Moldova in Direct
135.580 de locuitori din IAȘI și SUCEAVA așteaptă un răspuns de la Gh. FLUTUR și C. ALEXE
autor
O dezbatere extrem de interesantă, despre subiectul care privește în mod direct aproape 136.000 de locuitori din cele 22 de localități din județele Iași și Suceava, vizate de ambițiosul proiect numit „Regiunea Nord – Est – Axa rutieră strategică 1: Iași – Suceava”, a fost găzduită aseară de NEWS MOLDOVA, într-o emisiune moderată de redactorul-șef, ION ȘTEFANOVICI.
Vestea că firma constructoare a acestui drum pentru care s-a obținut o finanțare consistentă din fonduri europene, a abandonat lucrările, iar, cel puțin deocamdată, conducerile Consiliilor Județene din Suceava și Iași, nu au ieșit public pentru a prezenta situația reală a lucrurilor, a reprezentat punctul esențial al discuțiilor. Invitați în emisiune au fost deputatul de Suceava, GEORGE ȘOLDAN, primarul comunei Bosanci, NECULAI MIRON, primarul comunei Scobinți, GHEORGHE HRIȚCU, consilierul judeean din cadrul CJ Suceava, CRISTIAN MACSIM, fostul președinte al CJ Iași, MARICEL POPA (în prezent parlamentar de Iași), dar și arhitectul sucevean, BENI ATODIRESEI. Dacă primarii participanți la dezbatere au vorbit despre nemulțumirea oamenilor din cele 22 de localități, alți invitați au lansat acuze dure. Fostul președinte al CJ Iași, MARICEL POPA, de pildă, a vorbit chiar despre un ”sabotaj la adresa constructorilor”.
”Un subiect dureros pentru foarte mulți dintre suceveni și ieșeni, mai ales pentru acele persoane din cele 22 de localități străbătute de axa Suceava – Iași”
”Discutăm despre un proiect comun, al județelor Suceava și Iași. Din păcate, este un subiect dureros pentru foarte mulți dintre suceveni și ieșeni, mai ales pentru acele persoane din cele 22 de localități prin care sunt străbătute de axa Suceava – Iași. Avem alături de noi invitați atât de la Suceava, cât și de la Iași, cu mențiunea asupra faptului că sunt mai mulți de la Suceava, probabil pentru că prin localitățile respective nu sunt foarte mulți primari PNL. Din păcate – și nu facem o emisiune politică, este una eminamente administrativă, dar trebuie menționat că atât la CJ Suceava, cât și la CJ Iași sunt doi liberali. Contează mai puțin, cert este că i-am invitat să se alăture emisiunii, dar dintr-un motiv sau altul au preferat să nu dea curs acestei invitații. Așa au stat lucrurile”, a precizat ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef al NEWS MOLDOVA.
”137.580 locuitori din 22 de localități suferă în clipa de față, din cauza faptului că acest proiect rutier zace abandonat. Cum se văd lucrurile din zona legislativă, sunteți sucevean, poate că ați circulat mai des sau poate mai rar pe această axă rutieră. Ar fi trebuit să fie una aproape gata de finalizare și să poată fi utilizată de suceveni și ieșeni, care se deplasează între cele două puncte. Cum se văd lucrurile de la dumneavoastră?”, l-a întrebat redactorul-șef, ION ȘTEFANOVICI, pe deputatul GEORGE ȘOLDAN.
”Eu circul destul de des pe această variantă. Din păcate, un proiect început în 2015, de doi suceveni la vremea respectivă, Cătălin Nechifor și Adomniței de la Iași, era președinte de Consiliu Județean. Din păcate, suferă cetățenii acestor localități, suferă nevinovați fiind, în fiecare zi parcurgând acest drum, distrugându-și mașinile, nemaispunând de disconfortul creat locuitorilor care au case exact la drumul respectiv. Nu știu exact ce s-a întâmplat acolo, nu sunt în măsură eu să spun dacă a fost un proiect bine gândit sau prost gândit. Dar m-am uitat în momentul de față și am văzut ce s-a întâmplat săptămâna aceasta.
