Connect with us

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI”

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI” - News Moldova

Bacau

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI”

Situat pe malul râului Trotuș, în zona Subcarpaților Moldovei, acolo unde natura a pus cu generozitate bogații care dau locului un potențial turistic cu totul deosebit, orașul TÂRGU OCNA încă lupta pentru a ajunge la nivelul economic la care merită o asemenea așezare.

La NEWS MOLDOVA, în emisiunea AGENDA PRIMARULUI, jurnalistul CEZAR FILIP l-a avut ca invitat pe primarul orașului TÂRGU OCNA, domnul CRISTIAN CIUBOTARU, iar discuția a scos la iveală aspecte foarte interesante din viața comunității. De pildă, primarul CIUBOTARU a dezvăluit faptul că, în ciuda pandemia, sectorul HORECA a început să se dezvolte, iar investitorii au înțeles potențialul turistic oferit de această zona. De asemenea, edilul de la Târgu Ocna a susținut ideea SOLIDARIZARII unităților administrativ-teritoriale din zona, pentru a putea spori împreună atractivitatea turistică a locurilor. A dat exemplul orașului Slănic Moldova, cu care TÂRGU OCNA nu este în concurență, ci, din contra, trebuie să găsească soluții pentru a oferi turiștilor în comună, servicii complementare.

Partea dificilă însă este tot cea legată de instrastructură, primarul CRISTIAN CIOBOTARU mărturisind faptul că orașul are 65 de kilometric de drumuri, însă o mare parte dintre ele nu sunt asfaltate. Proiectele cu finanțări prin PNDL-uri sau fonduri europene sunt foarte bune, spune primarul CIUBOTARU, însă ele nu întotdeauna acoperă nevoile complexe ale unei comunități. “Schimbăm becurile printr-un proeict pe Mediu, că să reglăm consumul, însă le punem tot pe stâlpii vechi sau amplasați incorect”, a fost exemplul sugestiv pe care primarul de la TÂRGU OCNA l-a oferit.               

“Eu cred că o gândire sănătoasă ar fi să ne bazăm pe resurse. Și pe ceea ce ne oferă micro-regiunea. Nu neapărat ducând-o până la nivel de județ. Noi suntem aici pe valea Trotușului. Suntem aici două localități, stațiuni turistice, Târgu Ocna și Slănic Moldova. Nu putem să ne dezvoltăm din punct de vedere turistic separat. Pentru că turiștii care vin la Târgu Ocna trebuie să viziteze și Slanicul. Cei care vin la Slănic, trec prin Târgu Ocna, se opresc la Slănic, fac terapiile de acolo, dar partea de timp liber trebuie să vină să o petreacă în Târgu Ocna. Și între cele două stațiuni turistice nu există concurență, pentru că tipul de terapii pe care le facem noi aici sunt complementare cu cele de la Slănic. La Slănic se bazează pe apele minerale și pe factorii de mediu, la Târgu Ocna ne bazăm pe apele minerale, pe salina și, la fel, pe factorii de mediu. Și pe celelalte obiective turistice, bisericile, mănăstirile, zona istorică, zona încărcată de eroism. Și atunci turistul când alege să petreacă un weekend în zona noastră, să aibă cu cum își umple timpul și la Slănic, și la Târgu Ocna, la Dărmănesti și în celelalte localități care oferă fie tradiții, fie artă, fie cultură, fie istorie”, a spus primarul CRISTIAN CIUBOTARU.

News Moldova îți recomandă și ...   Umbrarescu a început lucrările la Autostrada A7 Bacău-Focșani

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI” - News Moldova

„Industria HORECA din Târgu Ocna este într-o perioada când se dezvoltă”

Întrebat de jurnalistul CEZAR FILIP despre impactul vremurile pandemice în orașul pe care îl gospodărește, primarul CRISTIAN CIUBOTARU a oferit un răspuns surprinzător, vorbind despre redescoperirea României, ca efect al restricțiilor din ultimii 2 ani.

