Connect with us

Viitorul TURISMULUI în MOLDOVA și BUCOVINA! Între viziune si eforturi concrete

Actualitatea Europeană

Viitorul TURISMULUI în MOLDOVA și BUCOVINA! Între viziune si eforturi concrete

Gala anuală a TURISMULUI, organizată de ADR Nord-Est, eveniment esențial  în promovarea bogatiei culturale si turistice din zona Moldovei!

 

În aceste zile, la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Est sunt în plină desfășurare pregătirile pentru realizarea celui mai important eveniment anual dedicat Turismul din regiunea Moldovei, Gala “Descoperă Nord-Est”. Aflată la cea de-a VI-a ediție, Gala Turismului “Descoperă Nord-Est” se va desfășura în acest an în format online, în perioada 8 – 9 decembrie.

În emisiune “Actualitatea Europeană”, găzduită de News Moldova, Ion Stefanovici, redactorul-șef News Moldova, i-a avut invitați pe:

  • directorul general ADR Nord-Est, domnul Vasile Asandei și pe
  • doamna Roxana Șlemco, directorul Centrului Regional de Studii Nord-Est.

În debutul discuțiile, axate pe necesitatea și oportunitatea unui asemenea eveniment care să adune la aceeași masă actorii principali din domeniul Turismului regional, a fost prezentat și un film de aproximativ 12 minute, prin care ADR Nord Est a reușit să prezinte sub titlul “Fascinantă lume rurală a Moldovei”, esența  patrimoniului cultural și turistic al zonei de Nord-Est a României.

 

Directorul Centrului Regional de Studii Nord-Est, doamna Roxana Șlemco, a oferit câteva repere esențiale, pe care a fost structurată Gala “Descoperă Nord-Est”

De această dată evenimentul “Descoperă Nord-Est” se va desfășura online, va conține o serie de mini-evenimente, ca să le zicem așa, și vor avea ca linie principală pe de o parte analiza situației curente a turismului din regiunea noastră.

Vom încerca să identificăm soluții adecvate pentru relansarea turismului de Incoming, dar și pentru consolidarea turismului regional din Nord-Est și vom prezenta tendințe din industria turismului în perioada următoare. Pe dată de 8 decembrie vom avea o conferință intitulată “Turismul viitorului”, în care vom prezenta concepte de destinație sigură, vom prezenta modele de business în acest domeniu, al turismului sustenabil.

Vom vorbi despre exemple de succes în promovarea și dezvoltare rutelor turistice în România și în Republica Moldova. Vom avea invitați de la nivel național, un reprezentant al asociațiilor patronale – și vorbim despre președintele asciației agențiilor de Incoming din România și, de asemenea, vom avea invitat un specialist în turism, consultant în acest domeniu, domnul Traian Bădulescu, care ne va prezenta, pe de o parte situația actuală a turismului la nivel național, dar, pe de altă parte, va prezenta și va discuta o parte din măsurile de relansare luate la nivel guvernamental, pentru acest sector”.

 

 “Turismul cultural circular în Regiunea Nord-Est”, pe ruta transfrontalieră cu Republica Moldova

Doamna director CRS Nord-Est, Roxana Șlemco, a vorbit și despre un alt moment important al Galei “Descoperă Nod-Est” din acest an și anume “Turismul cultural circular în Regiunea Nord-Est”.

“Un eveniment dedicat unei activități de cercetare, pe care noi am inițiat-o anul acesta în cadrul unui proiect, “Orizont”. Este vorba despre cercetarea aspector de economie circulară, a aspectelor inovative, pe care le include, le integrează ruta cultural-turistică transfrontalieră “Voievodul Ștefan cel mare și Sfânt” din România și Republica Moldova.

 

 Vasile Asandei, directorul general ADR Nord-Est: “nu este suficiet să avem monumentele refăcute, trebuie să promovăm

Gazda emisiunii “Actualitatea Europeană”, redactorul-șef News Moldova, Ion Stefanovici, a punctat faptul că, în prezent, gradul de înnoptare în Bucovina este de două nopți și ceva, întrebându-l pe directorul general ADR Nord-Est, Vasile Asandei, dacă prin asemenea evenimente, fără îndoială necesare și oportune, s-ar putea reuși creșterea perioadei de înnoptare.