Constructorul, nu știu, a întrerupt contractul unilateral. Aici este și vina noastră, fiindcă noi n-am avut grijă ca să avem firme românești foarte puternice, care să ducă la bun sfârșit un contract, dar în același timp este și vina autorităților locale, nu trebuie să ascundem, pentru că până la uirmă, un drum care trebuia să fie finalizat în 2022, din păcate, în momentul acesta, se află la doar 40% finalizat. Din punctul meu de vedere, Consiliile Județene trebuiau să vadă încă de anul trecut că acest constructor sau constructorii sunt în urmă tare cu programul, sunt devansate efectiv termenele. Puteau găsi modalitățile legale ca să facă presiunea asupra lor și nu neaparat să îi lase să ajungă în ultimul punct în care efectiv renunță la contract”, a fost de părere deputatul GEORGE ȘOLDAN.
Primarul NECULAI MIRON: ”Domnul Flutur, în privința aceasta, cred că a dat dovadă de o administrație defectuoasă”
”Cetățenii sunt foarte revoltați, am primit telefoane de la cetătenii din Udești, din Liteni, din Bosanci, Ipotești, voiau să organizeze un protest. Am încercat să stabilesc câteva întelegeri cu dumnealor să amâne acest protest o oarecare perioadă, poate lucrurile se vor reglementa. (…) Datorită faptului că prețul materialelor de construcții s-a ridicat foarte mult, dacă vorbim la fier, cred că este undeva la 100 și ceva la sută, dacă vorbim de ciment, iarăși prețul s-a ridicat, la bitum, la toate celelalte materiale. Constructorii sunt cumva justificați, deoarece și eu am lucrat în construcții, am construit case, știu ce înseamnă lucrul acesta. Deci, executantul la ora actuală, nu mai are posibilitatea, la prețurile care sunt, să continue lucrările. Am înțeles din surse sigure că a fost reziliat deja contractul, pentru acest tronson de drum, cel puțin pe partea drumui, cât ține județul Suceava. Cred că dacă în scurt timp nu se vor lua ceva măsuri, cetățenii se vor revolta, au vrut să blocheze drumul. Domnul Flutur, în privința aceasta, cred că a dat dovadă de o administrație defectuoasă”, a susținut primarul NECULAI MIRON.
https://youtu.be/q0yKrLFKvv4
Primarul de la Scobinți: ”Dacă pe tronsoanele 1 și 2 există constructor la Iași, pe tronsonul din care facem și noi parte, încă nu s-a stabilit câștigătorul”
”Eu vreau să cred că toți cei care sunt la conducerea județului Iași la conducerea județului Suceava, cât și cei din Guvern, trebuie să găsească neaparat o soluție, ca să nu pierdem fondurile europene. Dacă nu reușim să ne încadrăm în timpul stabilit prin contractul de finanțare, fiți siguri că putem pierde finanțarea destul de însemnată pentru ambele județe. Dacă pe tronsoanele 1 și 2 există constructor la Iași, pe tronsonul din care facem și noi parte, încă nu s-a stabilit câștigătorul”, a spus GHEORGHE HRIȚCU, primarul comunei Scobinți.
ION ȘTEFANOVICI: ”Din câte înțelegem pe surse, constructorul – Autotehnorom, ar fi trimis mai multe cereri de clarificare, cu privire la actualizarea de prețuri, iar de la CJ Suceava, spre exemplu, nu i-a răspuns absolut nimic”
”Atât în Suceava, cât și în Iași, la momentul de față, constructorului, nu știu dacă din voință proprie, a abandonat lucrările, așa cum se aude pe surse, întrucât nu știu de ce atât Consiliul Județean Suceava, cât și cel de la Iași nu preferă să iasă public, transparent, și sî ne spună exact ce se întâmplă. Dar, din câte înțelegem pe surse, constructorul – Autotehnorom, ar fi trimis mai multe cereri de clarificare, cu privire la actualizarea de prețuri, iar de la Consiliul Județean Suceava, spre exemplu, nu li s-a răspuns absolut nimic, iar la un moment dat când oamenii au văzut că trag linie și cheltuielile nu mai ajung nici măcar la nivelul proiectului și trebuie să aducă bani de acasă, s-ar fi retras”, a spus ION STEFANOVICI, redactorul-șef al NEWS MOLDOVA.
