Connect with us

Ştefan TIMOFTE, primarul comunei TOMEŞTI, Iaşi:”Încerc să-i CONŞTIENTIZEZ pe oamenii din Tomeşti că VIITORUL este SELECTAREA GUNOIULUI”

Agenda Primarului

Ştefan TIMOFTE, primarul comunei TOMEŞTI, Iaşi:”Încerc să-i CONŞTIENTIZEZ pe oamenii din Tomeşti că VIITORUL este SELECTAREA GUNOIULUI”

Siguranţa cetăţeanului şi aspectul curat al comunei, priorităţile administraţiei locale

Invitat în cadrul emisiunii Agenda Primarului, difuzată miercuri, 1 septembrie, de News Moldova, Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti, Iaşi, a oferit detalii despre proiectele concepute şi puse în practică de către administraţia publică locală, printre aspectele pe care acesta pune accent aflându-se, pe de o parte, siguranţa cetăţeanului iar, pe de altă parte, curăţenia şi imaginea îngrijită a comunei.

Dotarea secţiei de Poliţie Locală

Prin particularizare, siguranţa cetăţeanului, descrisă ca fiind acea stare în care el “să fie liniştit că nu se pot întâmpla lucruri urate pentru el, să nu fie agresat pe stradă”, în materie de proiecte implementate, înseamnă achiziţionarea unei maşini pentru Poliţia Locală a comunei Tomeşti.

Cetăţenilor li se atrage atenţia asupra necesităţii colectării selective şi reciclării

Cea de-a doua coordonată pe care primarul comunei Tomeşti o urmăreşte cu mare interes şi după care se ghidează în conceperea proiectelor benefice nu doar stării de sănătate a locuitorilor şi aspectului comunei administrate de acesta, ci şi bugetului unităţii administrativ-teritoriale, este colectarea selectivă a deşeurilor.

Sunt ilustrative următoarele remarci ale primarului Ştefan Timofte:

Încerc să-i conştientizez pe oamenii din Tomeşti că viitorul este selectarea gunoiului, selectarea corectă, fiecare să se implice, de la copil, la cel bătrân, să-şi pună gunoiul selectiv – plastic la plastic, hârtie şi carton separat, nu hârtie murdară, folosită la bucătărie sau în altă parte, nu sticle de lapte sau de ulei puse la selectiv, iar în gunoiul menajer nu frunze de copaci, nu gunoi de grajd, nu crengi, nu altceva, decât gunoi menajer.”

Amenajarea propriului spaţiu pentru compost de către cetăţean

Referitor la deşeurile care nu se încadrează în normele colectării selective, şi anume, materiile organice vegetale provenite din întreţinerea curţilor şi a grădinilor, Ştefan Timofte a precizat că obligaţia de a le aduna într-un singur loc şi de a le prelucra îi revine cetăţeanului, care este îndemnat să îşi amenajeze în gospodărie un spaţiu pentru compost.

În cazul în care unii dintre cetăţeni nu pot să se conformeze acestui îndemn, poate din lipsă de spaţiu sau chiar din reticenţă, edilul comunei Tomeşti are în plan conceperea unui proiect pentru colectarea materiilor vegetale.

Paşi înspre dezvoltarea unui proiect local de colectare selectivăachiziţii recente

Cu toate acestea, primarul atrage atenţia asupra costurilor ridicate pe care le presupune achiziţionarea echipamentului necesar prelucrării acestor materii vegetale, respectiv amenajarea unei platforme pentru colectarea într-un singur spaţiu a crengilor şi frunzelor colectate.

În acest registru, Ştefan Timofte a precizat că, pe de o parte, s-au achiziţionat un tractor şi un tocător iar, pe de altă parte, a identificat deja un teren optim pentru a fi amenajat drept platformă pentru colectarea materiilor vegetale, evident, în conformitate cu normele de mediu.

Ultima vineri din lună, cetăţenii predau sticle înspre reciclare

Deşi doar anul viitor este dat drept perioadă de implementare efectivă a programului de colectare a deşeurilor organice vegetale, în virtutea timpului necesar organizării logistice şi amenajării platformei, este demn de menţionat faptul că, actualmente, administraţia locală a pus în practică un proiect ce vizează selectarea deşeurilor.

Astfel, în fiecare ultima zi de vineri din lună, reprezentanţi ai serviciilor publice locale trec pe la fiecare gospodărie pentru a aduna sticle care ulterior se depozitează, spre a fi reciclate.

Nerespectarea normelor de mediu păgubeşte bugetul comunei – semnal de alarmă

Problema deşeurilor nu este doar una ce ţine de aspectul îngrijit al comunei, ci şi de costurile ridicate pe care le implică, pe de o parte, serviciile de colectare selectivă iar, pe de altă parte, urmările nerespectării normelor de mediu.

Particularizând, în primul rând, administraţia publică locală direcţionează o bună parte din bugetul comunei către salubrizare.

În al doilea rând, dat fiind gradul redus de colectare selectivă şi de reciclare şi având în vedere că nu se respectă normele de mediu impuse de Uniunea Europeană, administraţia locală riscă amenzi usturătoare.

Un astfel de caz s-a înregistrat chiar anul acesta când, pentru anul precedent, unitatea administrativ-teritorială Comuna Tomeşti a fost obligată să plătească Agenţiei de Mediu suma de 90.000 de lei cu titlul de amendă.

Aceasta s-a întâmplat în condiţiile în care nu s-a îndeplinit pragul de reciclare de 30 %, ori primarul Ştefan Timofte atrage atenţia asupra politicilor de colectare selectivă şi de reciclare, respectiv îndeamnă cetăţenii la respectarea normelor de mediu, deoarece până în 2030 trebuie să fie atins pragul de reciclare de 90 %, conform situaţiei actuale, acesta părând un obiectiv extrem de distant.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top