Connect with us

SPITALELE Iaşului, REABILITATE şi MODERNIZATE prin Programul Operaţional Regional

Actualitatea Europeană

SPITALELE Iaşului, REABILITATE şi MODERNIZATE prin Programul Operaţional Regional

Spitalele din Iaşi intervin, prin intermediul finanţărilor POR, mai ales în zona eficienţei energetice

In cadrul emisiunii Actualitatea Europeană, difuzată vineri, 27 august, de News Moldova, s-a discutat despre proiectele implementate în judeţul Iaşi prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, acesta fiind unul dintre programele prin care România accesează fondurile europene structurale şi de investiţii.

POR este implementat la nivelul regiunii Nord-Est de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR NE).De data aceasta, în prim-plan au fost proiectele de succes din sfera infrastructurii de sănătate şi sociale a judeţului Iaşi.

Invitaţii ediţiei au fost Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est, Cristian Zamă, Director al Direcţiei Organism Intermediar POR şi Ion Stefanovici, analist politic.

Creşterea speranţei într-o FAMILIE UNITĂ, prin înfiinţarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice

În primul rând, atrage atenţia înfiinţarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice în comuna Moşna, centrul fiind prevăzut şi cu o unitate de îngrijire la domiciliu.

Succesul acestui proiect a fost posibil datorită parteneriatului dintre comuna Moşna şi Fundaţia “Iosif”.

Valoarea proiectului a fost de 2.600.468,81 RON, din care suma de 2.548.459,43 RON a fost nerambursabilă, asigurată prin accesarea POR 2014-2020.

Activităţile oferite de către centru vizează prevenirea marginalizării sociale şi sprijinirea pentru integrarea sau, după caz, pentru reintegrarea socială, consilierea, informarea socială şi îndrumarea socio-administrativă, consilierea juridică şi psihologică pentru persoanele vârstnice, readaptarea capacităţilor fizice, recuperarea sau reabilitarea fizică prin kinetoterapie şi îndrumarea medicală pentru persoanele vârstnice.

Beneficiile activităţilor oferite de Centrul de zi al comunei ieşene Moşna

Dintre avantajele acestui program oferit de către Centrul de zi al Comunei Moşna, menţionăm următoarele:

  • Permite familiilor să rămână unite, prevenind ruptura şi permiţând persoanei în vârstă dependente să rămână la domiciliu şi să primească îngrijirea necesară;
  • Îngrijitorul la domiciliu oferă vârstnicului avantajele unei “vieţi de calitate, opuse celei din instituţii, ducând la rezultate pozitive şi încetinind ritmul de degradare psiho-somatică a persoanei în vârstă;
  • Reducerea numărului de zile de spitalizare a persoanelor vârstnice dependente;
  • Evitarea instituţionalizării în Centrele de Îngrijire şi Asistenţă a persoanelor vârstnice dependente, ceea ce duce la micşorarea costurilor plătite de comunitatea locală pentru întreţinerea lor în aceste instituţii;
  • Implicarea autorităţilor locale pentru creşterea calităţii vieţii vârstnicilor şi conştientizarea, din partea populaţiei din comunitatea locală, cu privire la importanţa evitării instituţionalizării persoanelor în vârstă dependente, prin îngrijirea la domiciliu.

Per ansamblu, persoanelor vârstnice li se oferă în respectivul centru de zi prilejul de a face mişcare şi activităţi fizice în sală şi în aer liber, activităţi artistice, jocuri, drumeţii şi excursii, activităţi de grup, cursuri (limbi străine, IT, pictură, felicitări, icoane pe sticlă) şi activităţi de voluntariat.

Cristian Zamă: Spitalul de Recuperare din Iaşipoate cea mai mare investiţie

Vasile Asandei – Directorul general al ADR Nord-Est

Trecând la infrastructura spitalicească, Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, a precizat că există unităţi sanitare în Iaşi care se refac prin Programul Operaţional Regional, mai ales în zona de eficienţă energetică.

Una dintre aceste unităţi sanitare este Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, lucrările de eficientizare energetică a clădirii incluzând  termoizolarea anvelopei clădirii şi repararea trotuarelor, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire şi sisteme de energie regenerabilă (geotermal şi aerotermal), îmbunătăţirea randamentului aferent instalaţiei de încălzire şi răcire, înlocuirea instalaţiei de distribuţie între punctul termic şi tronsonul B, a distribuţiei principale din subsol, a coloanelor, modernizarea sistemului de acţionare şi ghidaj ale lifturilor, rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, înlocuire corpuri de iluminat cu lămpi cu LED şi înlocuirea generatorului de abur şi izolarea conductelor cu vată minerala cu protecţie pentru tablă.