“Pandemia asta,  dincolo de tot ceea ce a provocat, de toată trauma, și toată emoția, și toate relele, eu cred că a provocat un culoar, acela de a redescoperi România. Turiștii fiind blocați sau mai temători de a pleca, de evita acele cozi, aglomerații, au ales să redescopere România. Și va spun asta pentru că industria HORECA din Târgu Ocna este într-o perioada când se dezvoltă. În fiecare an mai apare câte o investiție în zona aceasta și vechile structuri turistice s-au modernizat, au apărut două centre SPA wellness, au apărut pensiuni, acum sunt în construcție încă două, un motel și o pensiune, în două locații diferite, iar în vremurile acestea complicate niciun investitor nu își plasează capitalul în zone unde nu e convins că este potențial. Și faptul că au ales să dezvolte la Târgu Ocna, lucrul acesta spune foarte mult”, a spus primarul CIUBOTARU.         

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI” - News Moldova

 Pentru toate obiectivele pe care primarul CRISTIAN CIUBOTARU și le-a spus în plan, trebuie bani, motiv pentru care, alături de întregul aparat al Primăriei locale, executivul a depus, cu speranțe mari, proiecte la  aproape toate sursele de finanțare.

“Localitatea noastră, o localitate cu 14 mii de locuitori, situate pe valea Muntelui, la început de valea Trotușului, o localitate cu statut de stațiune turistică de interes național și balneoclimaterică. Suntem și oraș, cu multe provocări, cu multe așteptări, cu oameni minunați, oameni care doresc să pună umărul și comunitatea noastră să devină mai frumoasă, mai prosperă. Și trebuie să găsim soluții, să ne adaptăm. Bugetul din taxe și impozite ne asigura funcționarea și ne rămân cam 15 spre 20% bani pentru dezvoltare. Din aceste sume fie asigurăm derularea unui proiect integral, dar sunt proiecte mai mici, fie asigurăm partea de cofinanțare, la proiectele de infrastructură, școlară, rutieră sau pe zona socială ori culturală”, a spus primarul CRISTIAN CIUBOTARU.

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI” - News Moldova

Scopul proiectelor care oferă finanțare este foarte bun, dar nevoile comunităților sunt complexe!

“Eu nu știu ce se întâmplă în alte localități, dar orașul Târgu Ocna, am încercat și eu și administrațiile precedente, cu întreg aparatul executiv, să aplicăm pe toate liniile de finanțare, fie c-au fost guvernamentale, precum PNDL, “Anghel Saligny”, pe care, de exemplu, am depus proiectul de infrastructură, cu 24 de străzi. Acum cu acest proiect suntem în parametri, va intră în evaluare. Am depus, de asemenea, pe fondul de Mediu, schimbarea de iluminat public, prima etapă am fost eligibili și am câștigat proiectul. Acum suntem în licitație pentru execuție, proiectarea fiind deja făcută. Vom înlocui 700 de lămpi de iluminat.

S-a deschis și a două sesiune, am depus, chiar azi a fost proiectantul aici, și am depus pentru următoarele 800 de becuri și astfel, practic, vom finaliza întregul sistem. Dar vedeți și aceste proiecte… Scopul lor este foarte bun, dar nevoile sunt complexe. Fondul de Mediu vine și schimbă sistemul de iluminat, corpul de iluminat, pentru a eficientiza consumul, dar mai sunt anumite probleme.

De exemplu, rețelele! Unele dintre ele se suprapun cu cele ale operatorilor național de transport energie, au o uzură. Dincolo de rețele ai sistemul de stâlpi cu toate probleme lui, cu stâlpi de toate modelele, uneori amplasați incorect, cu o vechime mai mică sau mai mare. Ei, lucrurile acestea nu sunt finanțate, sunt în zona neeligibilitatii. Și-atunci când faci un proiect, chiar dacă tu primești sursă de finanțare, trebuie să vii și tu cu partea de a rezolva celelalte probleme. Pentru că degeaba ai schimbat lămpile, dacă tu acolo ai fluctuații de tensiune, ai cabluri care sunt întrerupte și uzate și permanent îți ceeaza discomfort și nefunctionalitate.

Și atunci noi ne propunem să ducem proiectul până la capăt. Dacă facem pe partea de iluminat, dacă faci pe partea de infrastructură, atunci să rezolvi, de exemplu, și problema cu marcajul, să rezolvi și problema semaforizarii sau, știu eu, tot ce înseamnă semnalizare rutieră. Să rezolvi și problema cu iluminatul public, să rezolvi și problema de supraveghere video, pentru că este nevoied e aceste proiecte integrate”, spune primarul de la TÂRGU OCNA.  

