fbpx
Connect with us

VIDEO l Comuna VÂNĂTORI a cunoscut în ultimii ani o DEZVOLTARE semnificativă! Primarul Constantin LUPU ne explică cum s-a REUȘIT!

VIDEO l Comuna VÂNĂTORI a cunoscut în ultimii ani o DEZVOLTARE semnificativă! Primarul Constantin LUPU ne explică cum s-a REUȘIT! - News Moldova

Agenda Primarului

VIDEO l Comuna VÂNĂTORI a cunoscut în ultimii ani o DEZVOLTARE semnificativă! Primarul Constantin LUPU ne explică cum s-a REUȘIT!


Astăzi, echipa de filmare a rubricii administrative „Agenda Primarului” din cadrul ziarului „Bună Dimineața Iași” a ajuns în comuna Vânători, județul Iași.

ETAPA a II-a, continuă în 2020 cu prezentarea detaliată a proiectelor localității aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora. Urmărim realizarea unui inventar al proiectelor implementate în fiecare comunitate ieșeană, pe perioada anilor 2016 – 2020 împărțite în proiecte: finalizate, în desfășurare și în pregătire sau avizare.

Gazda noastră este Primarul Comunei Vânători, domnul Constatin LUPU.

REP: Vă propunem să începem cu proiectele pe care reușiți să le finalizați în perioada 2016 – 2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul IUNIE 2020.

„Am încercat pe cât posibil să confer acestei comune, o nouă imagine prin modernizarea drumurilor, școlilor dar și prin realizarea unor demersuri care să suțină și să asigure un trai decent populației acesteia”

 

VIDEO l Comuna VÂNĂTORI a cunoscut în ultimii ani o DEZVOLTARE semnificativă! Primarul Constantin LUPU ne explică cum s-a REUȘIT! - News MoldovaPrimar Constatin Lupu: În decursul anilor menționați de dumneavoastră, am încercat pe cât posibil să confer acestei comune, o nouă imagine prin modernizarea drumurilor, școlilor dar și prin realizarea unor demersuri care să suțină și să asigure un trai decent populației acesteia.

Comuna Vânători, responsabilă direct de 4 sate, Crivești, Gura Bâdiliței, Hârtoape, Vânători și Vlădnicuț, a reușit, începând cu anii 2017 până astăzi să facă progrese în ceea ce privește infrastructura, învățâmântul și serviciile, prin ajutor financiar guvernamental, și sper eu ca în perioada următoare și european.

De necontestat este faptul că, de la preluarea acestui mandat, am avut în atenție îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației comunei, iar acest lucru poate fi verificat prin urmărirea progreselor făcute. Anual, am făcut pași spre modernizarea, fie a infrastructurii, fie am făcut demersuri pentru a ști în siguranță cetățenii, și am ajuns la un rezultat mulțumitor, în ceea ce privește reabilitarea școlilor și grădinițelor din sate.

Atât școala din Vlădnicuț cât și cele din Crivești, Vânâtori și Hârtoape, au fost reabilitate și modernizate prin programele PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) 1 și 2

În perioada 2016 – 2012, Școala primară din Vlădnicuț, a beneficiat de o finanțare de aproximativ 800 mii lei, bani cu care s-a asigurat modernizarea mobilierului școlar, încăperilor, a instalării grupurilor sanitare în incintă, și nu numai. Deși la această școală sunt înscriși aproximativ 50 de elevi, clasele I – VIII, consider că acest proiect a fost necesar dat fiind dorința mea dar și a părinților ca tinerii din acest sat să aibă acces rapid la învățământ, chiar în satul în care locuiesc și nu la kilometri distanță.

Aceeași situație se aplică și Școlii Gimnaziale din Crivești, care prin PNDL2, a fost reabilitată și modernizată spre bucuria celor peste 200 de elevi care sunt înscriși la programul de învățământ gimnazial dar și a cadrelor didactice care își desfășoară orele aici.

 

În ceea ce privește reabilitarea Școlii din satul Hârtoape, lucrurile nu au fost atât de simple, și asta pentru că inițial, școala nu era dotată cu cele necesare să poată susține în vreun fel educația în condiții optime a copiilor

Astfel că, prin PNDL1 am reușit anul trecut să ducem la bun sfârșit un proiect destul de măreț, care a constat în modernizarea școlii prin amenajarea unor grupuri sanitare în interiorul școlii, dotarea cu mobilier a claselor de curs, și nu numai.

Primăria, din bugetul local, a reușit să modernizeze în același timp și grădinița cu program normal construită în incinta școlii, lucru care i-a bucurat pe părinții cu copii și tineri înscriși la ambele programe de învățământ: școlar și pre-școlar.

Atât școlile reabilitate și modernizate în perioada 2016 -2020, cât și grădinița, au beneficiat de finanțare din bugetul local, pentru dotarea cu centrală termică, instalație sanitară, apă curentă și amenajarea spațiilor exterioare

 

Înainte să trecem mai departe, aș dori tot aici să menționez și de reabilitarea Grădiniției cu program normal din satul Hârtoape, prin accesarea fondurilor oferite de PNDL2, undeva la 700 mii lei, și de Școala Gimnazială din satul Vânători, comuna Vânători, a cărui proiect de modernizare, sper eu să îl terminăm în luna mai, atunci când vom inaugura școala, dar și terenul de sport pe care îl avem inclus în acest plan de acțiune.