Valoarea acestui proiect depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 este de 18.973.744,24 RON (inclusiv TVA).

De altfel, despre acest proiect de anvergură, Cristian Zamă a precizat următoarele:

Spitalul de Recuperare este şi el finanţat.Tocmai au încheiat contractul de lucrări de câteva…de-o săptămână sau două (…) Poate cea mai mare investiţie…Una din axele care se finanţează se referă la eficienţa energetică şi foarte bine că se finanţează aşa ceva.Va fi un pilon important şi pentru perioada următoare.”

Cristian Zamă – “Cel mai mare proiect AL NOSTRU de eficienţă energetică e reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Sfânta Maria>>”

În acelaşi registru, merită menţionat şi proiectul Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf.Maria Iaşi, acesta fiind cel mai mare proiect din regiunea Moldovei, finanţat prin programul Operaţional Regional 2014-2020.

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 121.476.128,04 RON, contribuţia Consiliului Judeţean Iaşi fiind de 33.250.668,77 RON (în toate valorile specificate este inclus TVA-ul).

Proiectul a inclus executarea lucrărilor de refacere a structurii, izolarea termică a faţadei, înlocuirea tâmplăriei, izolarea termică a planşeului peste subsolul neîncălzit, realizarea sursei de răcire pentru saloane, săli de tratament, săli de operaţie şi cabinete medicale.De asemenea, erau prevăzute instalarea unui sistem de panouri solare, ca formă alternativă de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum, şi modernizarea instalaţiilor de iluminat.

Vulnerabilitatea echipamentelor electrice la incendii, tratată prin acest proiect de anvergură

Făcând trimitere la incendiul de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf.Maria” Iaşi din data de 22 iunie 2021, Cristian Zamă a evidenţiat lucrările executate la faţa locului, de natură să prevină astfel de incidente şi să le restrângă impactul, în cazul în care, totuşi, se produc:

Cristian Zama – Directorul Directiei Organism Intermediar POR din cadrul ADR Nord-Est

Cel mai mare proiect al nostru – ne place să spunem <<AL NOSTRU>> – de eficienţă energetică e reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Sfânta Maria>>.

Dacă ne-aducem aminte, chiar au existat nişte manifestaţii neplăcute în faţa spitalului, la care au participat pacienţi, medici, ş.a.m.d..E o intervenţie masivă la Spitalul <<Sfânta Maria>> (…) S-a refăcut…Practic, a rămas numai structura.

S-a investit foarte mult, a existat un mare sprijin din partea IGSU, a ISU (…)Şi aşa, ca o chestie inedită, în afară că a rămas doar structura iniţială – şi aceea a fost refăcută – , s-au schimbat cablaje electrice, climatizare, într-un mod spectaculos.Era aşa…noi nici nu ştiam că există nişte cabluri a căror protecţie la foc este deosebită.Iar dacă totuşi şi totuşi ia foc, acele noxe sunt mai puţin periculoase spre deloc pentru sănătatea oamenilor.”

Spaţiile Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T.Popa” Iaşi, modernizate cu fondurile accesate prin POR 2014-2020

În cele din urmă, în domeniul educaţional, cu pronunţate ramificaţii în sfera sanitară, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T.Popa” din judeţul Iaşi a beneficiat de recompartimentarea şi modernizarea spaţiilor de învăţământ, cu păstrarea funcţionalului existent.

Proiectul a avut o valoare de 5.521.399,45 EURO, din care suma de 5.448.520,21 EURO a fost nerambursabilă.

Astfel, în urma implementării proiectului, conform celor specificate pe platforma online a Asociaţiei Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG, “imobilul a devenit un spaţiu modern, dedicat activităţii didactice (disciplinelor preclinice) ale Facultăţii de Medicina Generală”.

Imobilul este dotat cu şase amfiteatre a câte 120 de locuri, fiind de aşa manieră amenajat încât, prin unirea a două amfiteatre, să se obţină unul cu 240 de locuri.

Citând informaţiile expuse pe site-ul ROREG, “în completarea bazei didactice, imobilul dispune şi de o Aulă moderna, cu 230 de locuri, unde vor avea loc conferinţe, congrese şi alte manifestări ale universităţii, precum şi o sală de documentare IT.

De asemenea, au fost amenajate şi dotate săli de lucrări, cabinete ale cadrelor didactice, iar la etajele doi şi trei va funcţiona Centrul de Abilităţi Fundamentale.”

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top