Connect with us

Te interesează o FINANȚARE prin Programul Operațional Regional 2021-2027? ADR NE informează!

Actualitatea Europeană

Te interesează o FINANȚARE prin Programul Operațional Regional 2021-2027? ADR NE informează!

Specialiștii ADR Nord Est lucrează intens la realizarea formei finale a Programul Operațional Regional 2021 – 2027, cel care va asigura finanțarea proiectelor viabile și relevante, propuse de la nivel local de către actorii publici sau privați, cu scopul dezvoltării și creșterii calității vieții în toate cele șase județe ale regiunii de Nord-Est, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Vaslui și Bacău.

Directorul ADR Nord Est, autoritatea de managemrnt al POR 2021 – 2027, într-un interviu acordat emisiunii ACTUALITATEA EUROPEANĂ, găzduită de NEWS MOLDOVA, a explicat în termeni clari și accesibili oricui, de ce pașii elaborării unui asemenea program sunt făcuți cu răbdare și cu maximă atenție chiar și pentru cele mai mici detalii de natură juridică sau economică.

” Poate că lumea spune, domnule, dar de când tot negociați programul acesta n-ați mai terminat? Dar nu e un lucru simplu”, a spus directorul VASILE ASANDEI, care a detaliat o serie de aspecte care îi preocupă pe potențialii beneficiari ai finanțîrilor prin POR 2021 – 2027, din domeniul public sau privat. În cadrul aceluiași interviu, directorul general al ADR Nord Est a oferit argumentele care arată cât de importantă este menținerea regiunilor în privința implementârii eficiente a POR 2021 – 2027.  ”Nu putem lua 8 programe operațional regionale, scrise, detaliate, adaptate condițiilor, și să le punem într-un coș, ca să facem din toate 8, unul. Ar însemna un volum imens de documente”, a fost de părere directorul general, VASILE ASANDEI.           

Directorul ASANDEI: ”Poate că lumea spune, domnule, dar de când tot negociați programul acesta n-ați mai terminat?”

Mecanismele europene funcționează și ele se și adaptează nevoilor. Noi continuăm să lucrăm cu Comisia. Zilele trecute am primit un set de comentarii la Programul Operațional Regional pe care noi tot îl negociem cu Comisia și cred că este cel mai important sau ultimul set de asemenea comentarii, pentru că urmează varianta formală de program, pe care o s-o includem în sistemul informatic al Comisiei, în scopul aprobării. Poate că lumea spune, domnule, dar de când tot negociați programul acesta n-ați mai terminat? Dar a scrie un program, respectand, pe de o parte, nevoile regiunii, și pe de o parte, reglementările europene,  nu e un lucru simplu. Am avut întâlniri fizice cu reprezentanții Comisie Europene, la București, deci, procesul merge foarte bine. Așadar, mecanismele europene continuă și funcționează”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.    

Trebuie să spun un lucru și s-a văzut în presă că au mai apărut discuții dacă aceste programe rămân regionale, dacă nu. Chiar am avut mai multe întâlniri la nivel central pe această temă. Și trebuie să fim realiști și sinceri, să discutăm lucrurile așa cum sunt. Deci, noi în acest moment avem o lege, avem niște programe foarte avansate, scrise, negociate cu comisia. Totuși, s-a spus această problemă de unii reprezentanți ai Guvernului, că sunt niște aspecte de natură juridică, care n-au fost rezolvate și care ar putea crea probleme în implementarea aceastei descentraliări.

Aceste lucruri au fost discutate și s-a luat încă o dată, dacă mai era nevoie, decizia, că mergem mai departe cu această descentralizare. Acum, sigur că nu e un lucru simplu, să schimbi un întreg sistem, dar suntem atât de avansați cu procesul, încât a ne întoarce ar reprezenta un risc major. Nu putem lua 8 programe operațional regionale, scrise, detaliate, adaptate condițiilor, și să le punem într-un coș, ca să facem din toate 8, unul”, a explicat directorul general, VASILE ASANDEI. 

”Durează doi ani până când cineva știe dacă poate implementa sau nu un proiect și e indamisibil așa ceva. Și nu durează doi ani, că am sta noi prin birouri și am fi indolenți și nu am acționa”

Jurnalistul CEZAR FILIP, gazda emisiunii ACTUALITATEA EUROPEAZĂ difuzată de NEWS MOLDOVA a completat ideea cu aceea că, în toate discuțiile acestea, primarii, ca reprezentanți ai comunităților locale, beneficiare în mod direct ale acestor finanțări, au pledat pentru rămânerea implementării programelor la nivel regional. În continuarea aceleiași idei, directorul VASILE ASANDEI a explicat pe înțeles de ce soluția centralizării muncii pentru toate proiectele din țară ar fi complet neproductivă.  

”Sigur, pentru că vedeți ce efort imens. Numai aici, la ADR Nord Est avem circa 3000 de proiecte care ar trebui evaluate, avem câteva mii de cereri de finațare, de rambursare, de plată, acte adiționale, un volum imens de documente. Înmulțiți asta cu 8 și imaginați-vă ce efort trebuie făcut de la nivel central ca să gestionezi toate aceste documente. Deci, de fapt, sistemul centralizat în mod real nu prea mai poate să facă față. Din momentul în care un document stă câteodată și cîteva luni bune până ajunge să fie semnat sau avizat de cineva din Minister. Deci, nu e o chestiune că ar vrea cineva să schimbe așa, de dragul schimbării”, a argumentat directorul general al ADR Nprd Est, VASILE ASANDEI.

”Timpul este extrem de important. Când un privat, dar și un public depune un proiect și durează doi ani până când știe dacă îl poate implementa sau nu, păi este indamisibil așa ceva. Și nu durează doi ani, că am sta noi prin birouri și am fi indolenți și nu am acționa, muncim de nu mai putem. Dar ca să prelucrezi un singur document, presupune măcar două ore, ca să te uiți cu atenție, să dai o viză, să spui dacă cheltuiala aceasta de un milion e corectă sau nu. Trebuie să analizezi documente. Și imaginați-vă că sunt mii de asemenea documente  de analizat. ori atunci când munca aceasta se dublează, o facem noi o dată și o mai face o dată Ministerul, este un nonsens”, este de părere directorul VASILE ASANDEI, reprezentantul ADR Nord Est.  

Două componente, care trebuie extrem de atent clarificate: discutarea programului cu beneficiarii, iar pe de altă parte, punerea la punct a sistemului de control și management

”Avem multe lucruri de făcut, pe de o parte programul în sine, trebuie să îl gândim și să-l adaptăm, să-l discutăm cu beneficiarii noștri, pe de altă parte e acest sistem de management și control, care trebuie regândit în sensul simplificării, cu respectării noilor reglementări, căci sunt alte regulamente, alte legi, care sunt în vigoare. Și tot acest proces va trebui auditat de către autoritatea de audit, pentru că există acest mod de a confirma că el funcționează bine. deci, efortul nostru este foarte mare. Fiecare pas de acolo – cum depui proiectul, cum scrii ghidul, cum faci schema de ajutor de stat, trebuie să intre într-o procedură și trebuie acceptat de autoritate”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.  


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Actualitatea Europeană

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top