 

“Vom reuși, acesta este și obiectivul nostru. Și aș vrea să spun că noi ne-am uită, pe de o parte, la potențialul tursitic al regiunii, și că de fiecare dată am încercat să ne asumăm un rol în dezvoltarea lui. Pe de altă parte, ne-am uitat la problemele care împiedică să crească numărul acesta de înnoptări.

Încă este o tendința bună, dar am avut ani în urmă, când timpul era de 1,5, maxim două nopți, în medie, pentru un turist. Și uitându-ne la cele două aspecte, ce am constatat: pe de o parte, avem obiective turistice care au avut nevoie de investiții “hard”, spre exemplu Mănăstirea Răchitoasa, care este foarte frumoasă acum, a beneficiat de o investiție de 5 milioane de euro din Programul Operațional Regional și a fost refăcută aproape complet.

De asemenea, Muzeul construit sub Catedrala Mitropolitană din Iași, iarăși o realizare deosebită punerea în valoare a acestui monument. Deci, pe de o parte ne-am ocupat să investim în refacerea acestor monumente. Multe dintre ele, dacă nu ar fi beneficiat de investițiile din programul nostru, unele dintre ele riscau chiar să dispară.

Pe de altă parte, nu este suficient să avem monumentele refăcute, unele absolut excepționale. Dau un exemplu, a fost refăcută Mănăstirea Probota și a fost încheiat proiectul de refacere. Să mergeți acolo să vedeți ce minunăție a ieșit și ce loc grozav de vizitat este.

Deci, am zis că nu este suficiet să avem monumentele refăcute, trebuie să promovăm, trebuie să vedem care sunt acele probleme ale turismului, care încă nu sunt rezolvate. Și atunci, am constituit această comunitate – o mică echipa din cadrul Agenției, care se ocupă de turism.

Iată, facem  Gala de 6 ani, Gala Turismului, și, credeți-mă că înainte de pandemie se adunau 200 – 250 de oameni, din toate zonele din Turismul din regiune”, a precizat directorul general ADR Nord Est, domnul Vasile Asandei.

 

 “Nu există o altă structura regională care să se ocupe de Turism”

 Am constată că nu există o altă structura regională care să se ocupe de Turism. Există actori interesați, sigur Consiliile Județene, primăriile, fiecare în aria lui de interes a făcut diverse acțiuni, dar la nivel regional nu există o structura care să facă ceva pentru regiune.

Ne-am propus, spre exemplu, că la un moment dat să construim o poartă unică, online, de intrare în regiune și am construit acea platforma “Descoperă Nord-Est”. Și Gala se cheamă “Descoperă Nord-Est”.

Am spus că, pentru a crește gradul de înnoptare, un turist care vrea să ajungă la Voroneț, spre exemplu, trebuie să aibă la îndemână informații și despre alte locuri pe care le poate vizita, alte evenimente la care poate participa, festivaluri, etc.

Dacă te duci țintit, cauți Voroneț, s-ar putea să nu știi că alături poți să vezi niște lucruri absolut excepționale și le ratezi. Cam această este preocuparea noastră și eu sunt convins, că având în vedere și interesul actorilor publici pentru asta, cred că în următorii 10 ani, timpul de ședere în regiune se va dubla”, a explicat directorul Vasile Asandei.

Un sucevean, ministrul Antreprenoriatului si Turismului!

Ion Stefanovici, redactor-șef News Moldova, a adus în discuție și faptul că, în prezent, în actuală  formulă guvernamentală, un sucevean, bucovinean de obârșie, Daniel Constantin Cadariu, ocupă funcția de Ministru al Antreprenoriatului și Turismului.

“Sigur, am văzut că domnul Cadariu este ministru pentru Antreprenoriat și IMM-uri. Sper că voi avea ocazia într-un timp scurt să vorbesc cu dumnealui, pentru că o să-i propun să dezvoltăm mai multe lucruri – promovarea Turismului este doar unul dintre ele – și sunt convins că vom găși acolo un teren fertil acolo pentru a promova și antreprenoriatul, și Turismul”, a precizat directorul ADR Nord-Est, domnul Vasile Asandei.      

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Actualitatea Europeană

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top