă nu suntem foarte aproape de bilanț, pentru că, sigur, suntem în anul 2022, mai este un an, 2023, din acest exercițiu, iar aici fac o paranteză și spun că am văzut în media o discuție în Parlamentul European, că ar putea să se extindă perioada, adică proiectele să poată fi implementate până la finele anului 2024. Eu sper să se confirme și să mai avem un răgaz pe care nu le-au terminat beneficiarii noștri. Dacă ne uităm la problemele cu care se confruntă această perioadă, pe lângă faptul că multe proiecte sunt în întârziere; există din păcate licitații la care, din păcate, nu se prezintă constructori, pentru că sunt puțini; prețurile la materiale de construcții și la combustibili au crescut foarte mult și atunci valoarea proiectelor trebuie să crească.

Este nevoie de o resursă suplimentară, că beneficiarii nu dispun de această resursă”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.

”Dacă la nivel național nu este făcută o analiză foarte clară a acestor proiecte și nu se se găsește de sprijinire a acestor beneficiari, atunci putem ajunge în riscul de a returna toți banii pentru un proiect, a atras atenția directorul VASILE ASANDEI. 

Proiecte deosebit de importante, finanțate prin ADR Nord Est: ”Vă invit pe pagina inforegionordest.ro, este acolo o hartă mare, cu toate proiectele finanțate de noi”

”Monumele istorice, iar cine este curios să meargă la Mănăstirea Probota, de exemplu, să vadă cum arată un monument refăcut din banii noătri. Mănăstirea Frumoasa, Bârnova.. Se va face și sper că se va finaliza și Cazinoul Băilor, de care tot am vorbit. Va avea loc o conferință pentru finalizarea Muzeului Braunstein, cel care pentru locuitorii municipiului Iași era o rană îm centrul orașului. Era o ruină, care, iată, a fost reabilitată prin Programul Operațional Regional și arată foarte bine. De asemenea, au fost circa 600 de proiecte – cred ca 300 și ceva au fost în zona privată. Foarte multe microintreprinderi, IMM-uri, și-au achiziționat echipamente, utilaje, și-au dezvoltat producția, s-au digitalizat prin POR. Și acestea au funcționat cel mai repede. Vă invit pe pagina inforegionordest.ro, este acolo o hartă mare, cu toate proiectele finanțate de noi”, a spus directorul  ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI. 

News Moldova îți recomandă și ...   Un tânăr din comuna nemțeană Podoleni și-a luat viața, la doar 19 ani

Un deziderat al conducerii ADR Nord Est: ”Vrem să simplificăm, să lucrăm cu actorii mai aproape, să vedem proiecte cu impact regional, să consumăm mai puține energie și timp, resurse, pentru aspectele birocratice și mai mult pentru proiectele în sine”

Mecanismele funcționează, ele vor fi și mai mult simplificate și adaptate contextului actual. Și pe acest model încercăm și noi aici, la nivel regional, să facem lucrurile pentru viitor. Cum am spus, vrem să simplificăm, să lucrăm cu actorii mai aproape, să vedem proiecte cu impact regional, să consumăm mai puține energie și timp, resurse, pentru aspectele birocratice și mai mult pentru proiectele în sine.  Dar aceasta nu trebuie făcută oricum această simplificare, ci ne asigurăm că respectăm principiile europene, că lucrurile se fac în regulă, dar cu un efort mai mic și cu un impact mai mare”, a spus directorul VASILE ASANDEI. 

Partea din PNRR de care urmează să se ocupe ADR-urile, încă în faza de predare-primire

”Din păcate, lucrurile merg foarte greu. Au trecut trei luni, că suntem în martie, și nu am ajuns să semnăm acele protocoale, acele acorduri de implementare cu Ministerele și nici un plan mai detaliat de implementare. Mă sună potențialii beneficiari și mă întreabă când pornim laporiecte. Păi, eu nu știu ce să le spun că nu am semnat acele documente”, a spus directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI. 

News Moldova îți recomandă și ...   Vasile ASANDEI: "2,5 miliarde de euro au fost investiți prin programele pe care le-a gestionat ADR Nord-Est"

Sper că într-un timp scrut de aici încolo vom avea aceste acorduri de implementare semnate cu Ministerele și acele planuri de implementare… Dacă trebuie să facem 3000 de cabinetele medicale, spre exemplu. Păi, trebuie să știm foarte clar, cum sunt selectate acele cabinete, care e procedura, ce drepturi, ce obligații. Nu suntem încă în acea etapîm din păcate”, a declarat directorul VASILE ASANDEI.   

Soluția ”Start-up” pentru tineri, viitori întreprinzători de succes

”O companie, o firmă oricât de mică ar fi, dacă nu își adaptează producția la nevoile actuale, nu are nicio șansă să reziste în piață.  Ori, mai ales acolo este nevoie de sprijin. Acolo vor fi multe finanțări. De asemeni, punem un accent foarte mare pe sprijinul de inițiativă, pe stimularea tinerilor, a viitorilor antreprenori”, susține directorul VASILE ASANDEI.

”Am spus că vrem să simplificăm și îmi doresc din toată inima ca în anii următori, în exercițiul acesta financiar, să nu mai dureze mult, până  când un beneficiar privat știe dacă este finanțat sau nu. Și asta se va întâmpla pe două căi: pe de o parte se va simplifica procesul, va fi un sistem de depunere continuă, proiectul va intra imediat în evaluare. Și un proiect care îndeplinește condițiile va intra la contractare”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.  


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top