fbpx
Connect with us

ION TĂNĂSELEA, primarul comunei URECHENI – Neamț: “Aductiunea de GAZ METAN este o PRIORITATE pentru comuna noastră!””

Agenda Primarului

ION TĂNĂSELEA, primarul comunei URECHENI – Neamț: “Aductiunea de GAZ METAN este o PRIORITATE pentru comuna noastră!””


 Situată în nord-estul județului Neamț, de-a lungul râului Moldova, comuna Urecheni poate fi oricând un model de perseverență în administrația locală.

Oricâte greutăți au fost de-a lungul timpului, fie din pricina lipsei finanțărilor ori a licitațiilor prelungite, care au tot  îngreunat demararea la timp a unor proiecte esențiale, fie din cauza bugetului adesea mult mai mic decât speranțele oamenilor locului, primarul ION TĂNĂSELEA spune că, alături de consilierii și de angajații Primăriei, nu s-au oprit din a întocmi proiecte și a se zbate pentru ele.

De pildă, cel mai important obiectiv al Primăriei Urecheni este la momentul acesta aducțiunea de gaz metan în comună, iar primarul Tanaselea spune că, dacă nu va reuși să obțină finanțare, atunci Primăria URECHENI este dispusă facă un credit la banca, numai ca să le aducă oamenilor în gospodării această facilitate care le-ar ușura viață. Despre toate aceste eforturi, dar și despre ceea ce s-a realizat până acum în comună, primarul Ion Tănăselea a vorbit într-un interviu realizat de jurnalistul CEZAR FILIP, prezentat în cadrul emisiunii AGENDA PRIMARULUI, găzduită de NEWS MOLDOVA.  

Provocările crizei economice și sanitare

“Am resimțit din plin creșterea prețurilor la materialele de construcții, de exemplu, întrucât am în derulare un teren de fotbal, pentru care a trebuit să alocăm noi din bugetul local sume suplimentare, pentru a putea acoperi toate cheltuielile cu această investiție. Trei ani de zile să muncești la un teren de sport și nici să nu ai începută investiția e incomod”, spune primarul Ion Tanaselea, dând astfel un prim exemplu despre cum a marcat această perioada de criză economică proiectele unei administrații locale. Și criza sanitară i-a pus pe aleșii din Urecheni la încercare, însă au reușit să treacă cu bine. De pildă, când cei 300 de elevi ai comunei au fost nevoiți  sa facă școala online, din bugetul local au fost cumpărate 300 de tablete cu internet inclus, pentru ca fiecare copil să aibă acces la cursuri, sa aibă posibilitatea să învețe.   

News Moldova îți recomandă și ...   Interdicție temporară pentru stupărit și pășunat într-o anumită zonă din Piatra-Neamț

Fondurile din programul “Anghel Saligny” sau de la CNI, deosebit de importante pentru comunitățile locale 

Primarul Ion Tănăselea a vorbit, de asemenea, despre cele trei proiecte depuse în cadrul programul “Anghel Saligny”: un proiect pentru modernizare de drumuri comunale și sătești, cu o lungime de 5,7 km; un proiect pentru cele trei poduri de peste pârâul Râiosu, investiție pentru care s-a așteptat o finanțare mult prea mult timp, întrucât este o prioritate pentru cetățenii din zona respectivă. Al treilea proiect, la fel de important, este cel de canalizare, necesar tuturor locuitorilor comunei Urecheni.

News Moldova îți recomandă și ...   Consiliul Județean Neamț sărbătorește 31 de ani de la constituire

De asemenea, prin CNI s-au depus alte două proiecte: unul vizează construirea și dotarea unui Dispensar uman, iar al doilea, ridicarea unui sediu de Primărie nou, care să poată oferi servicii de calitate cetățenilor. Un proiect local realizat într-un procent semnificativ este cel legat de infrastructura rutieră. În comuna Urecheni sunt în jur de 30 km de drumuri asfaltate, iar dacă vor mai fi asfaltați alți 13 km, fiecare gospodărie, spune primarul Ion Tănăselea, va avea asfalt în dreptul porții.   

“A trecut acel timp, în care eram direcționați să facem proiecte care nu aveau nicio finalitate, doar se cheltuiau niște bani”

“Contează foarte mult că un primar să aibă o echipă competență și competitivă. Aduc mulțumiri și consilierilor locali, că au înțeles și împreună am luat cele mai bune decizii pentru comuna noastră. Întotdeauna am investit în proiecte necesare. Nu am făcut proiecte de dragul de a face proiecte și de a cheltui sume de bani, doar să fim la stadiul de proiectare. Pentru că a trecut acel timp, în care eram direcționați să facem proiecte care nu aveau nicio finalitate, doar se cheltuiau niște bani pentru documente. Iată că a venit un timp când administratorii locali decid ei când, cum și de ce. Și acesta e un lucru foarte important”, a spus primarul Ion Tănăselea.

News Moldova îți recomandă și ...   Investiție de 1,8 milioane lei pentru prima etapă a lucrărilor de modernizare a Policlinicii Roman

Aductiune de gaz metan,  pentru o viață mai ușoară a locuitorilor comunei URECHENI

Primarul comunei Urecheni a spus că, la momentul de față, aductiunea de gaz metan în comună reprezintă un obiectiv foarte important, pentru care comunitatea ar fi dispusă să facă un credit la banca, dacă prin alte soluții, cum ar fi o asociere între mai multe primarii, nu va putea fi obținută finanțarea necesară.

“Voi apela la un credit și la acest proiect nu voi renunta. E o prioritate, întrucât în sate populația e îmbătrânita, lemnele s-au scumpit și, că să fim realiști, nu mai are cine să crape la un bătrân o căruță de lemne. Chiar dacă este nevoie de o investiție mai mare la început, dar e mai avantajos în timp”, a spune primarul Ion Tănăselea.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top