Fostul președinte CJ Iași: ”Erau toate premisele ca să fie finalizat la sfârșitul anului 2021”
”Eu am spus de la început, tot acest sector de drum, cel mai mare sector de drum din România, cu 172 km drum județean, cea mai mare lucrare din 2019 – 2020, trebuie finalizată cât mai repede. Erau toate premisele ca să fie finalizat la sfârșitul anului 2021. Din păcate, conducerea de la Iași, care nu se prea pricepe, nu e matură politic, a început să saboteze constructorii. Nu mai spun că tronsonul de care spunea și domnul primar de la Scobinți a fost sabotat de funcționari din Consiliul Județean. De ce? Să nu se facă cât sunt eu, să nu semnez eu”, a susținut fostul președinte al CJ Iași, MARICEL POPA.
”Cheia și lacătul soluției pentru finalizarea lucrării este în zona juridică. Sigur, și în zona administrativă, dar zona juridică reprezintă baza în această situație, în condițiile în care la Suceava s-a reziliat contractul săptămâna trecută, unilateral de către cel care a câștigat licitația. Din acets punct de vedere în acest moment CJ Suceava are foarte multe lucruri de făcut. Odată ce a apărut rezilierea trebuie să mergi în teren, să verifici stadiul implementării lucrărilor, pentru că mi-e greu să cred că până acum s-a făcut acest lucru. Pentru că în momentul în care firma constructoare a a ridicat de fiecare dată problema că proiectul Consiliului Județean este greșit și că parametri implementați prin acel proiect nu corespund cu situația reală, beneficiarul având dreptul în contract, putea foarte bine atunci să ia primele măsuri, începând cu 2019 încoace”, a spus consilierul județean, CRISTIAN MACSIM.
”Ne vom trezi în limita aceea, în care trebuie s-o facem (lucrarea, n.r.) cu orice preț, ca să nu pierdem banii. Justificările tehnice și justificările politice nu țin loc de realitatea cetățeanului, care este principalul beneficiar”, a atras atenția arhitectul sucevean, BENI ATODIRESEI.

expatriatul
2 aprilie 2022 at 6:41 PM
Lucrarile la drumuri sunt in toata tara o fabrica de bani pentru regii, ducii, contii, baronii asfaltului si pentru primari, presedinti de CJ, vicepresedinti, directori, ministri. La drumurile de categoria I-III si strazile de categoria I-II normativele AND stabilesc folosirea numai de criblura si de piatra sparta concasata de la cariere de munte mai rezistente decat pietrisul de rau sau pietrisul concasat de rau. In realitate pe toate drumurile in mod generalizat se utilizeaza agregate cu suprafata neteda- pietris de rau- sau amestec de pietris de rau cu pietris concasata de rau. Diferentele de pret sunt in raporturile pietris de rau neconcasat- 1, pietris de rau concasat – 1,4 , piatra sparta de cariera de munte- 3. Mai sunt si alte metode de sifonare a fondurilor publice la drumuri: straturi de mixturi asfaltice mai subtiri decat in proiecte ex. 4 cm in loc de 6 cm la strat de uzura, 20 cm in loc de 30 cm la strat de legatura; bitum de calitate mai slaba si in dozaj mai redus fata de retete, compactare insuficienta cu economie de combustibil la utilaje. Toti care observati folosirea pietrisului de rau la drumul Iasi-Suceava anuntati presa, parchetul, ministerul pentru ca este o frauda.