News Moldova îți recomandă și ...   Pârtia Nemira din Slănic Moldova și-a deschis porțile pentru pasionații sporturilor de iarnă

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI” - News Moldova

 În orașul vizitat de mii de turiști, drumurile au fost o provocare și în 2021

Primar CRISTIAN CIUBOTARU, aflat la primul mandat, vrea să rezolve problema drumurile și, în momentul de față, sunt în diferite stadii proiectele care vor aduce asfaltul pe mai multe străzi ale orașului.

Târgu Ocna a traversat și traversează permanent mari provocări, pentru că suntem o localitate cu aproximativ 65 km drumuri, cu mare parte din ele neasfaltate, pentru că așa au fost timpurile, dar ne preocupăm că an de an să mai apară proiecte noi. Administrația precedentă a derulat prin fonduri guvernamentale un program, prin PNDL și s-au asfaltat vreo 4 kilometri de drumuri și în zona centrală și în zona cartierelor.

Eu am preluat mandatul și duc mai departe aceste proiecte și acum avem în implementare un proiect cu finanțare europeană de aproximativ 5 milioane de euro, cu o componentă de infrastructură rutieră, iarăși aproximativ 4 kilometri de drumuri. De asemenea printr-un parteneriat cu Consiliul Județean, care a înțeles necesitatea noastră și CL Târgul Ocna și CJ Bacău, prin persoană domnului președinte, s-a făcut o asociere și, la fel, patru drumuri din Târgu Ocna vor fi asfaltate. Deja noi am început, partea de documentație, iar Consiliu Județean va alocă 90 sau 95% din valoare, noi punanad 10 sau 15%.

 Anul acesta noi am făcut partea de documentație, am transmis documentele, s-au aprobat în Consiliul Județean indicatorii tehnicol economici și urmează acum perioada de scoatere la licitație, proiectare și execuție. Trei străzi sunt, practic, o continuare și va reprezenta o cale de acces în zona de est a orașului, va face legătură cu drumul național și un drum județean, care leagă câteva localități limitrofe. Și acolo vor fi 1,3 km. Și, de asemenea, o stradă care se suprapune cu un drum județean, stradă Tisesti, de o mie și 300 metri, jumătate din ea va fi reabilitată prin proiectul de valorificare turistică și jumătate va fi reabilitată prin aceste asocieri”, a spus primarul CRISTIAN CIUBOTARU.

News Moldova îți recomandă și ...   Investiție în energie regenerabilă: în municipiul Onești se va construi un parc fotovoltaic de 19,5 milioane lei pentru educație și iluminat stradal

CRISTIAN CIUBOTARU, primarul de la TÂRGU OCNA, un oraș turistic de referință în zona MOLDOVEI: “Pandemia a oferit șansa de redescoperire a ROMÂNIEI” - News Moldova

 Asocierea la nivel de județ, un beneficiu pentru sistemul de apă-canal din TÂRGU OCNA

“Pe apă-canal, consilierii din mandatul precedent au depus efort și au schimbat rețele în cartiere întregi au fost modernizate. Este adevărat că am apelat și la acele fonduri de preaderare, după care din 2012, la nivel de județ, s-a format o asociație de dezvoltare intercomunitară, care se cheamă ADIV Bacău, care s-a organizat și a făcut un operator unic regional, e vorba despre Compania Regionala1 de Apă Bacău.

Și Târgu Ocna a intrat în acest mecanism, exploatarea rețelelor de apă o fac ei, proprietar fiind comunitatea, municipalitatea, și din această cooperare, Târgu Ocna a fost pe lista finanțărilor cu bani europeni și au apărut de 24 de km de canalizare la Târgu Ocna. S-au făcut stații de pompare, s-a construit o stație nouă de epurare, de la 0, modernă, gestionată electronic și asta a fost pe programul de până acum. Acum  suntem în a două etapă – deja este în licitație – când vom beneficia iarăși de aproape 8 km de străzi modernizate cu canalizare și reabilitare rețele cu apă. Vedeți, numai printr-o asociere poți să faci față acestor mecanisme”, a mai spus primarul CIUBOTARU.  

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacau

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top