Connect with us

Adrian CIOBANU, primarul comunei CORDUN, Neamţ: „95% din comuna Cordun are acoperire la reţeaua de GAZE NATURALE”

Adrian CIOBANU, primarul comunei CORDUN, Neamţ: „95% din comuna Cordun are acoperire la reţeaua de GAZE NATURALE” - News Moldova

Agenda Primarului

Adrian CIOBANU, primarul comunei CORDUN, Neamţ: „95% din comuna Cordun are acoperire la reţeaua de GAZE NATURALE”

Infrastructura rutieră şi extinderea reţelelor de utilităţi – priorităţile administraţiei locale

Invitat în cadrul emisiunii Agenda Primarului, difuzată de News Moldova, Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun, Neamţ, a oferit detalii despre proiectele concepute şi puse în practică de către administraţia publică locală, printre priorităţile edilului regăsindu-se modernizarea infrastructurii rutiere, respectiv extinderea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare şi gaz metan.

Realizările mandatului anterior, puncte de reper pentru mandatul 2020-2024

Primarul, aflat la al doilea mandat, a făcut unele precizări despre proiectele desfăşurate în timpul primului mandat, acesta acoperind comuna cu utilităţi¸în speţă, alimentare cu apă şi canalizare,  în perioada 2016-2020, în proporţie de 70%.

În timpul primului mandat, s-au amenajat 47 km de canalizare iar reţeaua de alimentare cu apă a fost extinsă cu 23 km.De asemenea, până la 75 – 80% din reţeaua de infrastructură rutieră a fost modernizată, 31 km de drumuri beneficiind de lucrări de întreţinere.

News Moldova îți recomandă și ...   O femeie din Neamț a născut la domiciliu un copil fără semne vitale. Poliția a deschis dosar penal

Actualmente, s-a luat în administrare tronsonul de drum judeţean DJ 207B Roman-Paşcani, care trece prin mijlocul comunei.Astfel, administraţia locală doreşte creşterea capacităţii de autogestiune a comunei.

Obiectivele noului mandat

Finalizarea proiectelor iniţiate în timpul primului mandat constituie unui dintre obiectivele edilului comunei Cordun, celelălt obiectiv în materie de infrastructură rutieră constând în modernizarea drumurilor, dat fiind faptul că unitatea administrativ-teritorială aflată în gestiunea sa este într-o continua dezvoltare imobiliară, construindu-se cartiere noi.

În acord cu această dezvoltare imobiliară a comunei, primarul Adrian Ciobanu şi-a conturat şi obiectivul extinderii reţelei de utilităţi, precizând că este ambiţios şi optimist în privinţa acoperirii integrale a comunei cu reţeaua de gaz metan, având în vedere că, actualmente, 95% dintre gospodăriile comunei au branşamente la gaz.

Această extindere a reţelei de gaz este cu atât mai demnă de luat în seamă, cu cât încă din anii 2000, când s-au făcut eforturi pentru racordarea comunei la reţeaua de gaz de către fosta administraţie, s-a înfiinţat propriul operator local, şi anume, o societate de gaz, în cadrul căreia Consiliul Local al Comunei Cordun deţine 29% din acţiuni.Actualmente, din ce în ce mai mulţi locuitori se racordează la reţeaua de gaz, împinşi fiind de costurile ridicate ale materialului lemnos.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul primarului comunei DRAGOMIREȘTI, județul Neamț, Ion IONIȚĂ, transmis cu ocazia Sărbătorilor Pascale

PNRR – “şansa multor primari de a-şi finaliza obiectivele de infrastructură

Proiectul său de administrare a comunităţii Cordun este unul ambiţios, însumând 30 de proiecte aflate în lucru, pentru care a început pregătirea studiilor de fezabilitate şi a avizelor, astfel încât documentatiile să se afle într-o stare destul de avansată în momentul depunerii acestora înspre accesarea fondurilor.

De altfel, edilul comunei nemţene îşi pune speranţe în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), susţinând că este un program binevenit, care oferă şansa multor primari de a-şi finaliza obiectivele de infrastructură.

Exemplificând, în mod aplicat, la nivelul comunei Cordun, fondurile accesate prin PNRR, în mod specific, prin Axa de Mediu, ar servi înfiinţării şi extinderii reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare.

News Moldova îți recomandă și ...   15 persoane, reținute de DIICOT Neamț într-un dosar de trafic de droguri

Fondurile NERAMBURSABILE – binevenite în misiunea de îndeplinire a obiectivelor de investiţii

Sursele de finanţare a proiectelor constau în bugetul local gestionat cu maximă seriozitate, fondurile guvernamentale nerambursabile – momentan bucurându-se de obţinerea a două finanţări -, respectiv fondurile europene nerambursabile, şi din rândul acestora, obţinând finanţare pentru două proiecte.

Cu privire la fondurile nerambursabile, primarul Adrian Ciobanu a declarat următoarele:

Adrian CIOBANU, primarul comunei CORDUN, Neamţ: „95% din comuna Cordun are acoperire la reţeaua de GAZE NATURALE” - News MoldovaNu cred că există vreun buget la nivel naţional, la o unitate administrativ-teritorială, care să poată să acopere cheltuielile cu modernizarea şi, efectiv, cu înfiinţarea obiectivelor de infrastructură (…) Sunt foarte costisitoare (…)

Toate localităţile, din punctul meu de vedere, au nevoie de aceste finanţări nerambursabile – europene sau guvernamentale – pentru înfiinţarea sau modernizarea acestor obiective de investiţii.”

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top