fbpx
Connect with us

POR 2014 – 2020, aproape de FINAL! Directorul ADR Nord Est, VASILE ASANDEI: ”multe proiecte sunt în întârziere. Unii BENEFICIARI nu mai dispun de resurse, din cauza creșterii costurilor”

Actualitatea Europeană

POR 2014 – 2020, aproape de FINAL! Directorul ADR Nord Est, VASILE ASANDEI: ”multe proiecte sunt în întârziere. Unii BENEFICIARI nu mai dispun de resurse, din cauza creșterii costurilor”


Fondurile europene asigurate prin Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, implementat la nivelul regiunii Moldova de către ADR Nord Est au fost cele care au susținut realizarea a nu mai puțin de 1062 proiecte, inițiate de beneficiarii publici sau privați, din cele șase județe: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui.

Fie că a fost vorba despre Drumuri, Regenerare urbană, Sănătate, Servicii Sociale, Învățământ, Structuri de Sprijinire a Afacerilor sau Turism, Eficiență Energetică, IMM-uri, Microintreprinderi și Patrimoniu Cultural – în toate aceste domenii esențiale pentru dezvoltarea comunităților locale și, implicit, a întregii regiuni, fondurile nerambursabile asigurate în exercițiul financiar 2014 – 2020 au avut  rolul determinant. Detaliile despre cele 1062 de proiecte pot fi găsite pe inforegionordest.ro

Invitat în emisiunea ACTUALITATEA EUROPEANĂ, găzduită de NEWS MOLDOVA, directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI, a evidențiat, într-un dialog cu jurnalistul CEZAR FILIP, care au fost liniile generale ale acestui exercițiu financiar și care a fost provocările întâmpinate de beneficiarii publici sau privați ai finanțărilor.

”Ar putea să se extindă perioada, iar proiectele din exercițiul 2014 – 2020 să poată fi implementate până la finele anului 2024”

”Încă nu suntem foarte aproape de bilanț, pentru că, sigur, suntem în anul 2022, mai este un an, 2023, din acest exercițiu, iar aici fac o paranteză și spun că am văzut în media o discuție în Parlamentul European, că ar putea să se extindă perioada, adică proiectele să poată fi implementate până la finele anului 2024. Eu sper să se confirme și să mai avem un răgaz pentru proiectele pe care nu le-au terminat beneficiarii noștri.

Dacă ne uităm la problemele cu care se confruntă această perioadă, pe lângă faptul că multe proiecte sunt în întârziere; există din păcate licitații la care, din păcate, nu se prezintă constructori, pentru că sunt puțini; prețurile la materiale de construcții și la combustibili au crescut foarte mult și atunci valoarea proiectelor trebuie să crească. Este nevoie de o resursă suplimentară, întrucât beneficiarii nu dispun de această resursă”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.

”Creșterea costurilor a crescut contribuția beneficiarilor publici în primul rând, care nu dispun de resurse”

”Avem proiecte care sunt într-o fază avansată de implementare. Creșterea  prețurilor la materialele de construcții și creșterea costurilor, în general, a crescut contribuția beneficiarilor publici în primul rând, dar și privați. Beneficiarii publici nu dispun de resurse ca să termine aceste proiecte și suntem în următoarea siutuație: dacă la nivel național nu este făcută o analiză foarte clară a acestor proiecte și nu se se găsește de sprijinire a acestor beneficiari, atunci putem ajunge în riscul de a returna toți banii pentru un proiect.

Și  să vă dau un exemplu, imaginați-vă ce înseamnă să spunem o simplă școală, care costă un milion de euro, o școală care cu un milion de euro  este refăcută, modernizată sau construită de la început. S-au cheltuit 800.000 euro și s-a ajuns la un anumit stadiu. Nu mai sunt cei 200.000 euro să terminăm școala. Dacă nu terminăm ăcoala, Comisia Europeană zice noi plătim proiecte finalizate și puse în operă, aăa că dați înapoi cei 800.000 euro. Deci, nici nu ne folosim de bunul respectiv și cheltuim și o sumă enormă”, a atras atenția directorul VASILE ASANDEI. 

”Cred că este bine să avem întotdeauna o revervă de bani, ca să completeze acolo unde beneficiarii nu fac față. Această gândire la nivel național este absolut necesară”, a susținut directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI, care a precizat, de asemenea, că toate aceste aspecte au fost puse pe hârtie și aduse la cunoștința factorilor de decizie de la nivel guvernamental.

O mare parte a celor 1062 de proiecte finanțate prin POR 2014 – 2020 au fost finalizate și sunt o mândrie inclusiv pentru ADR Nord Est

”La Mănăstirea Probota, de exemplu, să vadă să vadă cum arată un monument refăcut din banii noștri. Mănăstirea Frumoasa, Bârnova… Se va face și sper că se va finaliza și Cazinoul Băilor, de care tot am vorbit. Va avea loc o conferință pentru finalizarea Muzeului Braunstein, cel care pentru locuitorii municipiului Iași era o rană îm centrul orașului.

Era o ruină, care, iată, a fost reabilitată prin Programul Operațional Regional și arată foarte bine. De asemenea, au fost circa 600 de proiecte – cred ca 300 și ceva au fost în zona privată. Foarte multe microintreprinderi, IMM-uri, și-au achiziționat echipamente, utilaje, și-au dezvoltat producția, s-au digitalizat prin POR. Și acestea au funcționat cel mai repede. Vă invit pe pagina inforegionordest.ro, este acolo o hartă mare, cu toate proiectele finanțate de noi”, a spus directorul  ADR Nord EstVASILE ASANDEI. 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top