fbpx
Connect with us

Vasile ASANDEI, ADR Nord-Est: ”EUROPA a dat dovadă de un grad de SOLIDARITATE, care nu credeam că MAI este POSIBILĂ ”

Actualitatea Europeană

Vasile ASANDEI, ADR Nord-Est: ”EUROPA a dat dovadă de un grad de SOLIDARITATE, care nu credeam că MAI este POSIBILĂ ”


Dincolo de provocările, fricile și chiar deruta pe care o aduce un asemenea conflict militar, precum cel petrecut la hotarul țării, între Rusia și Ucraina, războiul vine și cu câteva lecții, care, dacă vor fi bine învățate, ar avea puterea de a transforma dificultățile în oportunități.

Declarația aparține directorului ADR Nord Est, VASILE ASANDEI, cel care conduce instituția pe care s-au bazat cele mai importante proiecte de dezvoltare ale regiunii Moldova, finanțate din fonduri europene.

Regândirea strategiei în privința resurselor, regândirea modelelor de economie și de afaceri, dar și, foarte important, accentul repus într-o manieră și mai clară pe lucrurile făcute riguros, calitativ și durabil – acestea sunt aspecte prioritare, care au nevoie să fie văzute dincolo de panica provocată inevitabil de un război care, iată, a luat o lume întreagă prin surprindere. Invitat în emisiunea Actualitatea Europeană de la NEWS MOLDOVA, unde gazda emisiunii a fost jurnalistul CEZAR FILIP, directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI, a conturat într-un mod extrem de util unghiul din care românii ar trebui să privească acest război, pentru a învăța din el lecții de mare folos în viitor.

”Cred că situația de acum demonstrează cu vârf și îndesat cât de important este să construim temeinic sistemele de lucru, relațiile, proiectele”

”Pe finalul pandemiei de Covid 19 a venit această situație neașteptată și foarte dificilă legată de război.  Vorbind cu colegii mei și cu cei din jur, am convenit cu toții că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne păstrăm calmul, luciditatea, normalitatea în acțiune și în reacție, în felul acesta având o șansă să trecem cu bine peste situațiile dificile. Sigur, situația noastră nu este atât de dificilă precum a vecinilor noștri din Ucraina. Și vedem ce se întâmplă în aceste zile.

Eu mă bucur să văd că noi, românii, am dat dovadă de multă empatie și înțelegere, pur și simplu, ne-am deschis sufletele și brațele, primind acești oameni cu tot ceea ce am putut noi. Pentru mine este un semn de normalitate și cred că asta este o parte din temelia pe catre o putem construi în continuare. Cred că situația de acum demonstrează cu vârf și îndesat cât de important este să construim temeinic sistemele de lucru, relațiile, proiectele, etc, ca să fim rezilienți, să putem trece cu bine prin situații de criză”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI. 

”Țările civilizate au dat dovadă de o solidaritate pe care nu o credeam posibilă înainte”

”Lumea, în general, țările civilizate, au dat dovadă de o solidaritate pe care nu o credeam posibilă înainte. Am văzut un reprezentant al SUA care a spus că domnul Putin a reușit un lucru pe care  nimeni altcineva nu l-ar fi putut face și anume să consolideze această relație între țările civilizate. Cred că acesta va fi iarăși un lucru extrem important și va avea impact major asupra politicii viitoare”, a mai spus directorul general, VASILE ASANDEI. 

”Dacă avem înțelepciunea să analizăm criza ca pe o oportunitate de dezvoltare, atunci ne uităm cu atenție ce lecții ne dă”

”Până acum am vorbit foarte mult despre problemele de climă, de exemplu. Uniunea Europeană a devenit lider mondial în a schimba modelul de economie, în sensul de a proteja natura. Iată că dintr-o dată, această criză face să pornească din nou minele de cărbuni și să folosim combustibilul fosil, pentru că trebuie să trecem acest moment, dar eu consider că asta ca un recul, care pînă la urmă ar trebui să aibă și el un efect bun. Sigur, trebuie să trecem iarna asta și să apelăm la toate resursele pe care le avem, dar cu atât mai mult ar trebui să investim în anii următori în aceste resurse regenerabile de energie, care pe lângă că protejează mediul – dar să spunem că acesta ar fi un pic un moft, deși nu este, dar ne pot asigura un grad mare de independență energetică.

Deci, iată că dacă avem înțelepciunea să analizăm criza ca pe o oportunitate de dezvoltare, atunci ne uităm cu atenție ce lecții ne dă. Ne regândim la resurse, le folosim mai eficient. Ne regândim la modelele de economie și de afaceri, de  și vedem ce lecții ne dă! Și trebuie să ne mai gândim și la altceva: când noi punem în programele noastre și în proiecte tot felul de reguli, se întâmplă în diverse momente și cu diverși actori, care zic, ”domnule, de ce tot puneți acolo, condiții de a fi bine gîndit, funcțional, că noi avem nevoie să construim școala, nu ne mai puneți tot felul de condiții”.

Păi, iată exact aceste momente ne demonstrează că un lucru care nu e făcut bine de la început, mai degrabă îți crează o problemă, decât îți rezolvă una. Imaginați-vă că acum toate adăposturile subterane ar fi în regulă, curate, bune de folosit. Sau  hai să ne gândim la vecinii noștri din Ucraina, care chiar au fost într-o situația de acest gen și într-o bună zi, au trebuie să se coboare la subsol, să se adăpostească de bombe. Păi, dacă acolo e un dezastru total și nu poate intra nici măcar un picior de om, ce facem?! Deci, iată cît de important este să tratăm cu responsabilitate și cu atenție fiecare lucru”, a spus domnul VASILE ASANDEI; directorul general al ADR Nord Est.         

Agricultura, marele atuu al României, la acest moment

Jurnalistul CEZAR FILIP a adus în discuție un alt aspect foarte important din această categorie a lucrurilor care, dacă erau bine puse la punct, într-un asemenea moment de criză, ar fi adus României multe oportunități. Este vorba despre infrastructura agriculturii românești, spre care s-au întors toate privile, în momentul în care Ucraina și Rusia, țări puternice pe piața produselor agricole, se află, iată, într-un conflict militar de amploare.

”Cât de bine ar fi fost să acordăm atenție cuvenită agriculturii, cât de bine ar fi fost să fim pregătiți și cu sisteme de irigații și cu sisteme antigrindină, care să fie funcționale și sî punem acum să suplinim o parte din lipsa care va apărea pe piață odată cu atacarea Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători în anumite domenii”, a punctat jurnalistul CEZAR FILIP. 

”Bineînțeles că fie și faptul că am fi putut folosi acest moment, de vreme ce noi suntem un mare producător de produse agricole, să intrăm cu o cotă mai mare pe piață, nu neaparat pentru a face comerț, cu pentru a suplini lipsa din altă direcție. Deci, iată, încă o dată și mulțumesc că ați subliniat acest aspect, cât de important este să fii pregătit în orice moment să faci lucrurile de calitate, că nu șii ce aduce ziua de mâine”, a conchis directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.                 

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top