Rep: Domnule Primar, să trecem la prezentarea proiectelor în desfășurare.

C.L: În perioada imediat următoare, Primăria face demersurile necesare, în vederea definitivării proiectului care privește racordarea satelor comunei (Vânători și Bâdiliței), la rețeaua de apă, întrucât sunt mari probleme de alimentare a caselor locuitorilor cu apă, de la fântânile din împrejurimi.

Acest proiect este unul important care a fost posibil, prin accesarea fondurilor PNDL2, bugetul local fiind mult prea mic, pentru o astfel de inițiativă care deși foarte costisitoare, este extrem de necesară.

Pe lângă acest proiect, așa cum am precizat și mai înainte, sper să definitivăm în luna mai, ultimele lucrări în cadrul Grădiniței cu program normal din satul Hârtoape și extinderea Școlii Gimnaziale din satele Vânători dar și Bâdiliței, pentru care inițiativa reabilitării școlii a presupus și crearea unor terenuri de sport, în vederea încurajării practicării sportului în rândul tinerilor din comună.

Rep: Domnule Primar Constantin LUPU, acum că am discutat despre trecut și prezent, să privim puțin și în viitor. Vă rog să ne prezentați în continuare proiectele de viitor ale comunei Vânători, aflate astăzi în faza de pregătire sau chiar avizare.

C.L: Sincer, proiecte pentru această comună am nenumărate, acum sper să am și fondurile necesare, pentru a realiza tot ce mi-am propus. Momentan, prioritar pe lista de inițiative comunale este realizarea și înființarea rețelei de apă în satul Crivești.

În legătură cu aceasta, Primăria dorește definitivarea contractului cu reprezentanții ApaVital, urmând ca proiectul să intre în desfășurare efectiv. Rămânând în același segment de interes, Primăria dorește să acceseze fonduri guvernamentale sau de ce nu, europene, pentru realizarea unui proiect de mare însemnătate pentru noi, mai exact, începerea unor lucrări de aducțiune a gazului metan.

Acest demers este cu adevărat important pentru comună, dar momentan este pe lista de proiecte în așteptare fiind unul care necesită un buget pe măsură.

Pe lângă acestea, îmi doresc extrem de mult să fac posibilă construirea și realizarea căminului cultural pentru tineri, în satul Hârtoape

Încă din 2010, am depus o cerere la Compania Națională de Investiții, pentru accesarea fondurilor, dar încă aștept un răspuns. La fel ca și acest proiect, definitivarea realizării sălilor de sport în cele două sate, Vânători și Bâdiliței, și înființarea unei școli de tip afterschool în satul Hârtoape, reprezintă inițiative pe care sper eu, că le voi definitiva în viitor, acestea avându-i ca beneficiari direcți pe tineri, scopul fiind acela de a-i susține în vederea continuării studiilor în condiții normale dar și a încurajării performanței lor, în educație.

Vreau sa închid această expunere, prin a vă transmite cea mai mare dorință a mea legată de realizarea unui proiect, care va avea efect pozitiv nu doar asupra locuitorilor comunei, dar și a celor care traverseaza zilnic satele acesteia. Vorbesc despre proiectul asfaltării celor 13 km drumuri locale pentru care sper să primesc în perioada următoare, finanțare guvernamentală sau europeană, realizarea unui astfel de demers prin bani locali, fiind imposibil.

Rep: Domnule primar Constantin Lupu, efortul depus de dumneavoastră în comuna Vânători pe parcursul ultimilor ani este unul vizibil! Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei?

C.L: Urmare a eforturilor din ultimii ani, o parte dintre proiectele centrale ale comunei  Vânători sunt deja finalizate. Aș vrea sa menționez lucrările de modernizare ale școlilor din Vlădnicuț, Crivești si Hârtoape, respectiv a  Grădinițelor din Hârtoape 1 și Hârtoape 2.

Suntem în stadiu avansat cu lucrările la Școala Gimnazială Vânători și Grădinița nr 1 din satul Gura Bădiliță. Concomitent, se lucrează și la terenurile de sport din satele menționate. În curând vor fi demarate lucrările la căminul cultural si sala de educație fizică din satul Crivești.

Continuă lucrările la rețeaua de apă în Gura-Bădiliței, Hârtoape si Vânători. Sperăm că în toamnă aceste lucrări vor fi finalizate. Consiliul Județean Iași urmează să demareze lucrările la drumul Județean 208 I, faza de proiectare. Tot în această perioadă, urmează să fie finalizate lucrările la drumul Județean 208 N.

Aceste proiecte au putut fi realizate datorita profesionalismului aparatului tehnic al primăriei, dar, în egală măsură și sprijinului primit în cadrul Consiliului Local.

În mod deosebit, aș dori sa le mulțumesc cetățenilor comunei Vânători pentru încrederea și susținerea acordată.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top