fbpx
Connect with us

Ionuț CÎRDEI, director IGI: “Inspectoratul General pentru Imigrări a emis 24.319 avize de angajare cetățenilor străini veniți în România”

Moldova in Direct

Ionuț CÎRDEI, director IGI: “Inspectoratul General pentru Imigrări a emis 24.319 avize de angajare cetățenilor străini veniți în România”


Comisarul-șef de Poliție, IONUȚ CÎRDEI, directorul Inspectoratului General pentru Imigrări, a fost invitatul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, găzduită de NEWS MOLDOVA

În cadrul emisiunii moderate de jurnalistul CEZAR FILIP, comisarul-șef Ionuț CÎRDEI, a vorbit despre o serie de teme devenite extrem de importante, mai ales în ultima perioadă. Una dintre ele i-a vizat pe cetățenii străini, veniți în România în căutarea unui loc de muncă.

Datele oficiale arată că doar în ultimele două luni, Inspectoratul General pentru Imigrări a emis 24.319 avize de angajare cetățenilor străini veniți în România. 

”Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat un număr de 24.319 avize de angajare pentru persoane care sunt în România și doresc să își schimbe angajatorul sau abia acum doresc să acceseze piața forței de muncă din România”

”Pentru ultimele două luni în care avem deja datele extrase, septembrie și octombrie, vă pot spune că, numai pentru aceste două luni, Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat un număr de 24.319 avize de angajare pentru persoane care sunt în România și doresc să își schimbe angajatorul sau abia acum doresc să acceseze piața forței de muncă din România. Discutăm de aproape un sfert din contingentul aprobat pentru anul 2022, care a fost aprobat la 100.000 de avize de angajare”, a susținut comisarul-șef Ionuț CÎRDEI, diretorul  Inspectoratului General pentru Imigrări. 

În ultimele două luni, 880 de străini au primit decizii de returnare

”În ceea ce pricește străinii, pe această componentă de combatere a șederii ilegale, în ultimele două luni au fost emise 880 de decizii de returnare, străini depistați în ședere ilegală. Măsurile împotriva acestora, totuși, au fost diferite, nu toate aceste persoane au fost imediat îndepărtate de pe teritoriul României, putând fi luate și alte măsuri”, a precizat comisarul-șef Ionuț CÎRDEI. 

Principalele motive pentru care unii cetățeni străini ajung în situație șederii ilegale sunt cele de necunoaștere a legislației incidente în domeniu și o confuzie a drepturilor de care beneficiază acești străni

”Principalele țări de origine ale străinilor care vin în România cu scopul angajării în muncă sunt Nepal, India, Turcia și Republica Moldova. În ceea ce îi privește pe cetățenii găsiți în ședere ilegală, se analizează fiecare caz în parte, conform principiului proporționalității.

Principalele cauze sunt cele de necunoaștere a legislației incidente în domeniu și o confuzie a drepturilor de care beneficiază acești străni, Codul Muncii (lege generală) și, bineînțeles, de Legea Emigrației, care este o lege specială și care are prioritate pe anumite componente față de Codul Muncii. Prima situație când un cetățean este în ședere ilegală intervine atunci când unui cetățean îi expiră viza, situație frecvent întâlnită.

Și cea de-a doua situație este în cazul străinilor care demisionează de la un angajator și nu respectă termenul de 3 luni de zile, în care își pot găsi un alt angajator”, a explicat comisarul-șef Ionuț CÎRDEI, diretorul  Inspectoratului General pentru Imigrări. 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova in Direct

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top